fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Bonus Malus – Klimatbonusen för elbilar upphör

Bonus Malus – Klimatbonusen för elbilar upphör

klimatbonusen upphör temporärt

Klimatbonusen för köp av elbil som infördes 2018, en del av bonus malus, har Regeringen nu beslutat ska upphöra. Regeringens motivering till beslutet grundar sig i att det inte längre finns lika stor anledning att ge ekonomiskt stöd i köpet av vissa bilar. Syftet med bonusen har varit att få fler att köpa klimatsmarta bilar genom att erbjuda kompensation. Vi benar ut allt du behöver veta om klimatbonusen i den här artikeln.

Vad är bonus malus?

Bonus Malus var ett system som infördes för att påskynda, uppmuntra och underlätta omställningen till elektrisk körning. Klimatbonusen var ena delen av systemet som infördes eftersom elbilar var betydligt dyrare i inköp än bränslebilar. Tanken med systemet var att minska klyftan mellan alternativen. På så sätt kunde fler välja att köpa elbil trots skillnaden i inköpspris.

Den andra delen av systemet, malus, innebär en förhöjd fordonsskatt för nya bilar med höga utsläpp. Den höjda fordonsskatten gäller för bensin- och dieseldrivna personbilar klass I och II, lätta bussar och lätta lastbilar under de 3 första åren.

Varför slopades klimatbonusen för elbilar?

Regeringen slopar klimatbonusen
Bild: iStock

Anledningen till att man nu tagit beslut om att slopa bonusen beror på att kostnaden att äga och köra en klimatbonusbil inte skiljer sig markant från att äga och köra en fossildriven bil. Regeringen menar på att det inte längre går att motivera ett statligt marknadsintroduktionsstöd eftersom priserna mellan miljöbilar och fossildrivna bilar är sånär jämförelsebara. Enligt regeringen utgör bonusberättigade bilar runt hälften av nybilsförsäljningen av personbilar. Dessa bilar finns nu flera i olika prisklasser på marknaden än det gjorde när bonusen infördes.

Den andra delen av bonus malus systemet är straffskatt för bensin – och dieselbilar. Det finns fordonsskatt för alla fordon, oberoende av mängden utsläpp. Malus systemet innebär att de bilar som släpper ut 75 gram koldioxid eller med per kilometer får sin fordonskatt förhöjd. Straffskatten kommer att stanna kvar trots att klimatbonusen upphör. Önskan om att fler ska välja klimatsmarta fordon kvarstår. 

Miljöbonusen upphörde 8 november 2022

Vad innebär beslutet som togs av regeringen den 8e november 2022? Väldigt förenklat betydde det att miljöbonusen slopades för alla elbilar som beställdes efter det datumet. För de som hade lagt beställning tidigare men ännu inte fått sin nya miljöbil levererad krävdes ett uppvisande av bevis inför Transportstyrelsen att man har köpt bilen före den 8 november 2022 för att klimatbonusen skulle gälla. Alla köp av bonusbil som görs efter den 8 november kommer alltså inte att inkludera klimatbonusen.

Så fungerar klimatbonusen för elbilar

Om du har en ren elbil eller en vätgasbil med nollutsläpp fanns det möjlighet att få en generös bonus. För bilar som beställts före den 8 november 2022 och tagits i trafik från den 1 januari 2023 eller senare, kan du få upp till 50 000 kronor i bonus. För bilar som tagits i trafik mellan den 1 april 2021 och den 31 december 2022, kan bonusen vara upp till 70 000 kronor, medan bilar som tagits i trafik före den 1 april 2021 kan vara berättigade till upp till 60 000 kronor i bonus. Förutsatt att det är en bil med nollutsläpp.

För andra bilar, som laddhybrider, beror bonusen på hur mycket koldioxid bilen släpper ut. Ju högre utsläpp, desto lägre bonus. Till exempel minskar bonusen för bilar tagna i trafik från den 1 januari 2023 eller senare med 167 kronor för varje gram koldioxid som släpps ut per kilometer, medan det för bilar tagen i trafik mellan den 1 april 2021 och den 12 juli 2022 minskar med 300 kronor per gram. Bidraget för laddhybrider var minst 5000 kr och max 20 000 kr.

