fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

HemNyheter & artiklar /

Grön Teknik 2023 – Försvinner?

Grön Teknik 2023 – Försvinner?

Allt du behöver veta om Grön teknik bidrag 2023

Grön Teknik bidraget är ett stöd vid installation och köp av solceller, batterier och laddboxar. Den 1 januari 2021 trädde skatteavdraget i kraft och har gett den som köper eller installerar laddbox, samt produkter till installationen, ett skatteavdrag på 50%. Skattereduktionen dras direkt av vid köpet och fungerar precis som ROT och RUT-avdragen. Men hur kommer Grön Teknik avdraget se ut 2023?

Kommer skatteavdraget att stanna 2023

När regeringen hastigt beslutade att avskaffa Klimatbonusen i november 2022, väckte det frågan hos många hur det kommer att bli med Grön Teknik avdraget. Regeringen har i nuläget inte gått ut med information om beslut om vad som gäller för det gröna avdraget under 2023 och det går inte att garantera att det kommer stanna. Skatteavdraget Grön Teknik trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av erbjudandet gäller det att din installation är betald innan den 31 januari 2023. Det finns dem som påstår att det gröna skatteavdraget kommer att finnas kvar 2023, vilket kan bli sanning. Inget är dock beslutat från riksdagen ännu och därav går det inte att säkerställa hur det kommer bli för 2023. Branschen i helhet ser inga tecken på att det Gröna Teknik avdraget kommer att försvinna. 

Elbil laddar hemma

Så fungerar Grön Teknik bidraget

Går du i tankarna att installera laddbox i ditt hem? Då är det gröna skatteavdraget något för dig att ha koll på. Avdraget gäller för upp till 50% av arbets- och materialkostnaderna. Som privatperson gör det gröna skatteavdraget köpet och installationen av laddbox mindre kostsamt. Avdraget dras direkt vid köpet, av företaget, så du som privatperson behöver inte ligga ute med pengar och ansöka om bidrag i efterhand. Max avdraget per år och för en person är 50 000 kronor. Det går alltså inte att nyttja Grön Teknik avdraget på fler köp om du som privatperson redan nyttjat de 50 000 kronorna. 

Aktuellt skatteavdrag av kostnaden för:

50%Laddbox, installationen, samt material vid installation av elbilsladdare
50%Arbete och material vid installation av system och batteri som lagrar egenproducerad elenergi
15%*Arbete och material vid installation av nätanslutet solcellsystem
*Avdraget kan komma att höjas från och med 1 januari 2023 från 15% till 20%. 
   ladda elbil grön teknik charge amps aura

   Hur du kan nyttja avdraget på din laddbox?

   De som har rätt till det gröna avdraget är privatpersoner som bor i villa, i bostadsrätt eller ägarlägenhet. För att nyttja skatteavdraget för 2022, gäller reglerna att installationen av exempelvis laddbox ska vara utförd innan den 31a januari. För att det gröna skatteavdraget ska kunna nyttjas behöver köpet av laddbox och installation ske av samma leverantör. Du kan alltså inte köpa laddboxen av ett företag och låta ett annat stå för installationen. Om du gör det har du endast rätt till rot-avdraget, som ligger på 30%. Vi på elbilsvaruhuset.se hjälper dig med alla steg i din beställning och alla frågetecken som uppstår i processen. Branschen och elbilsvaruhuset.se utgår idag från att regeringen kommer att behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. 

   Att köpa en laddbox ska vara smidigt och enkelt. När du har valt ut en laddbox som passar dig, lägger du till installation och alla de tillbehör som du önskar. Många passar på att lägga till extra laddkablar, lastbalanserare och andra tillbehör i samma köp, då skatteavdraget även gäller på dessa om de köps i samband med laddboxen och installationen. Vi skickar sedan ut ett enkelt formulär, där du som kund svara på frågor och fyller i information som vår installatör behöver för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt. När vi mottagit det ifyllda formuläret, tar en av våra elektriker kontakt med dig för att bestämma tid för installationen. 

   Vi finns här för att hjälpa dig att få en smidig upplevelse i ditt köp av laddbox och installation. Om du är vidare osäker på vad som passar dig bäst eller hur allt fungerar, tveka inte på att kontakta oss på elbilsvaruhuset.se!

    lisa copywriter
    Lisa Persson Copywriter
    Kom igång och ladda din bil idag!
    Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
    Senaste artiklar
    Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

    Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

    Börjessons Bil Zaptecpaket

    Mälarvillans Enkla Elbilspaket
    Laddar hemma med zaptec go
    Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
    Tillägg
    • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
    • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
    • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

    Börjessons Bil Wallboxpaket

    Wallbox paket vit
    Wallbox Pulsar Plus
    Wallbox Pulsar Plus är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
    Tillägg
    • 7M fast kabel: +555 SEK
    • Endast färgen vit finns i lager

    Börjessons Bil Charge Ampspaket

    Rebels dubbla paketet
    Charge Amps Aura

    Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

    Tillägg

    • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
    • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
    • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
    • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

    Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
     
    Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

    För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

    Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
     
    Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

    Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

    Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

    Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

    Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

    Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

    När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

    Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

    Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

    SÅ GÅR DET TILL
    Installerad elbilsladdare hemma hos dig
    Laddbox ikon

    Välj din laddbox

    Du beställer en elbilsladdare med installation på vår hemsida.

    Bekräftelse & formulär

    Du får en orderbekräftelse på din mail med installationsformulär.

    Samtal ikon

    Samtal med elektriker

    Du blir kontaktad av en installatör och bestämmer tid för installation.

    Installation ikon

    Installation

    En elektriker kommer hem till dig för installation på uttalad tid.

    En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

    Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

    Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

    Läs mer om lastbalanserare här

    Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

    Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

    De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

    Elförbrukning utan lastbalansering

    Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

    Elförbrukning med lastbalansering

    Graf över total elförbrukning med lastbalansering
    Easee lastbalanserare Enegic

    Lastbalanserare Enegic

    Easee lastbalanserare Equalizer

    Lastbalanserare Equalizer

    Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

    Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

    Kamstrup omnipower

    Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

    Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

    1. Kontakta din elleverantör

    Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

    2. Titta på din elmätare

    Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

    HAN port RJ12 RJ45

    Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

    En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

    Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

    Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
    Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

    Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

    Laddbox snabbköp