fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

Laddboxar för er bostadsrättsförening

Vi på elbilsvaruhuset hjälper dig och din bostadsrättsförening installera laddboxar.

Vi hjälper er hela vägen från projektering, val av laddboxar, installation samt betallösnigar i hela Sverige för alla BRF:er, samfälligheter och hyresrätter.

Få en offert på elbilsladdare för er BRF!

Fyll i informationen nedan så kontaktar vi dig inom 1-3 arbetsdagar.

Installera laddstolpar i din BRF – med bidrag

Laddboxar som installeras av privatpersoner faller idag under det så kallade Grön Teknik-bidraget. För bostads- och hyresrättsföreningar finns ett motsvarande stöd via Naturvårdsverket, Ladda Bilen. Bidraget kommer i form av ett engångsbelopp och täcker upp till 50% av kostnaden. Varje enskild laddstolpe kan dock endast få ett stöd upp till 15 000 kr.

När det kommer till laddstolpar gäller motsvarande villkor för både hyres- och bostadsrättsföreningar. Skillnaden mellan de två formerna är att en hyresrätt ägs av hyresvärden som har fullt ansvar över förvaltningen. I en bostadsrättsförening äger hushållen tillsammans fastigheten, de boende har möjligheten till inflytande över ekonomi och förvaltning.

Laddstolpar - komplett lösning för BRF

Laddbox

Välj din laddbox

Med Sveriges bredaste sortiment skräddarsyr vi en optimerad laddlösningen.

Installation

Installation

Installerar i hela Sverige. Rikstäckande nätverk av certifierade installatörer.

project planning 560

Projektering

Skräddarsydda laddlösningar där vi kommer ut och projekterar på plats.

betallosning 560

Betallösning

Skräddarsydda betalningslösningar för bostadsrättsföreningen och samfälligheten.

Bidgragsansökan

Bidgragsansökan

50% i bidrag från Naturvårdsverket. Support i bidgragsansökningsprovessen.

Service & support

Service & support

Administratörsportal/Kundportal. Tillgängliga direkt i chatten eller på telefon.

Ladda elbil i BRF

Guide: Ladda elbil i BRF

Vi har tagit fram en guide för dig som vill få bättre förståelse för processen kring att på elbilsladdare installerade i en bostadsrättsförening. I guiden hittar du bl.a varför det kan vara bra för bostadsrättsföreningen att erbjuda laddpunkter, processen för att få dem installerade och hur bidraget fungerar.

BRF Zaptec laddboxar

Framtidssäkrad elbilsladdning​

Fler och fler väljer att gå över till eldrift, helt eller delvis. Den utvecklingen förutsätter att laddnätverket byggs ut, inte bara längs vägarna utan där bilen står parkerad största delen av dess livslängd.

elbilsvaruhuset installerar vi framtidssäkrade laddboxar av hög kvalitet som även kan byggas ut vidare.

brf zaptec laddboxar 1000b
BRF flerfamiljshus
brf flerfamiljshus 600a

Hur mycket kostar en laddstolpe för BRF?

Det finns inget enkelt svar, utan det beror helt på förutsättningarna. Dock går det att säga på ett ungefär var det kan landa på. Siffrorna nedan är räknade helt utan bidrag.

Vad avgör priset?

Priset avgörs främst av två faktorer. Val av elbilsladdare och var den ska installeras. Alltså:

BRF laddbox installation

Laddstolpar till bostadsrättsföreningen, en framtida självklarhet

Bredband är idag en självklarhet för de flesta hushållen, men det har inte ens gått 30 år sedan den första bredbandsuppkopplingen i Sverige. Personbilsflottan utgörs fortfarande till största del av fossildrivna bilar, men övergången till eldrift är i full rullning. Inom en snar framtid kommer det vara nödvändigt för bostadsrättsföreningar att erbjuda elbilsladdning i anslutning till bostäderna. Märker ni redan idag att boende börjat investera i laddbara bilar eller vill ni vara i framkant finns vi på Elbilsvaruhuset här för er hela vägen från idé till verklighet. Med laddboxar från oss kan ni förvänta er:

BRF laddbox installation

Hur ska elbilsladdningen i bostadsrättsförening betalas?

