fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda en elbil, egentligen? Detta är en fråga som många ställer sig när de byter från traditionella bensin- och dieselbilar till elbilar. Den eviga frågan kvarstår, är det värt det?

Kostnaden för att ladda din bil kan variera beroende på var du bor, vilken typ av laddningsstation du använder och bilens kapacitet. I det här blogginlägget kommer vi att presentera vad det kostar att ladda en elbil, i genomsnitt. Vi kommer också att ge dig en enkel formel så att du kan beräkna dina egna genomsnittliga laddningskostnader.

Ladda elbil kostnad

Elpriset är en viktig faktor att ta hänsyn till när du laddar din elbil, för att inte säga den viktigaste. Det pris du betalar för el per kWh har stor betydelse för den totala kostnaden för att ladda din bil. Vill du jämföra kostnaden mellan olika elbilsmodeller är det enklaste sättet att räkna på milkostnaden.

Så räknar du ut din elbils milkostnad

För att ta reda på din elbils milkostnad är det två siffror du behöver känna till, elpriset vid laddningen samt elbilens förbrukning. I runda tal förbrukar en genomsnittlig elbil ungefär 2 kilowattimmar (kWh) per mil. Så om elkostnaden är 1,5 kr per kWh får du följande formel för milkostnaden:

Elbilens förbrukning x Aktuella elpriset = Elbilens milkostnad

2 kWh/mil x 1,5 kr = 3 kronor per mil.

Naturligtvis varierar dessa siffror beroende på ditt elavtal, elbil och var du laddar. På EV-database hittar du all elbilsstatistik du behöver för att räkna ut kostnaden för din elbil. Snabbladdning är ofta betydligt dyrare jämfört med privat hemmaladdning. Se till att jämföra priser och hitta det bästa avtalet för dig innan du kopplar upp bilen!

Hur mycket kostar en full laddning för elbil?

Återigen vill vi nämna att elpriserna varierar kraftigt under årets månader och att vi i det här exemplet räknar på genomsnittspriset 1,5 kr/kWh. Vi du göra uträkningen på egen hand kan du använda enkelt multiplicera det elpris du vill räkna på med batteriets storlek. I den här tabellen hittar du 15 av Sveriges populäraste elbilar och laddhybrider.

Modell Räckvidd Batterikapacitet Kostnad
Tesla Model Y 533 km 82 kWh 123 kr
Volvo XC40 Recharge 418 km 78 kWh 117 kr
Volkswagen ID.4 346 km 55 kWh 82,5 kr
Kia EV6 506 km 77,4 kWh 116,1 kr
Volvo XC40 Recharge 496 km 82 kWh 123 kr
Volvo C40 Recharge 434 km 69 kWh 103,5 kr
Polestar 2 654 km 78 kWh 117 kr
Tesla Model 3 614 km 82 kWh 123 kr
Audi Q4 e-tron 488 km 82 kWh 123 kr
Volkswagen ID.3 426 km 58 kWh 87 kr
Volvo XC60 Recharge (Laddhybrid) 78 km 14,7 kWh 22,05 kr
Kia Ceed SW (Laddhybrid) 50 km 8,9 kWh 13,35 kr
Kia Sportage (Laddhybrid) 70 km 13,8 kWh 20,7 kr
Volvo S90 Recharge (Laddhybrid) 90 km 14,9 kWh 22,35 kr
Ford KUGA (Laddhybrid) 65 km 14,4 kWh 21,6 kr

Vad kostar det att ladda en elbilen på en laddstation?

publik laddstation - vad kostar det att ladda en elbil?
Bild: Ed Harvey, Unsplash

Som du säkert förstått vid det här laget beror det på. Fördelen med elbil är att du kan bestämma dig för att ladda när det passar dig. Priset för att ladda en elbil vid en laddstation beror ofta på vilken typ av laddare du använder, smart hemmaladdare eller publik snabbladdare. Standardpriserna varierar och du kan också behöva betala andra avgifter, till exempel för parkering.

Att ladda din elbil vid en offentlig laddstation kan vara dyrt, men det finns sätt att minska kostnaden. Vissa laddningsstationer erbjuder till exempel lägre priser för medlemskap eller månadsabonnemang. Du kan också leta efter gratis offentliga laddningsstationer i ditt område. Här kan du läsa mer om publika snabbladdare.

Om du har en elbil är det viktigt att känna till de olika typerna av laddare och hur mycket de kostar. Detta hjälper dig att planera dina resor och ser till att du är förberedd för eventuella laddningsbehov.

Är det billigare att köra på el än andra drivmedel?

Svaret på denna fråga beror på ett antal faktorer, bland annat priset på el, bensin och diesel i ditt område. I genomsnitt är det dock betydligt billigare att köra på el än andra bränslen.

Genom att köra på el i stället för bensin eller diesel sparar betydande summor årligen. Givetvis fluktuerar den siffran beroende på aktuella el-, diesel- och bensinpriser samt vilka bilar du ställer mot varandra.

Hur laddar jag elbilen billigt?

Det finns en handfull knep som drar ned kostnaderna. Det smartaste du kan göra är att investera i en smart laddbox och installera den i anslutning till din parkering. Alla bilar spenderar större delen av sina livscyklar stillastående i samma ruta. Med en smart laddbox en armslängd bort, styrd via din smartphone, kan du välja vilka timmar du vill pricka in. Elförbrukningen dippar alltid under nattetid, och så elpriset. Spara pengar på din elbilsladdning genom att pricka in de billiga nattimmarna. Dock är det en förutsättning att du har ett timprisavtal för din el för att effektivt kunna schemalägga din laddning.

Därutöver kan det vara en klok idé att jämföra elavtal så du inte betalar överpris för din konsumerade el. Det finns flera smarta jämförelsesajter idag som gör det lätt för dig att välja rätt.

Så vad kostar det att ladda en elbil egentligen? Som du förstått vid det här laget är det inte helt svart på vitt. Det finns en hel drös faktorer som påverkar kostnaden, men vi kan konstatera att det är betydligt billigare att ladda en elbil än vad det är att tanka en bränslebil.

Kommer det löna sig med elbil?

Om du inte har möjlighet att ladda din elbil hemma eller behöver ladda den under resor, är det viktigt att vara medveten om att snabbladdning vanligtvis är dyrare än att ladda bilen hemma. Priserna varierar eftersom olika aktörer sätter sina egna priser. Många elbilsägare laddar sin bil dagligen hemma och använder publika laddstationer endast när det behövs.

Trots högre kostnader för snabbladdning är de totala månatliga driftkostnaderna för elbilar vanligtvis betydligt lägre än för bensin- och dieselbilar. Att ha en smart elbilsladdare hemma ger en trygg och effektiv laddningslösning, precis utanför din dörr. På så sätt kan du ladda din elbil bekvämt och säkert när du är hemma och undvika de potentiellt högre kostnaderna som kan uppstå vid publika snabbladdningsstationer.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Det kan ta några timmar att ladda en elbil, beroende på vilken typ av laddare du använder. En laddhybridbil tar ungefär tre till fyra timmar att ladda fullt ut när den är ansluten till en laddbox. En elbil med ett trefasystem kan ta dubbelt så lång tid, eller längre. En laddbox kan ladda en Volvo med upp till tre och en halv kilowattimme på en timme, eller cirka två kilometer i timmen. Så om du vill göra en snabbladdning när du är ute och reser, se till att du hittar ett ställe som erbjuder snabbladdare! Annars kopplar de flesta bara in bilen hemma över natten och låter den laddas medan de sover. Inga problem!

cecilia tran 500B
Cecilia Tran Operations Manager
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.