Rimac Nevera – Snabbast av alla
Det kroatiska märket Rimac håller världsrekordet på snabbaste supersportbilen med sin andra modell, Nevera. I Papenburg, Tyskland, nådde bilen 412 km/h. Föraren som satt bakom ratten på den eldrivna bilen när världsrekordet slogs var Miroslav Zrncevic. Elbilen ryktas göra 0-100 km/h på endast 1,85 sekunder.
Den supersnabba sportbilen är passande nog uppkallad efter den oväntade och kraftiga medelhavsstormen Nevera, utanför Kroatiens kust. Den kraftfulla, fullt eldrivna, bilen har fyra motorer, en vid vardera hjul och kan leverera 1914 hästkrafter! Rimac utvecklade även ett ytterst snabbt och effektivt bromssystem i samband med produktionen av Nevera, för att bilen skulle kunna bromsa in ordentligt. Modellen från Rimac Automobili är nu toppfartsbegränsad till 352 km/h och spärren tas endast bort vid specifika tillfällen eller förhållande. Prismässigt ligger Nevera runt 25 miljoner svenska kronor, den konkurrerar inte direkt för platsen som årets mest sålda elbil. Rimacs modell Nevera har en väldigt hög prestanda med sina fyra elmotorer och sitt stora batteri.
Topp 3 snabbaste elbilarna 2023
De 3 snabbaste elbilarna som håller världsrekorden från 0 – 100 km/h.
Modell | Acceleration |
---|---|
Rimac Nevera | 1,85 s |
Pininfarina Battista | 1,86 s |
Lucid Air Sapphire | 1,95 s |
Snabb acceleration hos flera modeller
Pininfarina Battista
Pininfarina Battista är en elbil som också förflyttar gränserna för acceleration hos produktionsbilar. Elbilen satte rekord på 1,86 sekunder från 0-100 km/h med sina 1900 hästkrafter. Rimacs modell Nevera verkar ännu hålla världsrekordet men Pininfarina Battista är en stark utmanare för titeln. Battista är den snabbaste serieproducerade elbilen men har ännu inte fått titeln som snabbaste elbilen i världen.
Lucid Air Sapphire
Lucid Air Sapphire är en av de konkurrerande modeller som slåss om att slå världsrekordet. Modellen har gjort 0-100 på 1,95 sekunder och landar kort efter Pininifarina Battista enligt de senaste mätningarna 2022. Prislappen för Lucid Air Sapphire är runt 3,2 miljoner svenska kronor. Modellen har tre motorer, en fram och två bak som ska leverera ca. 1200 hästkrafter och en toppfart på 330 km/h.
Tesla Model S Plaid
Flera elbilar utvecklas och har allt snabbare acceleration. Teslas Model S Plaid är hack i häl med världsrekordet och når 0-100 km/h på ca. 2,1 sekunder. Elbilen gör 0-60 km/h på ungefär 1,99 sekunder och hamnar därför lite över 2 sekunder för att nå 100 märket. Trots att Model S Plaid inte slår konkurrenten Rimac så är det en av de snabbaste produktionsbilarna någonsin.
De höga hastigheternas nås med hjälp av bilens 1020 hästkrafter. Bortsett från att det är en av de snabbaste produktionsbilarna på marknaden så har Teslas modell även en räckvidd på ca. 63 mil och rymmer upp till 5 personer. Priset för denna supersnabba elbil ligger på ca. 1,5 miljoner svenska kronor. Det fanns även planer på att tillverka en plusmodell av Model S Plaid, men Elon Musk, ledare och medgrundare för Tesla, meddelade via Twitter att den planen inte kommer att genomföras då deras nuvarande modell redan är så bra.
Fler elbilar förväntas 2023
Tävlingen om vilken bil som är den snabbaste fortsätter och nya resultat och svar kommer för varje år i följetåg av att ny teknik framkommer. Den eldrivna bilen har en teknologi som möjliggör snabb acceleration och allt fler nya elbilar slår rekord. Konstruktionen i elmotorn bidrar till ett omedelbart vridmoment. Elbil accelererar därför oftast snabbare än en fossildriven bil då alla hästkrafter används från start.
Fler testkörningar kan förväntas i det nya året då fler modeller är påväg ut på marknaden och teknikens utveckling är i full gång. Flera olika biltillverkare har nya elbilar på gång och det förväntas lanseras många nya modeller under 2023. Det återstår att se om 2023 bjuder på ett nytt världsrekord eller en ny modell att toppa listan för världens snabbaste elbilar.
Även de snabbaste elbilarna behöver laddas
Precis som att traditionella förbränningsmotorer behöver tankas behöver elbilar laddas. Det finns två huvudsakliga sätt att ladda på, antingen via publika laddstationer, ofta så kallad snabbladdning. Eller hemmaladdning med laddbox. Det senare alternativet tar förvisso längre tid, men är betydligt billigare och framförallt smidigare. Hos oss på elbilsvaruhuset.se erbjuder vi en helhetslösning från val av laddbox till färdiginstallerat på din parkering, allt inom ramarna för det statliga Grön Teknik-bidraget så du bara betalar halva priset. Hör av dig redan idag så diskuterar vi fram din perfekta laddlösning.