Vad innebär det retroaktiva kravet?
Till skillnad från reglerna för ny- och ombyggnation, som redan gäller, införs retroaktiva krav för vissa byggnader den 1 januari 2025. Fastighetsägare med uppvärmda byggnader och fler än 20 parkeringsplatser måste då installera minst en laddningspunkt, även om inga andra förändringar planeras. Åtgärderna behöver genomföras i god tid före januari 2025, annars riskerar man att bryta mot lagen så snart kraven träder i kraft.
Vilka byggnader omfattas av de nya kraven?
Den nya lagen riktar sig till uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser, antingen i byggnaden eller på tomten. För dessa byggnader blir det obligatoriskt att ha minst en laddningspunkt för elfordon senast den 1 januari 2025.
Finns det undantag?
Ja, det finns undantag. Byggnader avsedda för totalförsvaret eller med särskild betydelse för Sveriges säkerhet omfattas inte av det nya kravet. Reglerna gäller inte heller för ouppvärmda byggnader eller bostadshus, vilket kan vara en lättnad för många fastighetsägare.
Vad behöver du göra nu?
Om du äger en uppvärmd byggnad med fler än 20 parkeringsplatser som inte är ett bostadshus, är det dags att agera. Börja med att se över parkeringsplatserna och undersök möjligheten att installera elbilsladdare. Kontakta en expert inom laddinfrastruktur för att säkerställa att du uppfyller kraven. För hjälp med installation kan du vända dig till erfarna leverantörer som Elbilsvaruhuset. De erbjuder helhetslösningar för företag, privatpersoner och bostadsrättsföreningar och hjälper dig med allt från projektering och val av laddboxar till installation och betallösningar.
Finns det möjlighet att få bidrag?
Ja, du kan ha möjlighet att söka bidraget Ladda bilen via Naturvårdsverket. Ladda bilen är bidraget som gör det möjligt att satsa på laddstationer vid bostäder och arbetsplatser. Bidraget kan sökas av bostadsrättsföreningar, företag och andra organisationer som vill erbjuda laddning för elfordon för boende och anställda. För privatpersoner finns det också möjligheter till skattereduktion via bidraget grön teknik.
Hur mycket kostar det att installera elbilsladdare?
Tyvärr finns det inget enkelt svar eftersom kostnaden beror på installationens unika förutsättningar. Ett ungefärligt pris för elbilsladdare monterad på vägg ligger vanligtvis någonstans mellan 13 000 och 26 000 kr. På laddstolpe landar kostnaden rimligtvis mellan 17 000 kr och 30 000 kr per laddpunkt. Observera att dessa priser är beräknade utan bidrag, vilket kan sänka den totala kostnaden. Det finns många laddboxar att välja mellan, här kan du enkelt se vilka elbilsladdare som fått högst betyg.
Sammanfattning av nya krav på laddpunkter
När det retroaktiva kravet börjar gälla den 1 januari 2025, måste vissa fastighetsägare installera minst en laddningspunkt för elfordon. Detta är en viktig del av Sveriges satsning på en hållbar framtid och övergången till elfordon. Se till att du är förberedd och genomför de åtgärder som krävs i god tid. För en mer detaljerad beskrivning av reglerna hänvisar vi till Boverket.
Om du omfattas av regelverket rekommenderar vi att du tar en närmare titt på elbilsladdning för företag.