fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

HemNyheter & artiklar /

Allt du behöver veta om laddstationer

Allt du behöver veta om laddstationer

Det blir allt enklare att leva med el som drivmedel, inte minst tack vare utbyggnaden av laddinfrastrukturen. Rädslan att fastna ute på vägarna, flera mil från närmsta laddstation är på väg att suddas ut. Precis som elbilen är laddstationerna ett förhållandevis nytt fenomen. Syftet kan kännas självklart, men i den här artikeln reder vi ut alla potentiella oklarheter om laddinfrastruktur och laddstationer.

Publika laddpunkter i alla län

Utbyggnaden av Sveriges nätverk av laddstationer är fortfarande bara i startgroparna. I augusti i år fanns drygt 16 000 publika laddpunkter utspridda över vårt avlånga land, med majoriteten i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Av alla dessa 16 000 erbjuder strax under 2 000 snabbladdning, men vad innebär det egentligen?

Snabbladdning, vad betyder det?

Vad som skiljer en snabbladdare från en vanlig elbilsladdare är hur och var strömmen omvandlas. All ström i våra elnät är växelström (AC), när elbilen laddas behöver den omvandlas till likström (DC). En traditionell elbilsladdare (AC) levererar växelström till en AC/DC-omvandlare i bilen som därefter laddar batteriet. En snabbladdare står för den omvandlingen redan före laddning och levererar istället likström direkt till batteriet. Skillnaden mellan vanlig elbilsladdning och snabbladdning är väldigt förenklat var omvandlingen sker, eftersom snabbladdaren inte är en del av bilen kan AC/DC-omvandlaren vara mycket mer omfattande och behandla större strömstyrkor. Till skillnad från många laddboxar som kan leverera 22 kW kan snabbladdaren ge upp till 350 kW och ladda de flesta elbilar fullt inom en timme, ofta betydligt snabbare än så.

Hur lång tid det tar att ladda elbilen med snabbladdare är väldigt svårt, för att inte säga omöjligt. Flera faktorer påverkar laddtiden, exempelvis hur laddat batteriet var vid påbörjad laddning, vilket väder som råder, vilken effekt snabbladdaren ger och för att inte glömma vilken bil du kör. Olika modeller klarar av att ta emot olika effekter, alltså kan olika elbilar laddas olika snabbt vid en och samma laddstation. Vissa modeller, ytterst få, är faktiskt inte kompatibla med snabbladdare.

Finns det gratis laddstationer?

Chargefinder Gratis laddstationer
Foto: ChargeFinder

Ja, faktiskt! Kan vara extra trevligt att veta nu när elpriserna ser ut att nå rekordnivåer. Inte helt överraskande så behöver man betala för elen vid de flesta laddstationer. Men i vissa fall går det att hitta gratis ström till bilen, ofta vid mataffärer, köpcenter, restauranger, hotell, garage med fler. På Chargefinder kan du välja att kryssa i filter för ”Gratis laddning”, du får då en karta med alla kostnadsfria laddpunkter.

Hur betalar man vid laddstationer?

Det är många aktörer som ser potentialen i elbilsmarknaden, det har lett till att betalningssystemet på många platser blivit ett störningsmoment. Anledningen till att det kan kännas osmidigt är att det bara är ett fåtal laddpunkter som accepterar vanliga betalkort.

I dagsläget sker majoriteten av betalningarna med så kallade laddkort. Laddkortet är en förutsättning för att kunna ladda på publika laddstationer. Där frustrationen uppstår är att det ofta inte räcker att bara ha ett laddkort. Laddkorten är knutna till en viss leverantör, vill du kunna välja mer fritt mellan olika laddstationer är den enklaste lösningen att bära på laddkort från flera leverantörer. Exempel på operatörer som erbjuder laddkort är Vattenfall InCharge, Mer, Circle K, Tesla Supercharger, E.ON, Ionity och Fortum. När du bestämt dig för vilket/vilka laddkort du vill ha beställer du det enkelt via operatören.

Laddstation som komplement

När vi står, som nu, inför en vinter som verkar bjuda på skräcksiffror på elräkningarna kan det vara en god idé att tänka sig för en extra gång innan man laddar på publika laddstationer. Ett av de enklaste sätten att spara ned på elkostnaderna, för dig med elbil, är att ladda hemifrån. I vissa fall är laddning på laddstationer oundvikligt, vi förespråkar att den laddning som kan göras på hemmaplan också gör det. Med en smart laddbox finns det mängder av tips på hur du kan spara ner på förbrukningen. På elbilsvaruhuset.se har vi både kompetensen att hjälpa dig till rätt laddbox efter dina behov och ett fantastiskt brett utbud.

hugo 500a
Hugo Flygare Marketing
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +500 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.