Undrar du något?
Har du frågor som saknar svar? Börja med att kika om du kan hitta svaret bland våra vanliga och svar här.
Frågor & svar om laddboxar
Den bästa laddboxen för elbil varierar beroende på behov, men populära modeller som Zaptec Go och Easee Charge Up presterar ofta bra. De är kända för säkerhet, användarvänlighet och smarta funktioner som tidsstyrning och appstyrning. Läs gärna vår stora jämförelse Laddbox Bäst i test för att hitta en som passar dig bäst.
När du köper en laddbox bör du tänka på:
- Kompatibilitet: Säkerställ att laddboxen passar din bil och framtida elbilar.
- Effekt: Välj rätt laddkapacitet för ditt behov, oftast 11 kW eller 22 kW.
- Funktioner: Fundera på om du vill ha smarta funktioner som appstyrning eller schemaläggning.
- Installation: Kontrollera dina förutsättningar för installation, prata gärna med oss för rådgivning.
- Certifieringar: Välj en laddbox som är säker och följer gällande standarder.
En noggrann planering gör köpet enklare och mer långsiktigt.
Ja, du kan få bidrag för laddbox genom Grön Teknik-avdraget. Det ger 50 % avdrag på kostnaden för både laddbox och installation, direkt på fakturan. Maxbeloppet är 50 000 kronor per person och år. För att avdraget ska gälla både laddbox och installation krävs att du köper båda delar från samma part. Laddboxen måste också installeras av en auktoriserad elektriker.
Ja, det är möjligt att ladda med 22 kW hemma, men det krävs att både din laddbox och din elanslutning stödjer den effekten.
Nej, lastbalansering är inte ett krav, men det kan vara en bra funktion om du har flera elapparater som drar mycket ström samtidigt. Lastbalansering fördelar elen smart mellan dina apparater för att undvika överbelastning. Det kan vara särskilt användbart om du har en hög laddkapacitet.
Nej, det är inte ett krav att använda en laddbox för att ladda bilen hemma. Men att ladda i vanligt uttag medför ett antal större risker. En laddbox ger en snabbare och säkrare laddning, samt ofta fler funktioner som tidsstyrning och övervakning. Därför rekommenderas en laddbox för effektiv och trygg laddning.
Det kan vara farligt att ladda elbilen i ett vanligt vägguttag över tid. Vanliga uttag är inte designade för att hantera den höga belastning som krävs för att ladda en elbil under längre perioder. Det kan leda till överhettning, brandrisk eller skador på både bilen och elsystemet. För säker och effektiv laddning rekommenderar Elsäkerhetsvärket att du alltid använder en certifierad laddbox.
En laddbox är säkerare än ett vanligt vägguttag eftersom den är designad för att hantera den höga belastningen vid laddning av en elbil. Laddboxar har ofta inbyggda säkerhetsfunktioner som överströmsskydd, jordfelsbrytare och temperaturövervakning som minimerar risken för överhettning eller brand. Dessutom är de installerade enligt gällande elstandarder, vilket gör dem både säkra och effektiva för långvarig användning.
Lastbalansering är en teknik som styr hur elförbrukningen fördelas mellan olika enheter, som exempelvis flera laddboxar eller hushållsapparater. Syftet är att undvika att elsystemet överbelastas. Om flera enheter drar mycket ström samtidigt, justeras laddboxens effekt så att den inte tar för mycket el, vilket gör att hela systemet fungerar säkert och effektivt.
Valet av effekt på laddboxen beror på dina behov och din elinstallation. De vanligaste effekterna är:
- 3,7 kW: Långsammare laddning, lämpligt för mindre laddhybrider.
- 11 kW : Snabbare laddning och den vanligaste effekten för privatpersoner.
- 22 kW: För snabbast laddning, men kräver en trefasanslutning och rätt installation.
De flesta elbilar kan laddas effektivt med en 11 kW-laddbox hemma, men om du har behov av snabbare laddning och har en elbil som klarar av det kan 22 kW vara ett alternativ.
