fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Elpriserna skenar, hur dyrt blir det med elbil?

Elpriserna skenar, hur dyrt blir det med elbil?

skenande elpriser diagram

Elpriserna skenar, det är inget vi ska sopa under mattan. 5 september 2022 kostade den dyraste timmen 626,7 öre/kWh i södra Sverige, enligt Vattenfall. Samma datum, samma timme 2021 låg priset på 141 öre/kWh i samma område. Det vill säga en ökning på närmre 450 procent, och det finns en verklig oro att priserna kommer skjuta ännu högre fram mot vintern. Elbolag har redan nu gått ut och varnat sina kunder för de kommande priserna. Hur ska du med elbil tänka och agera?

Varför rusar elpriserna just nu?

Anledningen till att det är så höga elpriser är många och det finns inte ett entydigt svar. I Sverige skiljer sig elpriserna beroende på vart i landet du är. Norra Sverige har gott om el från egen produktion, vilket resulterar i billigare el. Medan mellersta och södra Sverige är beroende av el från Europa, där elpriserna just nu rusar.

Elpriser i september

Nu har vi konstaterat hur det såg ut 5 september i södra Sverige, hur såg det ut i resten av landet?

Elpriser i sverige
Källa: Vattenfall

Tre snabba tips

Ladda elbilen hemma, istället för på snabbladdare

Det kommer vara ännu dyrare där. Så är fallet redan i dagsläget, och trenden kommer följa med prisutvecklingen

Skaffa timprisavtal

Så du aktivt kan förbruka elen när den kostar som minst. Allt fler väljer detta avtal och allt fler aktörer erbjuder möjligheten.

Schemalägg din elbilsladdning

Ladda på natten när priset ofta dalar, så du aktivt undviker pristopparna. Alla laddboxar från elbilsvaruhuset.se är utrustade med möjligheten till schemaläggning av din elbilsladdning.

Hur kan du tänka?

Priset per kWh är först av allt nästintill omöjligt att förutspå, kombinerat med att priserna skiljer sig drastiskt beroende på var i landet du bor. Råkar du bo i södra Götaland säger en expert till SvD att elen kan komma att kosta omkring 3,5 kronor i snitt. El går inte att lagra i stora mängder, därför måste elen konsumeras direkt när den producerats. Av den anledningen kostar el olika under olika tider på dygnet. Enligt Statistiska centralbyrån var genomsnittspriset för en kWh cirka 175 öre, 1,75 kronor, år 2021. Den förutspådda ökningen till runt 3,5 kronor, i de värsta fallen, kan slå hårt. Många har redan nu börjat se över sin elkonsumtion genom att verkligen undvika överflödig elkonsumtion. Som graferna ovan visar ser vi dyrare priser varje timme, oavsett var i landet du bor. Men tydligt blir också att vissa timmar är betydligt billigare än andra. Det går alltså att vara ”smart” med sin elkonsumtion i vinter.

spara pengar
Bild: Alexander Grey, Unsplash

Timprisavtal med elleverantör

Har du ett vanligt rörligt avtal betyder det att du betalar ett genomsnitt av elkostnaden per kWh, med andra ord har prisfördelningen över dygnet ingen betydelse. Ser du istället till att teckna ett avtal med timpris så betalar du istället det faktiska priset för varje förbrukad kWh, inte ett genomsnitt. Vi ser att allt fler väljer timprisavtal samt att fler och fler aktörer erbjuder möjligheten. Värt att poängtera med ett timprisavtal är att priset är i konstant rörelse, kan du pricka in och förbruka mer el under de billiga timmarna kan det bli lönsamt. Men var försiktig med elförbrukningen vid pristopparna.

Är det värt att köra elbil?

Även om priserna på bensin och diesel så smått börjat återhämta sig är det fortfarande billigare att köra på el i dagsläget, trots de stigande elpriserna. Det kan kännas självklart att vilken elbil du kör spelar en avgörande roll för driftkostnaden. I genomsnitt ligger förbrukningen mellan 1 till 3 kWh per mil, beroende på storlek och årstid. Räknar vi återigen i överkant på 3 kWh per mil, med elpris på 3,5 kronor och utgår från antagandet att ett elbilsbatteri är på 60 kWh i snitt, kommer en fulladdad elbil kosta någonstans omkring 210 kronor. Kostnaden per mil landar runt 10,5 kronor, bensinkostnaden per mil hade i dagsläget hamnat omkring 18 kronor, räknat på dagsaktuellt (5 september 2022) pris på bensin och en snittförbrukning på 0,9 liter milen.

En fulladdad elbil för 210 kronor är betydligt mer än vad det nyligen kostat, men du kan hitta sätt att dra ner på kostnaderna. Du kanske redan har listat ut det enklaste sättet, schemaläggning av din laddning. De flesta laddboxar tillåter idag schemaläggning av din laddning så du kan se till att ladda elbilen när elen är som billigast. Den 5 september 2022 skiljde priset 467,63 öre/kWh mellan dyraste och billigaste timmen i södra Sverige. Schemalägger du laddning så du missar de dyraste timmarna kommer du snabbt spara in på hundralapparna. Letar du laddbox tillåter alla modeller från elbilsvaruhuset.se schemaläggning av din laddning.

Varje krona räknas

Världen blir inte stillastående bara för att elpriset stiger, vardagsturerna till jobbet, förskolan eller matbutiken kommer fortfarande behövas. Även när det blir betydligt dyrare att ladda elbilen kan du välja var du gör det. Snabbladdare är effektiva, starka och det går undan, men det kostar också mer. I dagsläget kostar det omkring 6 kr per kWh, men förväntas stiga rejält precis som kostnaden för hushållsel. Hemmaladdning är den absolut mest kostnadseffektiva laddning du kan få, då kan du även passa på att ladda när priserna är som lägst! Redan i dagsläget är det dyrare att ladda en elbil, med batteri på 60 kWh, med snabbladdare än vår beräkning via laddbox, priset landar omkring 360 kr.

Slutsats

Att ladda din elbil hemma kan vara kostsamt om du inte har rätt planering. För att undvika höga kostnader är det viktigt att välja rätt laddningslösning och utnyttja förmånliga elavtal. Genom att investera i en smart laddbox och dra nytta av tidsbaserade elpriser kan du minska dina laddningskostnader avsevärt. Dessutom kan solceller eller förnybar energi vara ett hållbart alternativ för att ytterligare sänka dina energikostnader. Utforska våra tips för att effektivisera laddningen av din elbil hemma och undvika onödiga kostnader.

På elbilsvaruhuset.se hittar du flera av marknadens smartaste laddboxar som hjälper dig att både ladda snabbt och effektivt när det kostar dig som minst. Beställer du laddbox ser vi till att du får den installerad och redo för laddning, allt till halva priset tack vare det statliga Grön Teknik bidraget. Har du fler frågor kring hur du kan spara in på elräkningen med din elbil, tveka inte att höra av dig.

hugo 500a
Hugo Flygare Marketing
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.