fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Mest sålda elbilen 2022

Mest sålda elbilen 2022

populäraste elbilen

2022 rullade upp mot 200 000 nya laddbara bilar ut på svenska vägar. Elbilsflottan växer i stadig takt, 2022 var tillväxten på hela 49%. Det tillkommer nytillskott på marknaden hela tiden och modellerna blir vassare och fler för varje dag. Elbilsproducenterna strävar ständigt efter att vara i framkant, men hur såg det ut 2022? Vilken var egentligen den mest sålda elbilen?

Fler köper laddbar bil

Antalet elbilar som säljs har ökat betydligt under de senaste åren. När man jämförde första kvartalet 2022 med första kvartalet 2021 kunde man se en ökning på 205% i försäljning av elbilar. Biltillverkarna erbjuder allt fler modeller i takt med att elbilen växer i popularitet runt om i världen. Även företag arbetar för att förbättra sina policyer och försöker få in mer eldrivna bilar i sina bilpooler. Det finns ett stort intresse för elbil i Europa och framförallt ett ökat intresse i Sverige. 

Faktorer som lockar till köpet av elbil är exempelvis att den är tystare och lättare att underhålla än bilar med förbränningsmotorer. Då laddinfrastrukturen även byggs ut mer och mer så blir det lättare och smidigare att ha en elbil än tidigare. Det finns många smidiga lösningar på att tryggt ladda hemma med en egen laddboxi bostadsrättsföreningar och på vägen.

Utfasningen av förbränningsmotorn kommer ta tid, men den kraftiga ökningen av nyregistrerade elbilar ger en fingervisning om vart vi är på väg. Det finns även bra avdrag vid köp av exempelvis laddboxar, så som Grön Teknik avdraget som kan göra beslutet ännu lättare. Även med Covid-19 pandemin har alltså försäljning och intresse av elbil endast ökat under de senaste åren. I undersökningar svarar ungefär var tredje person, i Sverige, att de kommer köpa laddbar bil vid sitt nästa köp av bil.

Mest sålda elbilen i Sverige

För år 2021 var det Volkswagen ID.4 som landade som årets mest sålda. Och tyskarna behåller förstaplatsen för 2022. Från januari till och med december registrerades 8874 styckenav modellen, enligt MobilitySwedens register för nyregistreringar! Näst flest blev Volvo XC40 med 8239 stycken. På tredje plats hamnar Tesla Model Y, 6550 stycken registrerades under 2022 i Sverige. Med teknikens ständiga utveckling växer utbudet ständigt med nya spännande modeller. Marknaden för elbilar har ännu mycket kvar att utveckla och allt mer att erbjuda. Här nedan ser du Sveriges 10 mest sålda elbilar under 2022 och hur många som såldes av varje:

 1. Volkswagen ID.4 – 8874 st
 2. Volvo XC40 – 8239 st
 3. Tesla Model Y – 6550 st
 4. Kia NIRO EV – 6542 st
 5. Polestar 2 – 4465 st
 6. Skoda Enyaq iV – 4357 st
 7. Kia EV6 – 3970 st
 8. Nissan Leaf – 3850 st
 9. Volvo C40 – 3339 st
 10. MG ZS EV – 2903 st

Volkswagen ID.4

volkswagen id.4 mest sålda elbilen 2022
Foto: Volkswagen

SUV:en är populär bland många och fyller de flesta önskemål en köpare har. Bilen är lättkörd, känns rymlig och har hög komfort. För att vara en SUV ligger den även prismässigt bra fr. 566 900 kronor. Volkswagen ID.4 är alltså den mest sålda elbilen i Sverige 2022.

Läs mer om Volkswagen laddboxar

Volvo XC40

volvo xc40 recharge elbil
Foto: Volvo

SUV:en som bland annat tar dig upp till 511 km på en laddning enligt WLTP, och snabbladdas till 80% på omkring 27 minuter. Prislappen på modellen startar på 636 000 kronor. Inte är det väl helt överraskande att Volvo fortfarande är omåttligt populärt i Sverige.

