Företagsbil och laddning hemma – vad behöver du veta?
Att installera en laddbox hemma för företagsbilen är ett klokt val för effektivitet och bekvämlighet. Genom att ha en installerad laddningspunkt minskar du laddtiden dramatiskt jämfört med ur det vanliga eluttag. Det säkerställer också en pålitlig och säker laddningsprocess, vilket är väldigt viktigt från företagets perspektiv. Med en laddbox kan du också övervaka och hantera energiförbrukningen samt kostnaderna för laddningen på ett mer strukturerat sätt. Dessutom kan installationen av en laddbox öka värdet på din bostad och göra den mer attraktiv för potentiella köpare om du väljer att sälja i framtiden.
Laddbox är en bra lösning för laddning av elbil i hemmet och på arbetsplats, men hur fungerar det egentligen när du ska ladda din företagsbil hemma?
Hur fungerar det med skatten?
Anställda som har elbil eller laddhybrid undrar över skatten när arbetsgivaren betalar för att installera en laddstation i anslutning till hemmet. Det här har blivit vanligare eftersom fler väljer elbilar, och fler hem har egna laddpunkter även om de inte nödvändigtvis är kopplade till en företags- eller förmånsbil. En laddstation är i runda slängar ett speciellt eluttag som sätts upp på vägg eller stolpe för att ladda elbilar eller laddhybrider. Det kallas ibland laddningspunkt, laddbox eller garageladdare. Elbilar laddas normalt inte från vanliga eluttag på grund av säkerhetsrisker och risken för brand.
För någon med en elektrisk företagsbil och en installerad laddbox hemma kan det vara fördelaktigt att förstå skatteaspekterna kring det. Kostnaden för installationen kan betraktas som en skattefri förmån för företagsbilar, vilket innebär att den inte räknas som en förmånsvärdering för den anställde.
När det gäller företagsbilar kan vissa förmåner, som exempelvis kostnaden för installationen av laddboxen räknas som en extraförmån som den anställde får. Men om arbetsgivaren betalar för laddboxinstallationen, så räknas inte den kostnaden som en extraförmån för den anställde när man beräknar skatten för förmånsbilen. Det innebär att den anställde inte behöver betala skatt på den här kostnaden, vilket är fördelaktigt.
En arbetsgivare som erbjuder elbil som företagsbil kan välja att betala för installation av laddbox i anslutning till den anställdes bostad. Om arbetsgivaren betalar för att installera en laddstation vid hemmet eller för något som gynnar den anställde, då kan det räknas som något man ska betala skatt för enligt Skatteverket. Man tar då värdet av installationen och använder det för att räkna ut skatten.
Men, skatten gäller bara för installationer som gjordes efter den 31 december 2020. Om laddstationen installerades innan den perioden behöver man inte skatta enligt de nuvarande reglerna. Om arbetsgivaren betalar för en laddstation eller laddkabel som man kan använda på olika platser, exempelvis en portabel laddare, då räknas det som extrautrustning för bilen när man beräknar förmånsvärdet.
Du byter jobb eller företagsbil men har kvar laddstationen i hemmet – vad gäller?
Om du byter jobb eller företagsbil till en bil som inte är eldriven, men har kvar laddstationen i hemmet behöver du inte betala skatten enligt Skatteverket. Den kvarblivna laddstationen som redan är installerad och har använts i över tre år kan anses som en typ av förmån som är kvar. Detta gäller även om man inte har nytta av förmånen på grund av eventuellt ändrad anställning eller byte av bil.
Ladda hemma eller på jobbet
Under perioden 1 juli 2023 – 30 juli 2026 införs en tillfällig skattefrihet till förmån av ladd-el på arbetsplatser. Förmånen gäller för laddningen som sker i anslutning till arbetsplatsen och inte för hemmaladdning eller privatladdning. Regeringens förslag syftar till att göra det enklare att ställa om till fossilfria alternativ. Arbetsgivaren kan dock betala en skattefri milersättning om man exempelvis använder sin tjänstebil för företagsresor och sedan måste ladda den hemma. I dessa fall lämnar du in en reseräkning som vanligt. Det rekommenderas att stämma av med din arbetsgivare vad som gäller mellan just er.
Grön Teknik avdraget
Grön teknik-avdraget tillåter privatpersoner att dra av 50% av arbetskostnaden för installation av laddstationer för elfordon. Om din arbetsgivare betalar för installationen av laddboxen i ditt hem för din företags-elbil, kan du inte dra av kostnaden genom Grön Teknik-avdraget eftersom det är arbetsgivaren som täcker den kostnaden.
Det är den som betalar som kan dra av kostnaden enligt Grön Teknik-reglerna. Men det är bra att kolla med Skatteverket för eventuella specifika undantag eller ytterligare information som kan gälla din situation. Väljer du däremot att själv stå för installationen av laddstolpe eller laddbox till ditt hem så kan du nyttja avdraget på 50% som vanligt. Det står ännu inte helt klart om Grön Teknik avdraget kommer att stanna även 2024, läs mer om det här.
Slutsats
Att ladda din företagsbil hemma är en praktisk och kostnadseffektiv lösning för många företagare. Genom att installera en laddbox kan du enkelt och bekvämt ladda din företagsbil under natten eller när den inte används. Detta minskar inte bara dina driftskostnader genom att undvika offentliga laddstationer, utan ger också flexibilitet och bekvämlighet för din verksamhet.
Det finns ett brett utbud av laddboxar att välja mellan idag och det kan vara svårt att veta vilken laddbox som passar till just din situation. Vi på Elbilsvaruhuset har sammanställt en Laddbox Bäst i Test-guide för att underlätta beslutet och hjälpa dig att hitta rätt laddbox för just dina behov. Vi hjälper dig även med personlig rådgivning vid behov, kontakta oss.