fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Elbilsbatteri – Hur tar du bäst hand om ditt elbilsbatteri

Elbilsbatteri – Hur tar du bäst hand om ditt elbilsbatteri

fulladdat och tomt elbilsbatteri

Allt fler väljer att ta klivet från den traditionella bensinmotorn till den moderna elbilen. Men hur fungerar egentligen elbilsbatterier? Det kan vara gynnsamt för både miljö och plånbok att ha koll på hur man bäst tar hand om batteriet i sin elbil då det ofta är den komponent som slits mest. I den här artikeln guidar vi dig till de bästa tipsen för att förlänga livslängden på ditt batteri och reder ut eventuella frågor som kan uppstå kring hur elbilsbatterier fungerar.

Elbilsbatteriets uppbyggnad

Batterierna som används i elbilar är så kallade litiumjonbatterier, till skillnad från traditionella alkaliska AA-batterier du hittar i ficklampan eller fjärrkontrollen. Inte helt förvånande är innehållet i ett elbilsbatteri betydligt mer komplext än ett vanligt AA-batteri. Batterierna är nämligen inte bara ett enda batteri utan flera stycken kopplade till varandra. Batterierna i de flesta elbilar är fyrkantigt och uppbyggda av hundratals olika battericeller. De olika battericellerna är seriekopplade sinsemellan för att få upp en hög spänning. För att driva elmotorn så krävs en mycket hög kraft. Läs mer på batteriföreningen för att fördjupa dig i elbilsbatteriernas uppbyggnad.

elbilsbatteri
Bild: Kumpan Electric, Unsplash

Hur länge håller ett elbilsbatteri?

Livslängden på ett elbilsbatteri kan givetvis variera. Litiumjonbatteriet som finns i elbilar kan lagra mycket energi och har därför en hög energitäthet och en lång livslängd. Trots att elbilsbatteriet har lång livslängd jämfört med andra batterier slits även detta. Faktorer som kan påverka batteriet negativt är exempelvis hög värme eller hur man laddar batteriet. Vi som bor i ett land med kallare klimat har en fördel gentemot dem som bor på varmare breddgrader, då elbilsbatteriers livslängd påverkas desto varmare klimatet är. Något annat att tänka på är att snabbladdning ger större slitage än långsam laddning. Elbilar och elhybriders batteri slits även allmänt vid uppladdning och när det sedan töms, vid körning.

Att ett batteri slits är omöjligt att undgå, men i takt med teknikens framfart har det framtagits nya batterier som har längre livslängd än äldre varianter. Batteriernas livslängd idag beräknas vara över 8 år. Biltillverkarna garanterar oftast 8 år till kunder, men nya studier visar på att batterierna oftast håller längre än så. I vissa fall tillkommer även garantier från tillverkaren som kan användas om batteriet skulle sluta fungera innan garantin löpt ut.

Hur långt kommer du med ett fulladdat batteri? På den frågan finns det inget entydigt svar, utan det beror inte minst på vilken elbil du kör, vilket år den producerades, hur du använder den, i vilket klimat den används och mycket mer. En sak är säker, utvecklingen går ständigt framåt och elbilarna blir allt effektivare och tar dig längre. Vi redan jämfört elbilarna med längst räckvidd, där kan du även hitta mer information om långkörarmodellerna.

Vad kan du själv göra för att ta hand om ditt elbilsbatteri?

Undvik snabbladdning 
Att planera sin laddning kan göra mycket för elbilsbatteriets livslängd. Som tidigare nämnt tar elbilsbatteriet större skada av snabbladdning än långsammare laddning. Det är därför att rekommendera att ladda bilen vid tillfällen då den kan stå lite längre, exempelvis på hemmaplan. Vid snabbare laddning ökar temperaturen vilket sliter på batteriet. För enstaka fall är det ingen större skillnad mellan snabb- och långsam laddning, men i längden blir batteriets slitage större av snabbladdning jämfört med hemmaladdning.

