fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

HemNyheter & artiklar /

Tips inför din elbilssemester

Tips inför din elbilssemester

6 tips inför elbilssemestern

Planerar du att åka på semester med din elbil? Vad kul! Att åka på semester med din elbil är ett perfekt sätt att upptäcka nya såväl som gamla platser, som dessutom är skonsamt för klimatet. Vi har listat upp några tips för dig som ska på elbilssemester.

Planera din resa

Om du ska ut på en längre resa kommer du behöva ladda din elbil på offentliga laddstationer, se därför till att planera din resa så att du smidigt timarladdningen med en lunchpaus, utsiktsspaning, bensträckare, eller bara så att du planerar vilken snabbladdningsstation du ska stanna vid. Många elbilar kan hjälpa dig hitta laddstationer som är placerade längs med din planerade rutt, samt vilka och när du behöver stanna, men det finns också många appar som kan hjälpa dig hitta lediga laddstolpar.

Körkarta på en smartphone

Många destinationer såsom köpcentrum, parker och turistattraktioner är utrustade med laddstationer, vilket kan vara betryggande att hålla koll på. Det som kan vara bra att veta är att inte alla destinationer alltid erbjuder gratis laddning, då vissa erbjuder det som en kundförmån. Det är svårt för dig som privatperson att styra över, men det du kan göra aktivt är att se till att välja hotell som erbjuder elbilsladdning, så din bil alltid är redo när du ska ut och köra igen efter en god natts sömn.

Snabbladdning

Snabbladdare finns utplacerade runt om i Sverige och kan ladda din bil på ca 30 minuter. Snabbladdare laddas med likström (DC) genom CCS-kontakt (till skillnad från hemmets växelström (AC). Snabbladdare följer en EU-standard, vilket betyder att om du har en europeisk bil kan du tryggt ladda din elbil på valfri station även om du åker utanför Sverige.

Till skillnad från laddboxars laddeffekt på runt 3,7 – 11 kW, kan snabbladdare ladda med en effekt på mellan 150 kW upp till 350 kW. De flesta elbilar idag kan ladda med en effekt på runt 100–200 kW, men det beror helt på vilken modell du har. Du behöver dock aldrig oroa dig över att du skulle ladda med fel effekt, då både bilen och laddaren kan begränsa det själv.

Den rekommenderade laddningsnivån för batteriet är ofta runt 80%. Det beror på att bilbatteriets hållbarhet påverkas negativt av en 100 procentig laddning, särskilt om bilen står still under en längre period. Dessutom är det så att ju mer ström du har i bilbatteriet, desto längre tid tar det att ladda upp då laddeffekten reduceras. En annan anledning till att enbart ladda till 80% är också för att lämna plats för andra; det kan ofta vara högt tryck på snabbladdare under högsäsong och andra kanske bara behöver laddaren i några minuter till för att nå sin nästa destination.

Din räckvidd kan påverkas om du kör i kyla!

Elbil som kör i snö

En sak som kan vara bra att tänka på är om du kommer köra i värme eller kyla. Medan elbilens motor inte har problem med kyla såsom dieselfilter och startbatterier kan ha, så får elbilen kortare räckvidd i kallare temperaturer. I en undersökning av Norges Bilforbund (NAF) kom man fram till att räckvidden minskar med mellan 10-30% i kyla.

Det är väldigt energikrävande att värma upp bilen i kyla, så se till att bilen är varm innan du kör iväg, exempelvis genom att parkera smart eller förvärma bilen när den fortfarande är inkopplad. Genom att undvika luftvärmare kan du också spara 10-20% av bilens energiförbrukning, istället kan du använda dig av sätesvärme, rattvärme, och vindrutevärme för att hålla dig varm i bilen.

Sist men inte minst laddar batteriet bäst i 20oC så om du ska ladda i kyla är det bra att försöka ha ett förvärmt batteri, särskilt om du ska snabbladda, då laddningstiden annars blir längre.

Hur långt kommer din elbil på en laddning?

Elbil laddning

Olika elbilar har olika batterikapacitet, skillnaden mellan olika elbilsmodellers energiförbrukning kan vara så stor som 70%. Se till att kolla upp hur energisnål din elbil är så kan du planera både din ekonomi såväl som resa.

Precis som med en förbränningsbil finns det olika knep för att köra mer energisnålt. De flesta knep har du nog koll på, exempelvis att tänka på ditt körläge, men ett ytterligare tips är att undvika att lasta på för mycket på taket. Takbox ökar luftmotståndet och gör så att bilen drar mer el, men om du måste ha takbox, se till att montera det i en ”vattendroppsform”, alltså smalaste delen fram och tjockare back, för att minska luftmotståndet.

Det värsta har hänt – batteriet är slut, vad gör jag nu?

Elbilssemester

Även om risken är oerhört liten har nu det värsta inträffat, batteriet har tagit slut och du står stående någonstans, hur gör du nu? Ibland kan du få några extra kilometer om du låter bilen vara i ca 30 minuter. Med dessa kan du kanske hitta närmsta laddstation, men om inte annat kan du åtminstone köra till en plats där du kan parkera säkert medan du väntar på vägassistans. I allra värsta fall kan du ta dig till närmaste hus och fråga om du kan få ladda din bil i ett vägguttag.

Assistansförsäkring

För att kunna ladda i ett vägguttag på ett säkert sätt kan du nu hos elbilsvaruhuset.se köpa en portabel laddare från DEFA. Viktigt att tänka på är att den bör användas som ett komplement till en laddbox och inte som ett substitut. Däremot är den så pass smidig att du alltid kan bära med den i bilen vart du än ska.