fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Lista: De 10 populäraste elbilarna 2024

Lista: De 10 populäraste elbilarna 2024

populäraste elbilarna 2024

Nu vågar man väl påstå att elbilen kommit för att stanna. Det är inte bara antalet elbilar på vägarna som blir allt fler, laddinfrastrukturen börjar ta rejäl fart. Snart kanske det blir din tur att ta klivet in i förarsätet, då kan det vara en skön start att jämföra de populäraste elbilarna. I januari 2024 utgör laddbara fordon hela 11% av den svenska personbilsflottan, varav drygt 291 000 är renodlade elbilar. Hur tänker svensken när hen väljer elbil, statistiken får tala för sig själv. Här är de 10 populäraste elbilarna i Sverige just nu.

Statistik

Senaste 12 månaderna har den laddbara personbilsflottan vuxit med 30%! Det finns redan över 560 000 laddbara personbilar på våra vägar. De utgör fortfarande bara runt 10 procent av den totala personbilsflottan, men utvecklingen pekar uppåt för elbilen. Mobility Sweden för löpande statistik för antal nyregistreringar månadsvis. Mellan januari och december 2023 har det rullats ut över 170 000 laddbara bilar. Hur väljer svenskarna egentligen, vilka är de populäraste elbilarna i svenska hushåll inför år 2024?

Ung marknad i ständig förändring

Elbilsmarknaden är fortfarande en jämförelsevis ung marknad. En marknad i ständig rörelse, år efter år. År 2020 fanns det endast 56 000 elbilar i Sverige, en siffra som femdubblats på tre år. Populariteten mellan olika elbilsmodeller skiftar år efter år, till skillnad från den mycket stabilare bensinbilsmarknaden där samma modeller fortsätter dominera.

Populäraste elbilarna 2024

I tabellen nedan hittar du de 10 populäraste elbilarna inför 2024:

Modell Antal nyregistreringar
1 Tesla Model Y 16 461 st
2 Volkswagen ID.4 11 012 st
3 Volvo XC40 Recharge 9 142 st
4 Skoda ENYAQ iV 6 329 st
5 Audi Q4 e-tron 4 412 st
6 Kia ev6 4 346 st
7 Kia Niro EV 3 981 st
8 BMW i4 3 920 st
9 Polestar 2 3 638 st
10 Volvo C40 Recharge 3 328 st

5. Audi Q4 e-tron

audi q4 e-tron
Foto: Audi
Antal nyregistreringar4 412 st
Nyprisfr. 592 300 kr

Audi Q4 e-tron delar mycket med syskonen VW ID.4 och Skoda Enyaq iV men sticker ut som den första med fyrhjulsdrift. Riktad mot bredare målgrupper, speciellt tjänstebilsförare, erbjuder den olika versioner och har en attraktiv design. Invändigt har den typisk Audi-stil och avancerade funktioner som en head-up-display med augmented reality. Med olika batteristorlekar och laddningsalternativ visar Audi Q4 e-tron sig som en mångsidig aktör på elbilsmarknaden, förenande prestanda och praktikalitet.

Läs mer om Audi laddboxar

4. Skoda ENYAQ iV

Skoda ENYAQ iV
Foto: Skoda
Antal nyregistreringar6 329 st
Nyprisfr. 559 900 kr

Skoda Enyaq iV lanserades i Sverige redan 2021 och tog landet med storm. Två år senare är bilen fortfarande bland bästsäljarna. Den här el SUV-en bjuder inte bara på kaxigt utseende, med det här paketet kommer du upp till 528 km på en laddning och det bakre partiet visar upp imponerande 585 liter bagageutrymme, inte illa! Är det en snygg elbil med rymlighet i fokus som du letar efter, då är Skoda Enyaq iV kanske rätt för dig!

Läs mer om Skoda laddboxar

3. Volvo XC40 Recharge

Volvo XC40 Recharge populäraste elbilarna
Foto: Volvo
Antal nyregistreringar9 142 st
Nyprisfr. 559 900 kr

Vår historiskt svenska Volvo är inte helt överraskande bland de mest sålda elbilarna i Sverige. Volvo XC40 Recharge är den näst populäraste elbilen i år. Kan det ha att göra med snabbladdning på 28 min, 573 km körning på en laddning eller kanske helt enkelt att den är väldigt snygg att kolla på? Kör du Volvo?

Läs mer om Volvo laddboxar

2. Volkswagen ID.4

Volkswagen ID.4
Foto: Volkswagen
Antal nyregistreringar11 012 st
Nyprisfr. 524 300 kr

Fjolårets populäraste elbil, Volkswagen ID.4, finns inte helt överraskande också med i årets lista. Bilen har hög komfort, är lätt att köra, upplevs rymlig och får sägas vara relativt prisvärd för en SUV. Med denna pärla tar du dig över 50 mil på en laddning enligt WLTP. Medpassagerarna kan passa på att njuta av himmelska vyer med det generösa panorama glastaket.

Läs mer om Volkswagen laddboxar

1. Tesla Model Y

Tesla Model Y
Foto: Tesla
Antal nyregistreringar16 461 st
Nyprisfr. 534 170 kr

Den överlägset populäraste elbilen är Tesla Model Y. Är det varumärkets dragningskraft som ligger bakom framgången, eller är det det femstjärniga säkerhetsbetyget, generösa lastutrymmet eller den raketsnabba accelerationen? Troligtvis en kombination. Enligt vår undersökning för att kora den bästa elbilen 2023 förlorade Model Y förstaplatsen till en av tillverkarens andra modeller.

Detta är inte bara den mest sålda i Sverige utan även sätt till våra grannar i öst, Finland så är det den mest sålda bilen, enligt Nordic Plug.

Läs mer om Tesla laddboxar

Alla elbilar behöver laddas

Exakt så, precis som en bensinbil behöver tankas måste elbilen laddas. Billigast och enklast görs det från hemmaplan med en elbilsladdare. På elbilsvaruhuset.se har vi flera av marknadens absolut bästa och populäraste laddboxar, komplett med installation. Laddstationen ska vara enkel från första klick till första laddning, elbilsvaruhuset.se har förenklat köpprocessen till tre simpla steg. Elbilen på väg? Glöm inte laddboxen, se till att ha den på plats när elbilen kommer hem.

Allt om elbilar

Vill du se och jämföra fler elbilar? Härligt! Vi har sammanställt många olika guider så du ska kunna välja den bästa elbilen för dig. Här kan du läsa om 20 nya elbilar 2023, om de 18 bästa elbilarna eller om de 10 billigaste elbilarna.

hugo300
Hugo Flygare Content Manager
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.