Som med det mesta finns det fler än ett sätt. När kostnaden för den förbrukade elen ska fördelas är det viktigt att ha en bestämt metod i förväg. Det finns framförallt tre vanliga modeller.

BRF easee laddboxar

Finansiering av laddstolpe till BRF

Inköp och installation av elbilsladdare och laddstolpe är inte gratis, men för boende med laddbara bilar kan det ses som en stor fördel. Finansieringen av laddboxarna kan se ut på flera olika sätt, här är tre exempel.

Med andra ord finns det inte bara ett rätt sätt att gå till väga, utan det är upp till varje enskild förening att avgöra hur man vill lägga upp finansieringen.

brf easee laddboxar 693b

Installera laddstolpe i BRF - Processen

Vi har förfinat processen så den ska bli så smidig som möjligt för bostads- och hyresrättsföreningar. Allting sammanfattat i dessa enkla steg.

Besvara formulär

För att komma igång besvarar du ett enkelt formulär så att vi får tillgång till nödvändig information för att ta processen vidare.

Samtal

Därefter bokar vi upp en tid för ett samtal där vi gemensamt går igenom processen och diskuterar alla eventuella frågor.

Offert

Därefter tar vi fram ett prisförslag för installationen och går igenom det mer er.

Ansökan om bidrag

För att få tillgång till bidraget behöver förfrågan komma från BRF. Denna ansökan skickas in till Naturvårdsverket, vi finns med för eventuella frågor men ansökan måste komma från er.

Installation

Slutligen sker installationen enligt överenskommelse på önskad plats. Installationen överses av oss och utförs av certifierade elektriker.

Ansökan om bidrag för laddstolpe till bostadsrättsförening

Bidraget riktar sig inte helt överraskande till bland annat bostadsrättsföreningar som i huvudsak planerar att användas av boende. Stödet kommer i form av ett engångsbelopp som maximalt täcker 50% av kostnaderna kopplade till inköp och installation av laddpunkterna. Dock är taket på bidraget 15 000 kr per laddstation.

Så gör du för att ansöka

Bra att veta om bidraget

Frågor och svar om elbilsladdare och BRF

Förutsättningarna för inköp och installation av laddstolpar ser annorlunda ut för hyres- och bostadsrättsföreningar, det är fullt naturligt med funderingar.

Det finns inget enkelt svar, utan det beror helt på förutsättningarna. Dock går det att säga på ett ungefär var det kan landa på. Siffrorna nedan är räknade helt utan bidrag.

En vanlig* elbilsladdare monterad på vägg kostar någonstans mellan 13 000 till 26 000.

En vanlig* elbilsladdare installerad på laddstolpe kostar någonstans mellan 17 000 till 30 000.

*Med ett uttag.

Inköp och installation av elbilsladdare är inte gratis, men för boende med laddbara bilar kan det ses som en stor fördel. Finansieringen av laddstolpar kan se ut på flera olika sätt, här är tre exempel.

 • Bostadsrättföreningen står för kostnaden
 • Ökad avgift för parkeringsplatserna
 • Hushållen betalar på egen hand

Hyres- och bostadsrättsföreningar kan söka bidraget Ladda bilen via Naturvårdsverket.

Bidraget riktar sig inte helt överraskande till bland annat bostadsrättsföreningar som i huvudsak planerar att användas av boende. Stödet kommer i form av ett engångsbelopp som maximalt täcker 50% av kostnaderna kopplade till inköp och installation av laddpunkterna. Dock är taket på bidraget 15 000 kr per laddstation.

Som med det mesta finns det fler än ett sätt. När kostnaden för den förbrukade elen ska fördelas är det viktigt att ha bestämt metod i förväg. Det finns framförallt tre vanliga modeller.

 • Individuell mätning och debitering
 • Schablonkostnad på parkering
 • Individuellt elnätsabonnemang

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.