Vad innebär snabbladdning?
Det som skiljer en snabbladdare från en vanlig laddbox är hur och var strömmen omvandlas. För att ladda en elbil krävs att elnätets växelström (AC) omvandlas till likström (DC). En traditionell laddbox (AC) levererar växelström till bilens AC/DC-omvandlare som i sin tur laddar batteriet. En snabbladdare omvandlar strömmen innan den når elbilen, och levererar istället likström direkt till batteriet. Många smarta laddboxar kan leverera upp till 22kW, jämfört med snabbladdare som når upp till 350 kW. På så vis kan snabbladdningsstationer ladda de flesta elbilar på ungefär en timme.
Kapaciteten i AC/DC omvandlaren i moderna elbilar är begränsad, både vad gäller kapacitet och storlek. Eftersom snabbladdare inte är en del av bilen kan AC/DC omvandlaren göras mycket större och på så vis omvandla stora mängder ström-mängder. Laddstationer kan erbjuda olika sorters laddning för elbilen och det kan löna sig att ha koll på vad som är bäst för ditt ändamål.
Snabbladdning – hur många kW?
Det finns olika typer av snabbladdare att tillgå, fristående- och delade snabbladdare. De olika snabbladdningsstationerna skiljer sig på så sätt att en fristående laddstation innehåller en enhet och kan förse fordonet med mellan 50 till 250 kW effekt, medans delade laddstationer har två huvudkomponenter som vanligtvis förser fordonet med mellan 175 till 350 kW. Effekten som erbjuds från olika snabbladdningsstationer varierar beroende på olika faktorer. Några av de faktorerna kan exempelvis vara bilmodell och märke, eller platsen som snabbladdningen sker på.
Hur lång tid tar det att snabbladda elbil?
Tiden det tar att snabbladda en laddhybrid eller elbil beror på flera faktorer, såsom bilmodell, batterikapacitet och laddstationens maxeffekt. Men generellt sett kan man förvänta sig att det tar mellan 20 och 40 minuter för att nå 80% laddning.
Detta är en betydande förbättring jämfört med tidigare år, då det ofta tog närmare en timme. Det är också värt att notera att vissa biltillverkare har utvecklat teknik som gör det möjligt att ladda en bil ännu snabbare än tidigare.
Är snabbladdning bra för elbil?
Snabbladdning är en viktig funktion för elbilar eftersom det gör det möjligt att ladda bilen snabbt och enkelt på vägen. Det är särskilt användbart för långa resor där det kan vara svårt att hitta en laddningsstation som stöder långsam laddning.
Samtidigt kan det ha en negativ inverkan på batteriets livslängd. Snabbladdning kan orsaka högre temperaturer och stress på battericellerna, vilket kan leda till minskad kapacitet över tid. För att minimera risken för skador på batteriet är det därför viktigt att använda snabbladda med måtta. Det kan också vara en bra idé att använda en laddstation med lägre effekt när det är möjligt, eftersom det kan minska risken för skador på batteriet. Det kan vara bra att ha koll på hur man på enklaste sätt kan ta hand om sitt elbilsbatteri så att livslängden inte kortas i onödan.
En nackdel med snabbladdning är att det kan orsaka ökat slitage på laddningsporten och kablarna. Stationer för snabb laddning kan vara svårare att hitta i vissa områden och är ofta också dyrare än normal laddning. Det är därför viktigt att använda snabbladdning med måtta och följa tillverkarens rekommendationer för laddning för att minimera risken för skador på batteriet och övriga laddningssystem.
Snabbladdning är en bra funktion för elbilar och underlättar resor och längre utflykter på vägarna, men en kombination av långsammare laddning och snabbladdning är ett mer rekommenderat alternativ för att ta bäst hand om elbilen.
Vad kostar snabbladdning av elbil?
Priserna för att snabbladda sin elbil kan variera mycket beroende på marknaden och laddstationen. Men generellt sätt kan man förvänta sig att betala mer för snabbladdning än vanlig laddning med laddbox. Att ladda sin elbil hemma med en laddbox kan minska kostnaden eftersom man kan reglera och kontrollera laddningen så att bilen exempelvis laddas under natten då elpriserna är som lägst. Eftersom priserna är beroende av så många olika faktorer är det svårt att ge ett ungefärligt pris på vad det kostar att ladda sin elbil. Priset kan landa på allt mellan 50 till 200 kronor för att ladda elbilen till cirka 80%. Det kan vara fördelaktigt att kontrollera priset vid laddstationen innan laddning för att undvika oväntade kostnader.