Temperaturen är viktig
För skonsammare laddning föredras rumstemperatur och det är även bra med en generellt jämnare temperatur. Batterierna blir som mest effektiva i temperaturer mellan 20-40 grader. En del bilar har inbyggd så kallad batteritemperaturhantering. Det hjälper till att reglera batteriets temperatur så att batteriet når fullkapacitet genom att alltid ha optimal temperatur. Som nämnt tidigare trivs elbilsbatterier inte i för varmt klimat, men för kalla förhållande kan också skada batteriet. Vid kallare förhållanden tar det ofta längre tid att ladda elbilsbatteriet, detta beror helt enkelt på att den kalla temperaturen gör att reaktionerna i batteriet sker långsammare. 

Ladda hemma reglerat
Att ladda hemma med en laddbox är ett bra alternativ, så ofta man har möjlighet. När man laddar hemma kan man även själv reglera batteriets laddning. Då kan man välja att elbilsbatteriet endast ska laddas till exempelvis 80% istället för 100%, vilket är mycket mer skonsamt. Litiumbatterierna mår bäst när de inte laddas till sin fulla kapacitet. Elbilsbatteriernas optimala laddningsgrad är mellan 20-80%. 

Låt inte batterierna laddas ur helt och hållet
Batteriets kapacitet blir bättre om batteriet inte laddas ur helt och håller allt för ofta. Slitaget är ytterst litet men blir märkbart efter år av laddning. 

Använd laddat batteri direkt
När man laddat sitt elbilsbatteri gynnas batteriet av att man inte låter det stå med hög spänning för länge, då det sliter. Det mest skonsamma du kan göra är att planera din laddning så nära inpå avfärd som möjligt. 

Ladda med rätt produkt för din elbil
De flesta laddboxar är kompatibla med de flesta elbilarna, men det skadar inte att välja produkter som lämpar sig för specifikt din elbilsladdning. Det gäller allt från val av laddbox och laddkabel till laddningsplats.

Vad kostar det att byta ett elbilsbatteri?

elbilsbatteri kostnad
Bild: Kumpan Electric, Unsplash

Kostnaden för byte eller köp av elbilsbatteri varierar givetsvis och beror mycket på vilken bil man har. Det kan därför vara en god idé att vara skonsam mot sitt elbilsbatteri för att förlänga livslängden på det och slippa byta ut det. Det är svårt att få ut ett generellt pris för ett nytt batteri eftersom kostanden skiljer sig rejält mellan olika modeller och storlekar. I vissa fall går det att byta ut enstaka battericeller men för ett helt nytt batteri kan kostnaden hamna runt 100 000 kronor. 

Här är några exempel på kostnad för att byta ut elbilsbatteri, värt att tillägga är att detta är väldigt osäkra siffror och bör mest fungera som en fingervisning.

Modell Kostnad för byte av elbilsbatteri
Nissan Leaf 34 000 kr – 70 000 kr
Tesla Model S 120 000 kr – 200 000 kr
Renault Zoe 36 000 kr
BMW i3 76 000 kr

Ditt elbilsbatteri förtjänar förstklassig laddning

Elbilsbatteriet är en komplex historia och det är svårt att alltid göra det bästa för batteriets livslängd. Som du redan läst vid det här laget finns det absolut en handfull vardagsknep du kan nyttja för att spara in på batteriets slitage. En enkel hjälp på vägen är att installera en kvalitativ laddbox, lämpad för just dina behov. På elbilsvaruhuset.se hittar du den hjälp du behöver, med svar på alla frågor från laddbox till lastbalansering. Vill du kunna börja ladda hemifrån inom några få veckor? Hör av dig till oss så ser vi till att du får den bästa laddningen för dig och din elbil. 

Vanliga frågor och svar om elbilsbatterier

Vad kostar ett elbilsbatteri?

De höga kostnaderna som ofta förknippas med elbil beror till stor del just på batteriet. Beroende på bilmodell och batteri kan priset variera mycket, men kostar oftast runt 100 000 kronor. 

Kan man byta ut ett elbilsbatteri?