Läs mer om Volvo laddboxar

Tesla Model Y

Tesla Model Y tredje mest såld 2022
Foto: Tesla

Tesla Model Y rymmer många passagerare och har ett stort bagageutrymme på upp till 971 liter. Det är en något dyrare modell än de andra då den ligger fr. 689 990 kronor. Det är en populär elbil med bra respons och snabb acceleration. 

Läs mer om Tesla laddboxar

Mest sålda laddhybriden 2022

På hybridmarknaden är det inte längre tyskarna som dominerar, utan vårt välbekanta Volvo. Modellen Volvo XC60 blev bästsäljaren för perioden januari till och med december 2022, med hela 8127 stycken nyregistreringar. Strax efter hittar vi Kia Ceed med 7471 stycken. Tredjeplatsen kammas även den hem av Volvo, med Volvo S/V60, 4632 stycken nya registrerades på den svenska marknaden 2022. Här nedan listar vi de 10 mest sålda laddhybriderna på den svenska marknaden år 2022:

 1. Volvo XC60 – 8127 st
 2. Kia Ceed – 7471 st
 3. Volvo S/V60 – 4632 st
 4. Ford Kuga – 3845 st
 5. Kia Sportage – 3782 st
 6. BMW 3-serie – 2444 st
 7. BMW 5-Serie – 2014 st
 8. Lynk & Co 01 – 1983 st
 9. Volvo XC40 – 1924 st
 10. Volvo S/V90N – 1979 st

Volvo XC60

volvo xc60 recharge laddhybrid
Foto: Volvo

Upp till 78 km eldrift, det är betydligt längre än de flesta dagliga turerna vi kör. Volvo XC60 erbjuder genomgående “lite mer” jämfört med Kia Ceed, därav den högre prisklassen. Laddhybriden startar på 650 000 kronor.

Läs mer om Volvo laddboxar

Kia Ceed

kia ceed plug in hybrid mest sålda laddhybriden
Foto: Kia

Familjekombin Kia Ceed är praktisk, funktionell, säker och ekonomisk. Modellen startar på 388 000 kronor och bär dig upp till 50 km på ren el.

Läs mer om Kia laddboxar

Volvo S/V60 Recharge

volvo s/v60 recharge laddhybrid antal sålda 2022
Foto: Volvo

Plats för livet, som de själva säger. Volvo V60 Recharge erbjuder generöst utrymme kombinerat med smarta funktioner redo för allt som livet har att erbjuda. Modellen utlovar en räckvidd upp till 91 km helt på el och utsläpp på 17 g/km CO2. Volvo V60 är en laddhybrid som tar hänsyn till morgondagen. Kanske också därför den är så populär.

Läs mer om Volvo laddboxar

Framtiden för elbilsmarknaden

Utvecklingen som sker är både positiv och viktig för att vi ska bli närmare att nå de klimatmål som är uppsatta. Produktionen av elbilar blir allt grönare och miljövänligare med att tekniken förbättras och mycket återvinns på ett hållbart sätt, exempelvis batterikomponenter. Trots att kritik riktas mot tillverkningen av elbilar kan det fastslås att elbilen är betydligt grönare än förbränningsbilen. Den ökade försäljningen av elbilar och konkurrensen mot förbränningsbilar är ett positivt steg mot att nå Parisavtalets klimatmål.

Oavsett vilken laddar bil du kör eller kommer köra behöver den säker och enkel laddning. Detta görs enklast med en smart laddbox i direkt anslutning till din parkeringsplats. På elbilsvaruhuset.se har vi marknadens populäraste laddboxar komplett med installation så du kan nyttja Grön Teknik bidraget till fullo. Vill du lära dig mer om elbilsladdning innan du tar något beslut? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.