För att ladda en elbil hemma rekommenderas en huvudsäkring på minst 20-25 ampere, beroende på laddboxens effekt. Om du har en 11 kW-laddbox kan det krävas en större huvudsäkring, oftast 25 ampere, för att hantera den högre effekten. För laddboxar med lägre effekt, som 3,7 kW, kan en säkring på 16 ampere vara tillräcklig. Det är alltid bra att konsultera med en expert för att säkerställa att din installation är rätt dimensionerad och säker.
För att ta reda på storleken på din huvudsäkring kan du:
- Kolla elskåpet: Öppna elskåpet där säkringarna är placerade. Huvudsäkringen brukar vara den största och den är ofta märkt med sitt amperetal, t.ex. 20 A, 25 A eller 35 A.
- Kontakta din elnätsleverantör: Om du inte hittar informationen i elskåpet kan du kontakta din elnätsleverantör för att få reda på vilken huvudsäkring du har.
En elkabel består av tre olika ledare, och att ladda med enfas eller trefas innebär i korthet att du belastar en eller tre av dessa ledare. Med trefas får du en högre och därmed snabbare laddning.
En elcentral är en enhet i ditt hem som styr och fördelar elen till olika delar av huset. Här finns bland annat säkringar, jordfelsbrytare och ibland strömställare som skyddar mot överbelastning och strömavbrott.
Varför behöver jag bry mig?
Om du installerar en laddbox för din elbil eller gör andra större elinstallationer kan elcentralen behöva uppgraderas eller justeras för att hantera den extra belastningen. En elektriker behöver ibland komma åt elcentralen för att installera nya säkringar eller för att säkerställa att elen fördelas på rätt sätt.
Var hittar jag den?
Elcentralen finns oftast i ett förråd, källare eller i ett skåp nära där elen kommer in i huset. Den är vanligtvis placerad på en lättåtkomlig plats för att kunna utföra underhåll eller åtgärda strömavbrott.
Frågor & svar om installation
Efter du lagt beställning får du bekräftelse över både SMS och mail. Med bekräftelsen följer ett formulär du behöver fylla i för att komma vidare i processen. När du fyllt i dina svar i formuläret kommer du bli kontaktad av elektriker.
Du har sedan ett samtal med elektrikern där ni går igenom hur installationen kommer gå till. Slutligen kommer ni överens om tid och datum för installationen.
Skulle det tillkomma tilläggskostnader för installationen kommer elektrikern informera dig om detta. På elbilsvaruhuset.se under fliken Installation framgår det vad som ingår i en standardinstallation.
Du betalar först efter att installationen är genomförd, allt samlat på en faktura med våra betalningsvillkor. Skulle det tillkomma några kostnader vid installationen kommer din elektriker informera dig om detta. På elbilsvaruhuset.se under fliken Installation framgår det vad som ingår i en standardinstallation. Du kan även välja kortbetalning vid beställning, faktura att betala inom 14 dagar eller delbetalning upp till 24 månader.
Tiden för installation av en laddbox varierar beroende på tillgång på elektriker och installationens komplexitet. Generellt sett kan installationen ta mellan 1–3 veckor från det att du beställt laddboxen.
För att kunna erbjuda korta väntetider, hög service och noggrant utförda installationer har elbilsvaruhuset.se ingått samarbete med ett flertal elektrikernätverk runt om i Sverige. Vi kopplar ihop dig med en installatör i ditt närområde för att hålla nere väntetid och resväg. Därför kan vi inte på förhand säga exakt vem som kommer utföra din installation – men vi kan garantera dig en kvalitetskontrollerad elektriker, certifierad av Elsäkerhetsverket och med goda omdömen från tidigare kunder i bagaget. Under kvalitetskontrollen säkerställer vi bland annat att installatören har giltig ansvarsförsäkring, är certifierad av Elsäkerhetsverket, administrerar rotavdrag åt dig som kund, rekommenderas av sina tidigare kunder och utöver att leverera ett kvalitativt hantverk dessutom är duktig på att kommunicera på ett tydligt och effektivt sätt. Allt för att din installation ska gå så smidigt och smärtfritt som möjligt.