Snabbladdningsstationer i Sverige
Laddinfrastrukturen håller ännu inte samma takt i utbyggnad som produktionen av nya eldrivna fordon gör, men allt fler laddstationer blir tillgängliga runt om i Sverige. Det finns flera företag som erbjuder snabbladdning för elbilar i Sverige, såsom Ionity, Fortum Charge & Drive, och Circle K. Priserna för snabbladdning varierar beroende på företag och laddstation, men generellt sett är det dyrare än att ladda hemma. Här kan du hitta alla tillgängliga snabbladdningsstationer i Sverige.
Enligt Transportstyrelsen fanns det i juni 2021 över 3000 publika laddpunkter runt om i Sverige. Av dessa var ungefär 200 snabbladdare, vilket utgör cirka 7% av den totala laddpunktsmängden. Det finns också flera initiativ för att öka antalet snabbladdningsstationer i Sverige. Till exempel har Circle K och Ionity meddelat att de planerar att öppna fler laddstationer i landet. Dessutom har regeringen satt upp målet att det ska finnas minst 5000 publika laddpunkter i Sverige år 2022.
Inför semestern kan det underlätta att ha koll på vad som blir det mest lönsamma alternativet för din resa och hur du bäst kan nyttja de snabbladdninsstationer som finns. Vi har några snabba tips till elbilssemestern som kan hjälpa dig optimera din semester på bästa sätt.
Fungerar snabbladdning med alla elfordon?
Snabbladdning fungerar inte med alla elfordon eftersom olika fordon har olika laddningssystem. För att använda snabbladdning måste fordonet ha en kompatibel laddningsport och stödja den högre laddningseffekten som krävs för snabbladdning. Det är också viktigt att notera att snabbladdning kan påverka batteriets livslängd och att inte alla biltillverkare rekommenderar att man använder snabbladdning regelbundet. Det är därför viktigt att läsa fordonets manual och följa tillverkarens rekommendationer för laddning.
Fördelar med snabbladdning
Snabbladdning är viktigt för att elbils – och laddhybridsägare ska känna sig trygga att ge sig ut på vägarna utan att fastna på grund av ett tomt batteri eller brist på tid för att laddningen går för långsamt. Det finns en del självklara fördelar med snabbladdning.
- Minskad räckviddsångest – för många är det ett hinder att gå över till eldrivet fordon då det finns en oro att inte kunna åka lika långt. Fler laddstationer gör det lättare att leva med elbil, även vid längre körningar.
- Ökad tillgänglighet – Då laddinfrastrukturen byggs ut för var dag som går öppnar det möjligheter för fler att att integrera sin laddning i sina vardagliga liv. Laddningen kan bli en del av rutinen, precis som vanliga bensinmackar fungerar.
- Säkrare laddning – snabbladdningen har med åren blivit säkrare och tekniken har uppdaterats så att du kan ladda till 80% och ändå inte påverka ditt elbilsbatteri allt för mycket vid uteffekten.
- Smidigt – Precis som laddboxen hemma är snabbladdningsstationerna konstruerade för att vara mycket användarvänliga. Det är en smidig process att betala, ansluta, ladda och sedan är bilen redo för vägarna igen. Förutsatt att du ordnat med laddkort för stationerna.
- Snabbt – eftersom uteffekten av snabbladdning ligger på mellan 50 – 400 kW blir laddningen mycket snabb och ingen onödig tid behöver spillas på att ladda upp sin fordon till full kapacitet.
Snabbladdning som komplement till laddbox
Snabbladdning är en nödvändighet för omställningen till eldrift. Men snabbladdning bör snarare ses som ett komplement än en helhetslösning. Majoriteten av laddning bör göras i anslutning till parkeringsplatsen med en smart laddbox. På så sätt kan du koppla in bilen när du kommer hem, schemalägga laddningen till nattimmarna och dra ned rejält på dina elkostnader.
På Elbilsvaruhuset hittar du marknadens bästa laddboxar och tillbehör. Beställer du laddbox komplett med installation får du rätt att ta del av det statliga Grön Teknik-bidraget och få 50% avdrag på ditt köp. Låter det för bra för att vara sant? Det är verkligheten, hör av dig och låt oss berätta mer