fbpx

Lastbalansering – Vad är det, hur funkar det och varför behöver jag bry mig?

Hand som slår på tvättmaskinen

Lastbalansering är en extra säkerhetsåtgärd på din laddbox för att skydda ditt elsystem. I korthet är det en teknik som känner av ditt hems totala elförbrukning i stunden, varpå den därefter anpassar laddningen av elbilen/elbilarna du laddar så att ditt hems elsystem inte blir överbelastat.

Till exempel, om din elbil laddar just nu, men du bestämmer dig för att även starta tvättmaskinen och diskmaskinen, då sänker laddboxen laddeffekten, så att risken för överhettning och brand minskar; när du sedan stänger av tvättmaskinen och diskmaskinen så ökar laddboxen på effekten igen. Lastbalanseraren prioriterar till hushålls behov först och använder endast den ström som finns kvar till laddboxen för att ladda din elbil.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Varför behöver jag en lastbalanserare?

Olika hus och fastigheter är säkrade upp till olika nivåer, vanliga hem är oftast säkrade runt 20-25 Ampere. Vill du ladda dina elbilar och ha på massor av hushållsapparater samtidigt kanske inte säkringarna räcker till, men det kan en lastbalanserare fixa! Lastbalanseraren ser till att ladda din elbil både snabbare och säkrare!

Olika typer av lastbalanserare

Det finns dock olika typer av lastbalanserare och här nedan kan du läsa om de olika alternativen.

Dynamisk lastbalansering

I dynamisk lastbalansering mäter laddboxen av hela husets elförbrukning och använder sedan överskottet för att elbilsladdningen. Laddboxen sänker därmed effekten när det är hög elförbrukning i huset, och höjer när det är låg elförbrukning, exempelvis på natten. 

Statisk lastbalansering

När man har statisk lastbalansering, även kallad lastvakt, sätter man en maxeffekt på laddboxen. Laddboxen kommer då aldrig använda mer effekt än den som du satt. Statisk lastbalansering tar dock inte hänsyn till husets övriga elförbrukning, så om huset i övrigt drar väldigt mycket ström samtidigt som du laddar flera bilar kommer den statiska lastbalanseringen inte hjälpa; statisk lastbalansering är mest lämpligt för större parkeringsplatser med många laddstationer.  

Delad lastbalansering

Delad lastbalansering är lämpligast för bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar. Här styrs effektfördelningen mellan bilarna från en central laddstation som man kan ställa in och styra via en molntjänst.

Jag har solceller, fungerar det med min laddbox och lastbalansering?

Solceller på taket av ett svenskt hem

Ja! Med Elbilsvaruhusets laddbox kan du även välja att ladda med solceller eller hybridalternativ. Du kan läsa mer om att ladda din elbil med solceller här!

I korthet, att ha en lastbalanserare till din elbil är alltså både det bästa för ditt hems elnät, såväl som dig själv. Elbilsvaruhusets laddbox är utrustade med lastbalanserare så att du kan utföra dina hemmasysslor utan att behöva oroa dig för ett överbelastat elsystem.

Johanna Li Storyteller
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar

Billigaste elbilarna 2022

Situationen i världen fortsätter påverka marknaden och inflationstakten fortsätter öka, detta smittar givetvis av sig även på elbilsmarknaden. Eftersom priserna

Läs mer
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!