Vill du avboka din installation hör du av dig direkt till oss på elbilsvaruhuset.se. Vi meddelar installatören.
Vid avbokning två arbetsdagar innan avsedd tid utgår en administrativ avgift om 1 000 kr (inkl. moms).
Om hantverkaren inte når dig 30 min innan avsedd tid på telefonnummer som angivits vid bokning, eller på alternativt telefonnummer som kompletterats med, utgår en administrativ avgift likvärdig två arbetstimmar (à 600 kr efter ROT).
Om avbokning sker samma dag som avsedd tid för arbetet alternativt under helgdag i anslutning till avsedd tid, utgår en avgift likvärdig två arbetstimmar (à 600 kr efter ROT).
Om din installation inte uppfyller kraven för en standardinstallation kan priset behöva justeras enligt prislistan för tillägg. Oroa dig inte, självklart får du en offert som du har möjlighet att se över innan betalning görs.
Vi garanterar att alla våra installatörer är behöriga att utföra installationer av våra laddboxar. Vi säkerställer detta genom kravet att alla anslutna installatörer måste vara certifierade av Elsäkerhetsverket och ha tidigare erfarenhet från laddboxinstallationer.
Frågor & svar om kostnader
Priset för att installera en laddbox hemma varierar, men ligger vanligtvis mellan 6 000 och 20 000 kronor inklusive installation. Med Grön Teknik-avdraget kan du få upp till 50 % avdrag på kostnaden för både laddbox och installation, vilket gör det billigare. Exakt pris beror på modell och din elinstallation.
Grönt avdrag, även känt som Grön Teknik-avdrag, är ett skatteavdrag som gör det billigare att installera laddboxar, solpaneler och batterilagringssystem. Avdraget kan ge upp till 50 % avdrag på både utrustning och installation, med ett takbelopp på 50 000 kronor per person och år.
För att få rätt till grönt avdrag måste installationen uppfylla vissa krav, till exempel att:
- Installationen ska göras av en auktoriserad elektriker eller installatör.
- Utrustningen ska vara godkänd för avdraget.
Avdraget dras direkt på fakturan, så du betalar halva kostnaden direkt vid köp hos Elbilsvaruhuset.se
Kostnaden för att ladda en elbil beror på flera faktorer, som elpriser, laddboxens effekt och hur mycket du kör. Här är några exempel på kostnader:
- Hemma (med privat laddbox):
Kostnaden för att ladda en elbil hemma beror på ditt elpris. Om elen kostar cirka 2–2,5 kronor per kWh, kan det kosta mellan 30–50 kronor att ladda ett vanligt elbilsbatteri (t.ex. 30–40 kWh). - Snabbladdning (offentliga laddstationer):
Snabbladdning är dyrare än att ladda hemma och kan kosta mellan 4–6 kronor per kWh, vilket gör att en full laddning kan kosta 120–240 kronor beroende på batteristorlek och laddstation.
Hemmaladdning är nästan alltid billigare, medan snabbladdning är dyrare men bekvämare vid långresor.
Frågor & svar om grön teknik
Grön teknik bidrag, eller Grön Teknik-avdrag, är ett statligt bidrag som gör det mer ekonomiskt fördelaktigt att installera miljövänlig teknik i hemmet. Avdraget gäller för installation av teknik som bidrar till minskad energiförbrukning och lägre klimatpåverkan, exempelvis laddboxar, solceller och system för batterilagring.
Bidraget ger 50 % rabatt på både utrustning och installation, upp till ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år. För att få rätt till avdraget behöver installationen göras av en auktoriserad installatör och tekniken måste uppfylla specifika krav för att vara berättigad.
Grön Teknik avdraget ger dig en skattereduktion för inköp och installation av laddningspunkt till elfordon, nätanslutet solcellssystem och system för lagring av egenproducerad elenergi. Bidraget täcker inte kostnader för resor, utrustning eller administration i samband med installationen.
