fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Tips inför din elbilssemester

Tips inför din elbilssemester

elbilsemester

Planerar du att åka på semester med din elbil? Vad kul! Att åka på semester med din elbil är ett perfekt sätt att upptäcka nya såväl som gamla platser, som dessutom är skonsamt för klimatet. Vi har listat upp några tips för dig som ska på elbilssemester.

Planera din elbilsresa

Om du ska ut på en längre resa kommer du behöva ladda din elbil på offentliga laddstationer, se därför till att planera din resa så att du smidigt timarladdningen med en lunchpaus, utsiktsspaning, bensträckare, eller bara så att du planerar vilken snabbladdningsstation du ska stanna vid. Många elbilar kan hjälpa dig hitta laddstationer som är placerade längs med din planerade rutt, samt vilka och när du behöver stanna, men det finns också många appar som kan hjälpa dig hitta lediga laddstolpar.

google maps elbil resa
Bild: Isaac Mehegan, Unsplash

Många destinationer såsom köpcentrum, parker och turistattraktioner är utrustade med laddstationer, vilket kan vara betryggande att hålla koll på. Det som kan vara bra att veta är att inte alla destinationer alltid erbjuder gratis laddning, då vissa erbjuder det som en kundförmån. Det är svårt för dig som privatperson att styra över, men det du kan göra aktivt är att se till att välja hotell som erbjuder elbilsladdning, så din bil alltid är redo när du ska ut och köra igen efter en god natts sömn.

Smarta appar för din elbilssemester

Det kommer ständigt nya förbättrade appar för att optimera din elbilsresa. Exempelvis blir flera reseplanerare allt smartare och visar berättar både om den snabbaste rutten och var laddstationer finns utplacerade längs vägen. Ett väldigt populärt alternativ är ABRP, “A better route planner”.

En annan favorit är Chargefinder som visar den bästa översikten av laddplatser i hela Europa, den visar är realtidsstatus för laddpunkterna.

För dig som sitter bakom ratten i en Tesla är tillverkarens app en självklarhet. Det är fortfarande bara Tesla-ägare som har tillgång till Supercharger-nätverket. Priset ligger i snitt högre än andra offentliga snabbladdare, men mängden tillgängliga laddare motiverar Supercharge-laddning ändå.

Kör smart med Google Maps

Google Maps revolutionerande Eco-läge har gjort karttjänsten till ett ovärderligt verktyg för elbilister som planerar sina elbilssemestrar. Genom att dra nytta av realtidsdata erbjuder Google Maps energieffektiva rutter för elbilister, vilket möjliggör optimerade resor för minimal energiförbrukning.

Enligt Google kan till och med en kort försening på ett par minuter vara mödan värd om det resulterar i energibesparingar för hela resan. Genom att visa energi- eller bränslebesparingen för varje föreslagen rutt ger Google Maps användbara insikter som hjälper elbilister att fatta välgrundade beslut.

Flera bilproducenter, inklusive Volvo, Polestar, Renault och Honda, har nu partnerskap med Google och använder Automotive OS-systemet i sina bilar. De senaste förbättringarna inkluderar förslag på bästa stopp längs rutten baserat på laddningsnivå, förväntad förbrukning och trafikförhållanden, filtrering av snabbladdningsstationer med hög effekt, samt information om laddstationer i närheten när man söker efter andra platser.

Google Maps har med sitt Eco-läge och Automotive OS blivit ett ovärderligt verktyg för elbilister under elbilssemestern, ett steg mot en mer hållbar framtid.

Snabbladdning

Snabbladdare finns utplacerade runt om i Sverige och kan ladda din bil på ca 30 minuter. Snabbladdare laddas med likström (DC) genom CCS-kontakt (till skillnad från hemmets växelström (AC). Snabbladdare följer en EU-standard, vilket betyder att om du har en europeisk bil kan du tryggt ladda din elbil på valfri station även om du åker utanför Sverige.

