fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

HemNyheter & artiklar /

Laddboxen som gör det enkelt att spara pengar, Zaptec Go

Laddboxen som gör det enkelt att spara pengar, Zaptec Go

Betala bara för billigaste elen med Zaptec Go

Den norska laddboxtillverkaren Zaptec har gjort det enklare än någonsin att spara pengar när du laddar din elbil. Något många hushåll har behov av med dem rekordhöga elpriser vi ser nu. Men hur går det egentligen till? Och vad behöver du göra för att det ska fungera?

Zaptec Go, synkad mot den europeiska elbörsen – Nord Pool

Den intelligenta laddboxen Zaptec Go håller sig ständigt informerad om de kommande elpriserna för det kommande dygnet, men hur går det till? Elhandeln för flera nordeuropeiska länder sker över elbörsen Nord Pool. Där möts dagligen elproducenter och elleverantörer för att förhandla om elens värde för det kommande dygnet. Handeln upphör runt 14:15 varje dag, samma tid får vi veta vad timpriset för det kommande dygnet. Elpriset för Sverige är indelat i fyra områden, där det generellt är billigare priser norrut och dyrare i söder. Är du intresserad av vad elen kommer kosta det kommande dygnet finns data tillgänglig på Nord Pools hemsida. Värt att notera är att deras priser är försäljningspriser, så kallade spotpriser. Elen du betalar för till din elleverantör är även inkluderat moms och energiskatt.

Planerad elförbrukning behöver timprisavtal

Till att börja med finns det tre huvudsakliga elavtal, fast, rörligt och timpris. Med ett fast elpris har du alltid samma månadskostnad, detta avtal påverkas inte av priset på elbörsen. Rent historiskt är det dyrare med ett fast avtal, men fördelen är att du alltid vet din kostnad per månad. Med ett rörligt avtal betalar du ett genomsnitt av elpriset under den gångna månaden. Utslaget över en längre period är det vanligtvis mer ekonomiskt med ett rörligt avtal. Risken med detta är att vissa månader kan slå väldigt hårt mot din ekonomi jämfört med andra. Och slutligen timprisavtal, vilket är som det låter. Priset du betalar är avgörs helt på hur mycket el som förbrukas per timme. Timpriset du betalar är helt beroende av spotpriserna från Nord Pool, vilket betyder att vissa timmar är betydligt billigare än andra, och vice versa.

Ska du spara pengar när du laddar din elbil är ett timprisavtal helt avgörande. Är du inte redo att ändra dina vanor är nog inte timprisavtal rätt för dig, eftersom elräkningen i så fall riskerar att bli dyrare. 

Hur ser Sveriges elförbrukning ut?

Som vi redan snuddat vid skiljer sig elpriset åt beroende var i landet du bor. Men en sak är gemensam, vissa timmar förbrukas mer el och då går priset upp. Vanligtvis går priset upp 06-10 på morgonen, och sen ungefär vid 16-20 när folk kommer hem från arbetet och börjar konsumera hushållsel. Billigast, som grafen visar, är det mitt på natten, ofta mellan 02-05. För att kunna dra nytta av svängningarna på elmarknaden krävs det ett timprisavtal. Genom att lägga energikrävande sysslor under nattimmarna, som att diska, tvätta eller ladda elbilen kan du dra ner på elräkningen.

Graf över Sveriges elförbrukning
Foto: Nord Pool, 29 November 2022

Med Eco Mode i din Zaptec Go betalar du för den billigaste elen

En av de absolut bästa egenskaperna hos laddboxen Zaptec Go är att du kan välja läget Eco Mode. Tack vare att laddboxen alltid är uppkopplad via 4G hämtar den information från Nord Pool om när elen är som billigast. Med den informationen slår Zaptec Go på/av laddningen därefter, helt automatiskt. Du får alltså möjligheten att planera din laddning utan att slå in den manuellt. Genom att ladda med Eco Mode sparar du i genomsnitt 15-20%. Funktionen ingår med alla installationer av Zaptec Go för privatpersoner, men förutsätter som sagt timprisavtal för att det ska fungera.

Kvinna som står med Zaptec Go och laddkabel
Foto: Zaptec

Zaptec Go hos Elbilsvaruhuset.se

Elbilsladdning ska vara enkelt. Zaptec Go är en av de enklaste och smidigaste laddboxarna på marknaden, samtidigt som den presterar på topp. Låt inte den lilla storleken lura dig, den är fullproppad med avancerad, men ändå lättanvänd, teknik. Är du i behov av en laddbox till din elbil? Oavsett bil eller behov är Zaptec Go en omtyckt laddare med höga betyg i många jämförelser. Vill du veta mer om elbilsladdning och Zaptec Go finns vi tillgängliga över telefon, chatt och mail

hugo 500a
Hugo Flygare Marketing
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Börjessons Bil Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Laddar hemma med zaptec go
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Börjessons Bil Wallboxpaket

Wallbox paket vit
Wallbox Pulsar Plus
Wallbox Pulsar Plus är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +555 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Börjessons Bil Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

SÅ GÅR DET TILL
Installerad elbilsladdare hemma hos dig
Laddbox ikon

Välj din laddbox

Du beställer en elbilsladdare med installation på vår hemsida.

Bekräftelse & formulär

Du får en orderbekräftelse på din mail med installationsformulär.

Samtal ikon

Samtal med elektriker

Du blir kontaktad av en installatör och bestämmer tid för installation.

Installation ikon

Installation

En elektriker kommer hem till dig för installation på uttalad tid.

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Laddbox snabbköp