fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Företagsbil och laddbox i hemmet, hur funkar det?

Företagsbil och laddbox i hemmet, hur funkar det?

man som laddar företagsbil framför hemmet

Funderar du på eller har du kanske redan en elbil som företagsbil? Att förstå skattekonsekvenserna kring företagsbilar och heminstallation av laddboxar är avgörande i dagens ökande användning av el- och laddhybridfordon. Med fler anställda som använder dessa bilar och fler hem som utrustas med laddstationer, är det viktigt att klargöra hur detta påverkar skatteregler. Från frågor som rör finansiering av installation av laddstationer till säkerhetsaspekter vid laddning hemma, vi hjälper dig att bena ut det!

Företagsbil och laddning hemma – vad behöver du veta?

företagsbil ladda elbil hemma
Bild: iStock

Att installera en laddbox hemma för företagsbilen är ett klokt val för effektivitet och bekvämlighet. Genom att ha en installerad laddningspunkt minskar du laddtiden dramatiskt jämfört med ur det vanliga eluttag. Det säkerställer också en pålitlig och säker laddningsprocess, vilket är väldigt viktigt från företagets perspektiv. Med en laddbox kan du också övervaka och hantera energiförbrukningen samt kostnaderna för laddningen på ett mer strukturerat sätt. Dessutom kan installationen av en laddbox öka värdet på din bostad och göra den mer attraktiv för potentiella köpare om du väljer att sälja i framtiden.

Laddbox är en bra lösning för laddning av elbil i hemmet och på arbetsplats, men hur fungerar det egentligen när du ska ladda din företagsbil hemma?

Hur fungerar det med skatten?

Anställda som har elbil eller laddhybrid undrar över skatten när arbetsgivaren betalar för att installera en laddstation i anslutning till hemmet. Det här har blivit vanligare eftersom fler väljer elbilar, och fler hem har egna laddpunkter även om de inte nödvändigtvis är kopplade till en företags- eller förmånsbil. En laddstation är i runda slängar ett speciellt eluttag som sätts upp på vägg eller stolpe för att ladda elbilar eller laddhybrider. Det kallas ibland laddningspunkt, laddbox eller garageladdare. Elbilar laddas normalt inte från vanliga eluttag på grund av säkerhetsrisker och risken för brand.

För någon med en elektrisk företagsbil och en installerad laddbox hemma kan det vara fördelaktigt att förstå skatteaspekterna kring det. Kostnaden för installationen kan betraktas som en skattefri förmån för företagsbilar, vilket innebär att den inte räknas som en förmånsvärdering för den anställde.

När det gäller företagsbilar kan vissa förmåner, som exempelvis kostnaden för installationen av laddboxen räknas som en extraförmån som den anställde får. Men om arbetsgivaren betalar för laddboxinstallationen, så räknas inte den kostnaden som en extraförmån för den anställde när man beräknar skatten för förmånsbilen. Det innebär att den anställde inte behöver betala skatt på den här kostnaden, vilket är fördelaktigt. 

En arbetsgivare som erbjuder elbil som företagsbil kan välja att betala för installation av laddbox i anslutning till den anställdes bostad. Om arbetsgivaren betalar för att installera en laddstation vid hemmet eller för något som gynnar den anställde, då kan det räknas som något man ska betala skatt för enligt Skatteverket. Man tar då värdet av installationen och använder det för att räkna ut skatten.

Men, skatten gäller bara för installationer som gjordes efter den 31 december 2020. Om laddstationen installerades innan den perioden behöver man inte skatta enligt de nuvarande reglerna. Om arbetsgivaren betalar för en laddstation eller laddkabel som man kan använda på olika platser, exempelvis en portabel laddare, då räknas det som extrautrustning för bilen när man beräknar förmånsvärdet.

Du byter jobb eller företagsbil men har kvar laddstationen i hemmet – vad gäller?

Om du byter jobb eller företagsbil till en bil som inte är eldriven, men har kvar laddstationen i hemmet behöver du inte betala skatten enligt Skatteverket. Den kvarblivna laddstationen som redan är installerad och har använts i över tre år kan anses som en typ av förmån som är kvar. Detta gäller även om man inte har nytta av förmånen på grund av eventuellt ändrad anställning eller byte av bil.

Ladda hemma eller på jobbet

Under perioden 1 juli 2023 – 30 juli 2026 införs en tillfällig skattefrihet till förmån av ladd-el på arbetsplatser. Förmånen gäller för laddningen som sker i anslutning till arbetsplatsen och inte för hemmaladdning eller privatladdning. Regeringens förslag syftar till att göra det enklare att ställa om till fossilfria alternativ.  Arbetsgivaren kan dock betala en skattefri milersättning om man exempelvis använder sin tjänstebil för företagsresor och sedan måste ladda den hemma. I dessa fall lämnar du in en reseräkning som vanligt. Det rekommenderas att stämma av med din arbetsgivare vad som gäller mellan just er.  

Foretagsbil ladda pa jobb
Bild: iStock

Grön Teknik avdraget

Grön teknik-avdraget tillåter privatpersoner att dra av 50% av arbetskostnaden för installation av laddstationer för elfordon. Om din arbetsgivare betalar för installationen av laddboxen i ditt hem för din företags-elbil, kan du inte dra av kostnaden genom Grön Teknik-avdraget eftersom det är arbetsgivaren som täcker den kostnaden.

Det är den som betalar som kan dra av kostnaden enligt Grön Teknik-reglerna. Men det är bra att kolla med Skatteverket för eventuella specifika undantag eller ytterligare information som kan gälla din situation. Väljer du däremot att själv stå för installationen av laddstolpe eller laddbox till ditt hem så kan du nyttja avdraget på 50% som vanligt. Det står ännu inte helt klart om Grön Teknik avdraget kommer att stanna även 2024, läs mer om det här.

Slutsats

Att ladda din företagsbil hemma är en praktisk och kostnadseffektiv lösning för många företagare. Genom att installera en laddbox kan du enkelt och bekvämt ladda din företagsbil under natten eller när den inte används. Detta minskar inte bara dina driftskostnader genom att undvika offentliga laddstationer, utan ger också flexibilitet och bekvämlighet för din verksamhet.

Det finns ett brett utbud av laddboxar att välja mellan idag och det kan vara svårt att veta vilken laddbox som passar till just din situation. Vi på Elbilsvaruhuset har sammanställt en Laddbox Bäst i Test-guide för att underlätta beslutet och hjälpa dig att hitta rätt laddbox för just dina behov. Vi hjälper dig även med personlig rådgivning vid behov, kontakta oss.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.