fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Laddplats genom bostadsrättsförening

Laddplats genom bostadsrättsförening

modern byggnad

Intresset för laddplatser för bostadsrätter ökar i takt med att allt fler köper elbil. Sitter du i bostadsrättsföreningen eller i styrelsen för bostadsrätter? Eller kanske är du ägare till en lägenhet och vill kunna ladda din elbil precis utanför? Då har du hamnat rätt. Vi besvarar alla frågor som kan uppstå kring betalning, installation och vad som är viktigt att tänka på i denna smidiga framtidssatsning.

Varför installera laddplats i bostadsrättsföreningen?

Det finns flera anledningar till att skaffa elbilsladdare för bostadsrätter. Elbilarna blir bara fler och fler, vilket ökar efterfrågan på platser att ladda bilen på. Då elbilens batteri även gynnas av långsammare laddning, är det många som idag söker möjligheten att kunna ladda sin bil hemma. Bor man i lägenhet har man inte samma möjligheter att själva ta beslut på att installera en laddbox eller laddstolpar.

Mer attraherande bostadsrätter om det finns laddplats

Fastighetsmäklare har bekräftat att det finns ett ökat intresse hos folk som ska köpa lägenhet, att det finns laddstationer i kombination med bostadsrätten. En bostadsrättsförening som investerat i laddbox eller laddstolpar kan därmed attrahera fler potentiella lägenhetsköpare. Det kan också öka försäljningspriset på bostaden då efterfrågan blir större.

Flera laddplatser 

Allt fler bostadsrättsföreningar har redan tagit beslutet att installera laddplatser för sina bostäder. Detta som ett resultat av det ökade intresset bland de boende. Efterfrågan och behovet är något som ständigt ökar i takt med att allt fler skaffar elbil.

Smidig installation för bostadsrättsföreningen

Laddboxar är i allmänhet enkla att installera, förutsatt att du är elektriker. De lokala förhållandena vid bostaden avgör mängden arbete som krävs av elektrikern. Vanligtvis erbjuder återförsäljare av laddboxar installation tillsammans med köp av laddbox eller laddstolpe. 

Säker och bekväm laddning

Laddning som sker vid hemmet är säker för bilen och underlättar för den boende. I takt med att försäljningen av elbilar ökar, blir det också viktigare att kunna erbjuda laddplats till boende. Laddstationerna som finns runt om i landet räcker till en viss nivå, men många ser fördelarna med att ladda elbilen hemifrån. Att ladda hemma med en laddbox blir både planerad, bekväm och säker laddning. 

brf
Bild: Saru Robert, Unsplash

Hur fungerar en laddstation?

Laddstationerna är till för att säkert kunna ladda sin hybrid eller elbil. Laddstationerna består av laddbox eller laddstolpar, med ett eller flera uttag. Läs även om allt du behöver veta om laddstationer. 

Hur du installerar laddbox i bostadsrättsförening

Är det dags för er att installera laddboxar i bostadsrättsföreningen? Nu hittar du all information om hur du går tillväga direkt på elbilsvaruhuset.se
Starta din resa till installerade laddboxar i din bostadsrättsförening.

Som privatperson

 1. Få godkännande av bostadsrättsföreningen.
 2. Beställ en laddbox eller laddstolpe med tillbehör från en leverantör. Vi på elbilsvaruhuset.se hjälper dig från start till slut med installation och frågor.
 3. Du besvarar ett installationsformulär med information elektrikern behöver.
 4. Elektrikern kontaktar dig och ni går gemensamt igenom eventuella funderingar och bokar in tid för installationen. 
 5. Samma elektriker utför installationen, på uttalat datum, och gör sedan en slutkontroll så att allt ser bra ut.
 6. För dig som privatperson behöver du inte oroa dig för Grön Teknik-bidraget, vi hanterar det åt dig

Som bostadsrättsförening

 1. I de flesta fall inleds processen genom att du/ni besvarar ett formulär från leverantör, för att dra igång processen.
 2. Ett samtal bokas därefter upp där processen förklaras och eventuella frågor diskuteras.
 3. Därefter får du/ni ett prisförslag, en offert, för hela arbetet.
 4. För att få tillgång till Ladda bilen-bidraget behöver förfrågan komma från BRF. Du/ni skickar in ansökan till Naturvårdsverket.
 5. Efter detta utförs installationen under överenskommen period, självklart av certifierade elektriker.
brf
Bild: Babak Habibi, Unsplash

Vad kostar det med laddplatser i BRF?

Priset för att installera en laddbox kan variera, men ligger på ett ungefär mellan 5 000 – 22 000 kronor. Om man vill installera en laddstolpe i sin Brf så kostar det cirka 20 000 – 50 000 kronor. Det går att ansöka om bidrag för investeringskostnaden hos Naturvårdsverket. Bidraget heter “Ladda bilen” och riktar sig främst till organisationer som vill installera laddplats till sina boende eller anställda. Vid en nyinstallation kan bostadsrättsföreningar få tillbaka 50% av investeringskostnaden. Bidraget finns till för att expandera infrastrukturen för elbilsladdning. Installationskostnaden kan dock variera beroende på bostadens förutsättningar och andra faktorer.

Det finns olika alternativ för vem som ska stå för kostnaden för laddbox. Föreningen kan välja att stå för kostnaden av laddboxen och sedan eventuellt göra ett tillägg på hyran för den boende, alternativt ta ut en högre parkeringsavgift. Det andra alternativet är att den boende står för kostnaden av laddboxen, samt installationen. Kostnaden som tillkommer för elen läggs sedan till som en avgift. Om den boende äger laddboxen och har stått för kostnaderna kring den vid flytt, finns det olika lösningar för detta. Föreningen kan köpa ut laddboxen vid utflytt, eller så tar den boende med laddboxen vid flytt.

Bra att veta innan installation

 • Inte för hög effekt vid installationen. Många laddar sin elbil under natten och då behövs inte så hög effekt. Det kan tillkomma ytterligare kostnader för utrustning och abbonering på hög effekt. Se efter hur hög effekt som är nödvändigt i just ert fall före installationen. 
 • Val av kabel. Det finns fast kabel eller kabel som du kan ta med dig. Med fast kabel har vem som helst tillgång till laddboxen, förutsatt att den sitter på offentlig plats. Möjligheten att förhindra oönskade laddare finns genom att använda en så kallad RFID-tag. 

Vill du kunna påverka din BRF?

Vill du som privatperson kunna påverka beslutet kring utbyggnad av laddstolpar i din bostadsrättsförening? Kanske har du en elbil eller hybrid som du gärna vill kunna ladda under natten precis utanför din bostad. Gå med i styrelsen i din bostadsrättsföreningar för att ha möjlighet att påverka de beslut som tas kring laddstationer. Har du ytterligare funderingar kring elbilsladdning är du mer än välkommen att höra av dig till oss.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.