Att byta ut batteriet i din elbil är absolut möjligt. Att ha ett ordentligt batteri kan bespara dig från onödiga reparationer och kostnader. Det är även möjligt att enbart vissa dekar av batteriet byts ut. 

Hur dyrt är det att byta elbilsbatteri i elbilen?

Att byta batteri i en elbil kan kosta allt mellan 30 000 kronor till 200 000 kronor. Priset varierar mycket beroende på vilken bilmodell och vilken biltillverkare. 

Vad är livslängden på ett batteri i en elbil?

Om du märker att din elbil har svårt att starta eller att batteriet inte håller lika länge som tidigare, kan det vara dags att byta ut det. Livslängden för batteriet kan variera beroende på vilken bilmodell och tillverkare du har, men det brukar vanligtvis hålla mellan 5-8 år. Om du behöver byta ut batteriet under garantitiden så kan det göras utan extra kostnad.

Tesla elbilar – hur länge håller ett batteri?

Tesla är kända för att tillverka några av de mest eftertraktade och teknologiskt avancerade elbilarna på marknaden. Batteriets livslängd är också en av de mest imponerande aspekterna, med vissa Tesla-batterier som har en livslängd på över 350 000 mil. Detta är ett bevis på Teslas fokus på hållbarhet och teknik.

Hybrider – Vad är livslängden för dessa batterier?

De flesta laddhybrider har ett batteri som håller i ungefär 100 000 mil, men det kan variera beroende på bilmärke och modell precis som för elbilar. Exempelvis biltillverkaren Honda har utvecklat ett batteri som är avsett att hålla hela bilens livstid, så det behöver aldrig bytas ut. Detta är en imponerande prestation och visar på Hondas fokus på hög kvalitet och pålitlighet.

Kan ett elbilsbatteri bli reparerat och renoverat?

Ja i en hel del fall kan elbilsbatterier bli renoverade. Då byts enbart vissa delar av batteriet ut, vilket kan resultera i lägre kostnader jämfört med att byta ut hela batteriet.

Varför är mindre och lättare batterier fördelaktiga i elbilar?

Små och lätta batterier minskar fordonets vikt, vilket förbättrar dess prestanda och räckvidd. Detta gör elbilen mer energieffektiv.

Hur har kostnaden för elbilsbatterier utvecklats över tid?

Fram till december 2019 hade kostnaden för elbilsbatterier minskat med 87% sedan 2010 per kilowattimme. Detta har gjort elbilar mer prisvärda och tillgängliga.

Vilka typer av batterier används i elbilar förutom litiumjonbatterier?

Förutom litiumjonbatterier används även bly-syra, nickel-kadmium och nickel-metallhydridbatterier i elbilar.

Vilken roll spelar återvinning i livscykeln för elbilsbatterier?

Återvinning är en viktig del av livscykeln för elbilsbatterier eftersom det kan minska behovet av att utvinna nya råmaterial och bidra till en hållbar miljö.

Varför är slutet av livshanteringen viktigt för elbilsbatterier?

Slutet av livshanteringen är viktigt för att undvika slöseri med värdefulla material i batterierna. Genom återanvändning och återvinning kan värdefulla resurser bevaras.

Vilka utmaningar finns med batteriåtervinning?

Batteriåtervinning möter utmaningar som ekonomiska hinder och brist på standardisering.

Vad är Vehicle-to-Grid (V2G) och hur påverkar det elbilsbatterier?

V2G är en teknik där elbilar kan leverera el till elnätet när det behövs. Det kan påverka batteriets livslängd och innebära möjligheter att tjäna pengar på att delta i energimarknaden.

Hur påverkar övergången till elbilar tillgången på viktiga metaller?

Övergången till elbilar kommer att öka efterfrågan på metaller som kobolt, litium och koppar. Återvinning blir en viktig faktor för att möta denna efterfrågan och minska miljöpåverkan.

Vad är andra användningsområden för uttjänta elbilsbatterier?

Uttjänta batterier kan återanvändas för bland annat stationär lagring. Detta kan förlänga deras livslängd och minska den totala miljöpåverkan.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.