Till skillnad från laddboxars laddeffekt på runt 3,7 – 11 kW, kan snabbladdare ladda med en effekt på mellan 150 kW upp till 350 kW. De flesta elbilar idag kan ladda med en effekt på runt 100–200 kW, men det beror helt på vilken modell du har. Du behöver dock aldrig oroa dig över att du skulle ladda med fel effekt, då både bilen och laddaren kan begränsa det själv.

Den rekommenderade laddningsnivån för batteriet är ofta runt 80%. Det beror på att bilbatteriets hållbarhet påverkas negativt av en 100 procentig laddning, särskilt om bilen står still under en längre period. Dessutom är det så att ju mer ström du har i bilbatteriet, desto längre tid tar det att ladda upp då laddeffekten reduceras. En annan anledning till att enbart ladda till 80% är också för att lämna plats för andra; det kan ofta vara högt tryck på snabbladdare under högsäsong och andra kanske bara behöver laddaren i några minuter till för att nå sin nästa destination.

Din räckvidd kan påverkas om du kör i kyla!

elbil vinter väg
Bild: Ross van der Wal, Unsplash

En sak som kan vara bra att tänka på är om du kommer köra i värme eller kyla. Medan elbilens motor inte har problem med kyla såsom dieselfilter och startbatterier kan ha, så får elbilen kortare räckvidd i kallare temperaturer. I en undersökning av Norges Bilforbund (NAF) kom man fram till att räckvidden minskar med mellan 10-30% i kyla.

Det är väldigt energikrävande att värma upp bilen i kyla, så se till att bilen är varm innan du kör iväg, exempelvis genom att parkera smart eller förvärma bilen när den fortfarande är inkopplad. Genom att undvika luftvärmare kan du också spara 10-20% av bilens energiförbrukning, istället kan du använda dig av sätesvärme, rattvärme, och vindrutevärme för att hålla dig varm i bilen.

Sist men inte minst laddar batteriet bäst i 20oC så om du ska ladda i kyla är det bra att försöka ha ett förvärmt batteri, särskilt om du ska snabbladda, då laddningstiden annars blir längre.

Hur långt kommer din elbil på en laddning?

Elbil laddning
Bild: iStock

Olika elbilar har olika batterikapacitet, skillnaden mellan olika elbilsmodellers energiförbrukning kan vara så stor som 70%. Se till att kolla upp hur energisnål din elbil är så kan du planera både din ekonomi såväl som resa.

Precis som med en förbränningsbil finns det olika knep för att köra mer energisnålt. De flesta knep har du nog koll på, exempelvis att tänka på ditt körläge, men ett ytterligare tips är att undvika att lasta på för mycket på taket. Takbox ökar luftmotståndet och gör så att bilen drar mer el, men om du måste ha takbox, se till att montera det i en ”vattendroppsform”, alltså smalaste delen fram och tjockare back, för att minska luftmotståndet.

Det värsta har hänt – batteriet är slut, vad gör jag nu?

Elbilssemester
Bild: Pexels

Även om risken är oerhört liten har nu det värsta inträffat, batteriet har tagit slut och du står stående någonstans, hur gör du nu? Ibland kan du få några extra kilometer om du låter bilen vara i ca 30 minuter. Med dessa kan du kanske hitta närmsta laddstation, men om inte annat kan du åtminstone köra till en plats där du kan parkera säkert medan du väntar på vägassistans. I allra värsta fall kan du ta dig till närmaste hus och fråga om du kan få ladda din bil i ett vägguttag.

Njut av resan

När du ändå är ute på vägarna tycker vi att du ska passa på att njuta av naturen med gott samvete. Se laddstoppen som en möjlighet att lyfta blicken och utforska den lokala omgivning. Vem anar vilka pärlor du kan råka på.

Assistansförsäkring

För att kunna ladda i ett vägguttag på ett säkert sätt kan du nu hos elbilsvaruhuset.se köpa en portabel laddare från DEFA. Viktigt att tänka på är att den bör användas som ett komplement till en laddbox och inte som ett substitut. Däremot är den så pass smidig att du alltid kan bära med den i bilen vart du än ska.

cecilia tran 500B
Cecilia Tran Operations Manager
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.