För att du ska ha rätt till skattereduktion för installation av grön teknik måste följande villkor vara uppfylla:
- Du ska äga bostaden när arbetet utförs.
- Du, eller din förälder, ska använda bostaden som permanentbostad, fritidsbostad eller liknande.
- Du ska faktureras för arbetet och/eller själv betala för arbetet.
- Du ska ha skattereduktion kvar att utnyttja. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år.
- Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig), eller bo utomlands men välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen, där minst 90 % av förvärvsinkomsterna är inkomster i Sverige (begränsat skattskyldig).
- Du ska ha fyllt 18 år senast vid årets slut.
- Du ska vara vid liv när arbetet utförs.
Ett dödsbo kan få skattereduktion för installationer som utfördes före dödsfallet. En ensam dödsbodelägare kan få avdrag för arbeten som utförs och betalas efter att bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket. Om det finns flera dödsbodelägare så måste de upprätta ett arvskifte innan någon kan få skattereduktion.
Du kan inte få skattereduktion om du anlitar din enskilda firma för att utföra arbete i din egen bostad, oavsett vem som utför arbetet (Källa: Skatteverket).
Viktigt att komma ihåg är att du måste köpa laddbox och installation från en och samma part för att ha rätt till bidraget. Du kan alltså inte köpa laddboxen av ett företag och låta ett annat företag installera laddboxen. Då har du endast rätt till rotavdraget på arbetet, vilket är 30 %. Vi på elbilsvaruhuset.se säljer allt i ett paket och därmed är du berättigad till hela avdraget och vi sköter den delen åt dig.
Det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag. Avdraget får vara högst 50 procent för installation av system för lagring av el eller installation av laddningspunkt för elfordon. Kostnader för exempelvis utrustning och resor som företaget har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag.
Du kan få som mest 50 000 kronor i skattereduktion för installation av grön teknik per år. Tänk på att du behöver ha betalat tillräckligt med skatt under året för att kunna nyttja hela skattereduktionen. Det är särskilt viktigt om du också använt rot- och rutavdrag.
Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som är påbörjade, slutförda och betalade tidigast 1 januari 2021.
Vi behöver, förutom sedvanliga kontaktuppgifter, även veta fastighetsbeteckning för att kunna begära utbetalning från Skatteverket. Våra elektriker kommer att efterfråga all relevant information kopplat till installation.
- Laddningspunkten ska vara förberedd för elmätning och debitering av elkostnad.
- Laddningspunkten ska ha med minst de uttag eller anslutningsdon som beskrivs i
1. standarden EN 62196-2 för elfordon av typ 2
2. standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo.
Praktiska frågor & svar
För att installera en laddbox korrekt och säkert, behöver installationen göras av en certifierad elektriker. På Elbilsvaruhuset.se erbjuder vi en “all-inclusive”-lösning där både laddbox och installation ingår, vilket också gör att du kan få grönt avdrag. Alternativt köper du laddboxen från en part och anlitar en egen elektriker, men tänk på att elektrikern måste vara certifierad och genomföra en säkerhetskontroll både före och efter installationen. Det andra upplägget medför att du inte kan nyttja bidrag för grön teknik på material.
Det finns några viktiga aspekter du bör tänka på vid installation och placering av din laddbox.
Det första som kan vara bra att fundera över är att välja en skyddad placering, exempelvis under ett tak. Laddboxarna är framtagna för att kunna hantera utemiljö och olika väder, men med en skyddad placering försäkrar du dig om att du maximerar laddboxens livslängd.
Det kan också vara bra att fundera på var du placerar din laddbox så att kabeln inte är i vägen. Alltså var laddboxen placeras i förhållande till parkeringsplatsen, kommer kabeln att förhindra naturlig passage när du laddar din bil? Olika elbilar har också olika placeringar av laddluckan, så tänk efter en extra gång var du placerar din laddstation så att den funkar med din elbil oavsett var luckan är placerad.