Observera att bilar som drivs med annat gasbränsle än gasol, som fordonsgas (en blandning av biogas och naturgas), har rätt till en bonus på minst 10 000 kronor. Bonusen kan dock begränsas för företag enligt reglerna ovan.

Det är viktigt att vara medveten om bonusreglerna för att dra nytta av de förmånliga bidragen för din bil. Oavsett om du har en elbil, vätgasbil eller gasbil, kunde du spara pengar och bidra till en mer hållbar framtid genom att dra nytta av bonusprogrammet för miljövänliga bilar.

Grön Teknik 2023

Vad gäller skatteavdraget för grön teknik som trädde i kraft den 1 januari 2021 finns det fortsatt inget satt datum eller tidsram för när detta avdrag skall upphöra att gälla. Skatteavdraget gäller för dig som köper en laddbox och installation från ett och samma företag och hjälper dig att sänka dina kostnader. Syftet med bidraget är att uppmuntra till en mer miljövänlig vardag och årligen delas 50 000 kronor ut som gäller per person i hushållet. Varken regeringen eller skatteverket har kommit med någon ytterligare information om att avdraget skall försvinna inför 2023.  

Det kan vara bra att veta hur detta nya regeringsbeslut påverkar dig som privatperson. Det finns olika möjligheter i hur man kan dra ner kostnaden trots den indragna klimatbonusen. Att ladda sin elbil hemma, exempelvis under rätt timmar på dygnet, med rätt laddbox med mera, kan vara fördelaktigt att ha koll på. På elbilsvaruhuset.se hjälper vi dig med funderingar och frågor som kommer upp angående laddning av elbil.  

Vanliga frågor och svar om klimatbonusen i bonus malus

Vilka bilar omfattas av Bonus malus?

Bonusen omfattade olika typer av bilar, inklusive nya personbilar i klass 1 och 2, samt lätta lastbilar och bussar.

Vad krävs för att man ska få bonus?

För att få bonusen måste du skicka in en försäkran till Transportstyrelsen inom 6 månader från köpet av din elbil eller laddhybrid. Bilen måste vara beställd före 8 november 2022.

Kan man få miljöbonus för leasing av elbil?

Nej, miljöbonusen går inte till dig om du leasar en elbil eftersom bilen inte ägs av dig, utan bonusen tillfaller leasinggivaren istället.

Varför infördes Bonus malus?

Miljöbonusen infördes för att främja miljövänliga fordon och bidra till en fossilfri fordonsflotta genom ökad beskattning på fordon med höga koldioxidutsläpp.

Hur betalas bonusen ut?

Bonusen betalas ut antingen direkt till ditt plusgiro- eller bankgirokonto, om uppgifterna finns i vägtrafikregistret, eller i Swedbanks utbetalningssystem.

Kan jag få bonus för en klimatbonusbil som ställts på efter den 8 november 2022?

Ja, om du köpt eller beställt den senast den 8 november 2022 och ställt på bilen senast den 31 mars 2024, är du berättigad till bonusen.

Vad ska ansökan till Transportstyrelsen innehålla?

Ansökan ska innehålla uppgifter om dig som sökande, samt information om bilen, och dokumentation som bekräftar att bilen köpts eller beställts senast den 8 november 2022.

Vad behöver jag göra för att få bonus?

För att få bonusen får bilen inte ha bytt ägare i vägtrafikregistret, vara registrerad i Sverige och vara oförändrad som en klimatbonusbil.

Kan jag få miljöbonus för min gasbil?

Miljöbonusen gäller inte för gasbilar som drivs med gasbränsle som metangas eller gengas (ej gasol). Endast bilar som är klimatbonusbilar omfattas av bonusen.

Varför ska jag välja en miljöbonusbil?

Genom att välja en bonusbil kan du bidra till en mer hållbar framtid och få ekonomiska incitament i form av bonusen för att göra ett miljövänligare val på vägarna.

Vidare läsning

För dig som fortfarande känner att du inte fått dina frågor besvarade rekommenderar vi att du antingen läser igenom Trafikverkets sida om Bonus malus systemet alternativt kontaktar de direkt med dina frågor.

hugo300
Hugo Flygare Content Manager
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.