fbpx

Vad kostar det att ladda en elbil?

Miniräknare och bilnyckel

Hur mycket kostar det att ladda en elbil? Detta är en fråga som många ställer sig när de byter från traditionella bensin- och dieselbilar till elbilar.

Kostnaden för att ladda din bil kan variera beroende på var du bor, vilken typ av laddningsstation du använder och bilens kapacitet. I det här blogginlägget kommer vi att ge dig en uppdelning av de genomsnittliga kostnaderna för att ladda en elbil i olika länder runt om i världen. Vi kommer också att ge dig en enkel formel så att du kan beräkna dina egna genomsnittliga laddningskostnader.

Elkostnaden per kWh spelar roll när du laddar din elbil

Elkostnaden är en viktig faktor att ta hänsyn till när du laddar din elbil. Det pris du betalar för el per kWh har stor betydelse för den totala kostnaden för att ladda din bil. I runda tal förbrukar en elbil ungefär två kilowattimmar (kWh) per mil. Så om elkostnaden är en och en halv svensk krona (SEK) per kWh ser kostnaden per mil ut så här:

2 x 1 och en halv krona = 3 kronor per mil.

Naturligtvis varierar denna siffra beroende på ditt elavtal. Se till att jämföra priser och hitta det bästa avtalet för dig innan du ansluter dig!

Hur mycket kostar det att ladda elbilen på en laddstation?

Som du säkert förstått vid det här laget beror det på. Fördelen med elbil är att du kan bestämma att ladda

Priset för att ladda en elbil vid en laddstation beror ofta på vilken typ av laddare du använder – halv- eller snabbladdare. Standardpriserna varierar och du kan också behöva betala andra avgifter, till exempel för parkering.

Att ladda din elbil vid en offentlig laddstation kan vara dyrt, men det finns sätt att minska kostnaden. Vissa laddningsstationer erbjuder till exempel lägre priser för medlemskap eller månadsabonnemang. Du kan också leta efter gratis offentliga laddningsstationer i ditt område.

Om du har en elbil är det viktigt att känna till de olika typerna av laddare och hur mycket de kostar. Detta hjälper dig att planera dina resor och se till att du är förberedd för eventuella laddningsbehov.

Är det billigare att köra på el än andra drivmedel?

Svaret på denna fråga beror på ett antal faktorer, bland annat priset på el, bensin och diesel i ditt område. I genomsnitt är det dock billigare att köra på el än på andra bränslen.

Genom att köra på el i stället för bensin eller diesel sparar du i genomsnitt cirka 1 SEK per mil. Jämförelsen är baserad på det aktuella genomsnittliga priset på bensin, diesel och el samt bränsleförbrukningen per mil för ett antal fossila och elbilar.

Att ladda din elbil vid en offentlig laddstation kan vara dyrt, men det finns sätt att minska kostnaden. Vissa laddningsstationer erbjuder till exempel lägre priser för medlemskap eller månadsabonnemang. Du kan också leta efter gratis offentliga laddningsstationer i ditt område.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Det kan ta några timmar att ladda en elbil, beroende på vilken typ av laddare du använder. En laddhybridbil tar ungefär tre till fyra timmar att ladda fullt ut när den är ansluten till en laddbox. En elbil med ett trefasystem kan ta dubbelt så lång tid, eller längre. En laddbox kan ladda en Volvo med upp till tre och en halv kilowattimme på en timme, eller cirka två kilometer i timmen. Så om du vill göra en snabbladdning när du är ute och reser, se till att du hittar ett ställe som erbjuder snabbladdare! Annars kopplar de flesta bara in bilen hemma över natten och låter den laddas medan de sover. Inga problem!

Cecilia Tran Operations Manager
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar

Billigaste elbilarna 2022

Situationen i världen fortsätter påverka marknaden och inflationstakten fortsätter öka, detta smittar givetvis av sig även på elbilsmarknaden. Eftersom priserna

Läs mer
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!