fbpx

Grön Teknik Bidrag – Vad är det, hur funkar det och varför vill jag ha det?

Elbil laddar hemma

Grön Teknik Bidrag, även kallat Grönt Avdrag, är ett bidrag som ges ut av Skatteverket för installation av s.k. grön teknik, inkluderat installation av laddbox. Grön Teknik Bidrag gäller för installationer som påbörjats, betalats och slutförts från och med 1 januari 2021, och ersätter det tidigare bidraget som kallades för ”Ladda hemma-stöd” vilket gavs ut av Naturvårdsverket.

Här kan du läsa om allt du behöver veta om Grön Teknik Bidraget, och hur du får rätt till att utnyttja det.

Vad är bidraget och varför finns det?

Med syfte att stödja skiftet mot grönare teknik, bland annat övergången till laddbara bilar, har staten tagit fram Grön Teknik Bidraget som ett ekonomiskt stöd för alla som installerar grön teknik. Medan det heter ”bidrag” är Grön Teknik egentligen en skattereduktion som fungerar som de välkända rut- och rotbidragen.

Du kan få en skattereduktion på högst 50 000 kr per person per år och gäller inte resekostnader.

Vad kan jag få bidrag för?

Grön Teknik Bidraget ger skattereduktion på solceller, laddstationer och batterier. För laddboxar får du skattereduktion på inköp och kostnaden på laddboxen, installationen och materialet och kan då få ett avdrag på upp till 50%. Avdraget gäller alltså inte för andra kostnader såsom resekostnader.

Vad för krav måste jag uppfylla för att få rätten till avdrag?

För att vara berättigad bidraget är du en privatperson som ska installera din laddbox i en villa, bostadsrätt, eller ägarlägenhet.

Utöver det måste du även köpa både installation och laddboxen vid samma tillfälle och från samma företag. Laddboxen måste också ha lastbalansering, uppfylla den europeiska standarden, dvs ha Typ 2- eller CCS- kontakt, samt vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad. Elbilsvaruhusets laddboxar uppfyller alla krav och vi erbjuder en helhetslösning som gör att du får rätt till hela bidraget, allt du behöver göra är att trycka på ”beställ nu.  

Hur gör jag för att få bidrag?

När du köper laddbox från elbilsvaruhuset sköter vi allting så att du slipper tänka på den krångliga processen. Eftersom det är en skattereduktion funkar det rent praktiskt som så att vi kommer fakturera dig halva kostnaden för laddboxen och installationen, alltså det pris du ser vid utcheckning, och sen begär vi en utbetalning från Skatteverket för den andra halvan.

Hur mycket är bidraget på?

Du kan få upp till 50% av kostnaden för laddbox, installation och material avdraget med Grön Teknik Bidrag.

Du kan max få en skattereduktion på 50 000 kr per person per år, exkluderat resekostnader. Det är därför viktigt att du har koll på om du utnyttjat andra typer av avdrag, såsom rot- eller rut, och att du har betalat tillräckligt mycket med skatt.

Vad behöver jag göra?

Beställ en laddbox från elbilsvaruhuset.se så sköter vi resten. Det enda vi behöver veta från dig är, förutom kontaktuppgifter, din fastighetsbeteckning så att vi kan begära utbetalning från Skatteverket.

Johanna Li Storyteller
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar

Billigaste elbilarna 2022

Situationen i världen fortsätter påverka marknaden och inflationstakten fortsätter öka, detta smittar givetvis av sig även på elbilsmarknaden. Eftersom priserna

Läs mer
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!