fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

HemNyheter & artiklar /

Att ladda sin elbil hemma – Hur gör jag och varför ska jag inte ladda i mitt vägguttag? 

Att ladda sin elbil hemma – Hur gör jag och varför ska jag inte ladda i mitt vägguttag? 

Till skillnad från ”vanliga” bilar behöver du inte tänka på att svänga förbi bensinmacken på hemvägen om tanken börjar bli tom, istället kan du ladda den hemma medan du gör dina hemmasysslor och sover. Men vad behöver man egentligen tänka på när man ska ladda bilen hemma? Och varför kan man inte bara sätta det i ett vägguttag och vara klar där?

Kan jag ladda min bil i vanligt eluttag?

eluttag hemma
Bild: Kelly Sikkema, Unsplash

Det korta svaret är ja, men det är både långsamt och brandfarligt. När du köper din elbil får du oftast med dig en kabel som går att stoppa in i ett vanligt ladduttag, dessa kallas för ”reseladdare” eller ”nödladdare” just för att laddning i vanligt vägguttag är enbart avsett för nödfall.

Vägguttagen i hemmet är inte anpassade för att ladda elbilen under en längre tid eftersom det utsätter husets elnät för hög belastning. Detta kan i sin tur leda till överhettade ledningar och vägguttag, som i värsta fall kan orsaka brand. I de fall du måste ladda bilen i vanligt vägguttag, se till att hålla laddningstiden så kort som möjligt, ladda inte mer än du behöver, och om du kan, ställ in laddeffekt på bilen på så låg effekt som möjligt. Se också till att stänga av så många andra hushållsmaskiner som möjligt, såsom diskmaskin, tvättmaskin och dammsugare.  Det går alltså att ladda bilen i ett vanligt vägguttag, men på grund av riskerna avråder Elsäkerhetsverket därför från att ladda elbilen i vanligt vägguttag. Om du vill ladda din bil tryggt och effektivt är det bästa alternativet alltid att ha en laddbox.

Att ladda elbilen med laddbox

Elbilsvaruhusets laddboxar är särskilt framtagna för att ladda din elbil på bästa sätt, anpassat till Sveriges hårda klimat och säkerhetskrav. Laddboxen är särskild utrustad för att kunna hantera hög belastning under en längre tid och har särskilda säkerhetsåtgärder såsom att endast ladda bilen när den är ansluten på rätt sätt. Elbilsvaruhusets laddbox är dessutom utrustad med lastbalanserare som känner av husets totala elförbrukning, och anpassar laddeffekten därefter för att inte överbelasta husets elnät.

Med elbilsvaruhusets app kan du även styra laddboxen direkt från din mobil, exempelvis kan du reglera laddhastigheten, starta eller stoppa din laddning, och schemalägga laddningen då elkostnaden är som billigast!

Att ladda elbilen med en laddbox är alltså inte bara det rekommenderade sättet att ladda din elbil, utan även det snabbaste, smartaste och säkraste alternativet.

Placering av laddboxen

laddbox placering zaptec go
Bild: Zaptec

Innan du installerar din laddbox kan det vara smart att tänka ut var du ska placera den. Olika elbilar har olika placeringar på sin laddlucka, så tänk efter en extra gång på var du placerar din laddbox så att den funkar med din elbil oavsett var luckan är placerad.

Om du har möjlighet till det kan det vara fördelaktigt att välja en skyddad placering för din laddbox. Elbilsvaruhusets laddboxar är särskilt framtagna för att klara Sveriges hårda klimat, men en skyddad placering försäkrar dig att du maximerar laddboxens livslängd.

Vad kostar det att ladda bilen hemma?

Kostnaden för att ladda din elbil beror på, men det går snabbt att räkna ut genom att räkna ut din elkostnad per kWh, och multiplicera med storleken på elbilens batteri i kWh. Om du inte vet vad kostnaden är kan du enkelt kontakta din elleverantör för att få reda på det.

Grön Teknik Bidrag

Om du installerar en laddbox hemma kan du få ett bidrag från Skatteverket, så kallat Grön Teknik Bidrag,eller Grönt Avdrag, som är särskilt framtaget för att främja övergången till grönare teknik och laddbara bilar. Med bidraget kan du få upp till 50% avdrag på kostnaden för laddboxen, installation och material. Du kan läsa mer om Grön Teknik Bidrag här.

johanna li 500
Johanna Li Storyteller
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +500 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.