fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

HemNyheter & artiklar /

Är det dyrt med laddbox för BRF?

Är det dyrt med laddbox för BRF?

vad kostar laddbox brf

Att bo i en bostadsrättsförening ska inte vara ett hinder för att kunna ladda sin elbil i anslutning till bostaden. Allt fler boende i bostadsrätter efterfrågar laddplatser och fler möjligheter till att ladda sin elbil eller laddhybrid vid bostaden. Kostnaden för att installera laddstolpar i en bostadsrättsförening kan variera beroende på hur smidig installationen är. Priset avgörs utifrån bostadsrättsföreningens förutsättningar.

Vad påverkar priset

Det är flera faktorer som styr priset för att installera laddpunkter i en BRF. Självklart beror kostnaden på vilka laddboxar som ska installeras. Värt att tänka på redan från början är att kostnaden till står del avgörs på föreningens förutsättningar när det kommer till exempelvis kabeldragning, markarbete eller höjning av huvudsäkring. Kort och gott, har BRF:en bra grundförutsättningar behöver inte kostnaderna skena iväg. Här följer några vanliga faktorer som påverkar priset för installation av laddpunkter till BRF.

Några vanliga faktorer som påverkar priset:

  • Valet av laddboxar – beroende på vilken typ av laddstolpe eller laddbox så kan priset variera mycket. Valet av laddbox bör avgöras utefter BRF:ens behov. Rådgör gärna med våra experter för att hitta rätt laddboxar för er förening.
  • Installation på vägg eller stolpe – placeringen av laddboxarna påverkar också priset, installation direkt på fasad kan dra ner kostnaderna eftersom man undviker extra markarbete. Men även väggmaterialet påverkar hur smidigt arbetet kan göras.
  • Schakt – eller markarbete – Det krävs alltid kabeldragning från elcentral till laddpunkterna. Kostanden för kabeldragningen beror helt på avståndet däremellan. Ska laddboxarna monteras på stolpe krävs markarbete i förväg. Beroende på terrängen kan komplexiteten för markarbetet variera kraftigt.
  • Elsystemets kapacitet – elsystemet i bostadsrättsföreningen kan behöva ändras beroende på hur många laddplatser som önskas installeras. Vid färre laddplatser kan det räcka med den elkapacitet som finns tillgänglig från början och då behöver huvudsäkringen inte höjas. Det är viktigt att kolla så att fastigheten har tillräckligt med ledig effekt, så huvudsäkringen inte brinner av och lämnar föreningen strömlös.
  • Håltagning för elkabel – hur många håltagningar som måste göras i väggar på byggnaden är också bidragande för priset.

Få in offert

Zaptec Pro laddbox för brf

Det kan vara klurigt att veta vilken typ av laddbox som passar bäst för din förening. Följande tre punkter kan vara ett hjälpmedel att utgå från vid förundersökning av behovet i föreningen.

  • Hur många boende har bostadsrättsföreningen?
  • Hur många i bostadsrättsföreningen kör ett eldrivet fordon?
  • Hur många bilar ska en laddpunkt kunna ladda under samma tidpunkt?

För att underlätta den egna kalkyleringen av priset kan det vara bra att utföra en undersökning av behovet i bostadsrättsföreningen och hur många som äger eller planerar att äga en laddar bil. Att börja med ett lägre antal laddpunkter för eventuell framtida utbyggnad är ett vanligt drag från många. Det bör tas in i beräkningen att allt fler väljer laddbara alternativ vid bilköp och att behovet i framtiden kan se annorlunda ut än det gör idag.

Eftersom varje installation är unik så skiljer sig också kostnaden markant från fall till fall. Det finns därför ingen större poäng i att lista den ungefärliga kostnaden per laddpunkt. För att enklast och snabbast få en ungefärlig kostnad rekommenderar vi att ni svarar på några frågor om er fastighet, vi tar sedan fram en helt kostnadsfri offert utefter era förutsättningar. Få en offert från Elbilsvaruhuset direkt.

Vem finansierar köpet?

Det finns olika sätt att bestämma hur finansieringen av köpet ska se ut. Ett alternativ är att föreningen står för kostnaden av köp och installation. Ett annat alternativ är att föreningen står för kostnaden men att bostadsavgiften för hushållen ökar för att täcka kostnaderna. Ett tredje alternativ är att låta de som planerar att använda laddplatserna i föreningen stå för kostnaderna, detta fungerar bäst om laddboxarna installeras vid privata parkeringsrutor. Vilket alternativ som passar bäst är individuellt för varje BRF.

Ekonomiskt bidrag

Ladda bilen kallas det stöd som en bostadsrättsförening kan söka från Naturvårdsverket. Det ekonomiska stödet kan ligga på upp till 50% av de totala kostnaderna kopplade till inköp och installation. Det maximala bidraget per laddpunkt är 15 000 kr. Bidraget gäller inte för privatpersoner utan är avsett för företag, bostadsrättsföreningar, samfälligheter eller andra organisationer som vill installera laddpunkter till sina anställda eller boende. För privatpersoner gäller bidraget Grön teknik. För att ta del av Ladda bilen-bidraget är det viktigt att laddpunkterna används av hushåll/anställda och inte av allmänheten. Ansökan görs via Naturvårdsverket helt kostnadsfritt. Det går att ansöka om bidraget även i efterhand när installationen är utförd men det rekommenderas att göra det i förväg.

Laddplatser – en investering?

charge amps aura laddbox brf

Det finns många anledningar till att installera laddplatser till bostadsrättsföreningen. Föreningar som erbjuder laddplatser blir allt mer eftertraktade och installation av laddpunkter kan därmed öka försäljningspriset på bostadsrätterna. Efterfrågan på möjlighet till elbilsladdning i anslutning till hemmet har ökat kraftigt under bara de senaste åren och det är bara en tidsfråga innan det kommer att vara en nödvändighet för bostadsrättsföreningar att erbjuda laddplatser för sina hushåll.

Kom igång direkt!

Med fem enkla steg kan din hyres -eller bostadsrättsförening komma igång på nolltid. Första steget är att fylla i ett formulär där ni helt enkelt berättar om fastighetens förutsättningar. Därefter bokas ett möte in för konsultation. Efter diskussion och eventuella frågor så sammanställs ett kostnadsfritt prisförslag till er. Steget före installationen är att ansöka om bidrag hos Naturvårdsverket. Sedan sker installationen av våra certifierade elektriker på den överenskomna tiden och platsen. Allt du behöver veta om elbilsladdare i bostadsrättsföreningar finns att hitta hos oss och om du har fler frågor kan du kontakta oss direkt!

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Börjessons Bil Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Laddar hemma med zaptec go
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Börjessons Bil Wallboxpaket

Wallbox paket vit
Wallbox Pulsar Plus
Wallbox Pulsar Plus är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +555 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Börjessons Bil Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

SÅ GÅR DET TILL
Installerad elbilsladdare hemma hos dig
Laddbox ikon

Välj din laddbox

Du beställer en elbilsladdare med installation på vår hemsida.

Bekräftelse & formulär

Du får en orderbekräftelse på din mail med installationsformulär.

Samtal ikon

Samtal med elektriker

Du blir kontaktad av en installatör och bestämmer tid för installation.

Installation ikon

Installation

En elektriker kommer hem till dig för installation på uttalad tid.

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Laddbox snabbköp