fbpx

Jag har solceller, påverkar det min elbilsladdning?

Solceller på taket av ett svenskt hem

Du har alltså gjort det klimatsmarta valet att använda solceller till ditt hem, men hur går det till när du vill ladda din elbil med solceller?

Att ladda din elbil med solceller är inga problem, men det finns några faktorer du kan behöva tänka på, hur det funkar i praktiken beror lite på hur ditt solcellssystem funkar.

Solenergi i Sverige, funkar det?

Att ha solceller i kalla Sverige kan vid första åtanke verka omöjligt, men det finns forskning som visar på att Sverige har ett optimalt klimat för solceller. Detta är för att vi har väldigt bra temperatur för solcellernas funktion; om det är för varmt finns det risk att solcellerna läcker energi. Det spelar alltså ingen roll hur kallt det är i övrigt, så länge solen är framme kan solcellerna producera energi och de funkar som allra bäst en kall, solig vinterdag.

Att enbart förlita sig på solenergi kan dock vara svårt i Sverige, framförallt under vinterhalvåret, det är därför smart att komplettera med ett vanligt elnät för att försäkra sig om att energin kommer räcka till.  

Hur laddar jag min elbil med solenergi?

För att ladda med solceller måste du ha en laddbox för att kunna omvandla solcellssystemets likström till elbilens växelström. Med elbilsvaruhusets laddboxar kan du själv ställa in om du vill använda solenergi, hybridvarianter, eller ”vanligt” elnät, sen funkar laddningen som vanligt oavsett vilken energikälla du använder, förutsatt att det finns tillräckligt med energi.

Ponera att du enbart använder dig av solenergi, i det fallet måste ditt solcellssystem producera mer el än ditt hushåll förbrukar totalt, eftersom laddboxen använder hemmets överskottsenergi för att ladda din elbil. Om ditt solcellssystem inte kan lagra energi innebär det bland annat att du inte kan ladda din elbil på natten, utan bör satsa på att ladda din bil under dagtid.

En smart laddbox underlättar din solcellsladdning

Eftersom soltimmarna i Sverige är mycket osäkra kan det vara bra att ha en smart laddbox för att försäkra dig om att din elbil kommer vara laddad när du behöver den. En smart laddbox kan alltså känna av om du har tillräckligt med solenergi, och då ladda med det; om du inte skulle ha tillräckligt med solenergi ändrar din laddbox om till att använda sig av vanlig elektricitet. Med en smart laddbox behöver du alltså inte tänka på om solen har varit uppe under dagen eller inte.

Ett exempel är att du ställer in din laddbox på att du måste åka iväg med bilen klockan 8. Din smarta laddbox laddar därför på bilen med hjälp av så mycket solenergi som finns tillgängligt, för att sedan byta till el från ditt elbolag, självklart under de timmarna när elen är som billigast.

Om du har gott om tid kan du, med hjälp av din laddbox, självklart även välja att enbart ladda elbilen med solcellsenergi. Då ser laddboxen till att ladda när det finns solenergi tillgängligt.

Vad är fördelarna?

Det finns nog flera anledningar till varför du har skaffat elbil, men troligen är en av anledningar på grund av miljön. Medan elbilar absolut är mer miljövänliga än vanliga förbränningsbilar, blir elbilar bara så miljövänliga som den el du använder för att ladda den med. Solceller är en förnyelsebar energikälla och när det kommer till miljön är solenergi ett av de bästa alternativen du kan ladda din elbil med. Förutom miljöaspekten är det även ekonomiskt. Eftersom du själv genererar solenergi från taket på ditt hem tankar du i princip gratis. Den enda kostnaden är investeringen i solceller, men precis som för laddboxar kan du få Grön teknik bidrag för installation och köp av solceller, där du kan få en skattereduktion på upp till 15%.

Johanna Li Storyteller
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar

Billigaste elbilarna 2022

Situationen i världen fortsätter påverka marknaden och inflationstakten fortsätter öka, detta smittar givetvis av sig även på elbilsmarknaden. Eftersom priserna

Läs mer
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!