För att testa din placering kan du använda dig av ”snörtricket”. Du drar då ett snöre mellan laddboxens planerade plats och din elbil och låter den vara där i några dagar. Du lär märka ganska snart om det är en bra placering eller inte.
Laddningstiden för en elbil med en laddbox beror på bilens batterikapacitet och laddboxens effekt. Vanligtvis tar det mellan 4 till 8 timmar att ladda en bil från 0 till 100 % med en laddbox på mellan 7,4 till 22 kW. Snabbare laddning kan ske med högre effekt, men det är viktigt att beakta både säkerhet och kostnader. Här kan du läsa om laddningstider för elbilar.
Om du bor i lägenhet behöver du kontakta din bostadsrättsförening eller hyresvärd om du vill installera en laddbox. Vi kan sedan hjälpa din bostadsrättsförening eller hyresvärd med en passande lösning.
I regel ja, om du installerar en laddbox med lastbalansering. Undantag kan dock förekomma.
En kabel kommer dras längs med husfasaden mellan elcentralen och laddboxen, den är ca 10-15 mm i diameter, vit, och sätts fast med kabelklamrar. Det kommer inte nödvändigtvis behövas ett hål i din husvägg, men om det behövs blir det inte mycket större än diametern på kabeln.
Ja, men i sådana fall behöver du göra en del förberedande arbete; i standardinstallationen är bara kabeldragning ovanför mark inkluderad och för att installera laddboxkabeln under mark tillkommer en kostnad.
För att kunna få kabeln nedgrävd behöver du som förberedande arbete först gräva ner ett ca 60 cm djupt dike och sedan lägga kabelrör som behöver vara 50 mm i diameter och ha en dragtråd. Kabelrör med dragtråd går enkelt att köpa från många byggvaruhus och dem är alltid gula.
Frågor & svar om laddkablar
Om du vill ladda din elbil hemma behöver du sannolikt en laddkabel med typ-2 kontakt. Här förklarar vi skillnaderna mellan olika laddkablar.
Till att börja med finns det Typ 1 eller Typ 2 som används för normalladdning (AC), vilket är det du kommer ha för din hemmaladdning. Typ 1 används för 1-fas växelström och kan ladda upp till 7,4 kW (230V/32A). Typ 2 är mer flexibel, med den kan du ladda både växel- och likström såväl som 1-fas eller 3-fas.
Om du laddar din bil på laddstation kan du stöta på kontakt-typ CCS eller CHAdeMO då de brukar användas för snabbladdning (DC). Dessa är ofta väldigt dyra men fördelen är att du kan korta ner laddtiden. CCS står för Combined Charging System och är två extra kontaktpunkter som sitter under Typ 2-uttaget. När dessa två används går laddningen enkelt över till snabbladdning. CHAdeMO har samma effekt och klarar samma ampere, men uttaget sitter istället bredvid ett Typ 1- eller 2-uttag.
Den europeiska standarden är Typ 2 och CCS, är din elbil köpt och tillverkade i Europa så är det en sådan kabel du har fått med.
Den europeiska standarden är Typ 2 och CCS och förmodligen är det just dessa som din elbil är kompatibel med. Vissa bilar har Typ 1-uttag och då kan du behöva ha en kabel som har Typ 1 i ena änden, och Typ 2 i andra änden, så att den passar både din bil och laddboxen.
När det kommer till snabbladdare är det CCS som i de flesta fall kommer passa din bil. CHAdeMO är den japanska standarden och förekommer främst bland asiatiska bilar.
Övriga frågor & svar
En smart laddbox är en laddstation som erbjuder avancerade funktioner som fjärrstyrning via mobilappar, schemaläggning av laddning, energihantering och integrering med hemmeteknik. Dessa funktioner gör det möjligt att optimera laddningstider, övervaka förbrukning och förbättra energieffektiviteten. En smart laddbox kan också justera laddhastigheten baserat på husets elförbrukning för att undvika överbelastning.
Att ha en smart laddbox är dessutom en förutsättning för att kunna få Grön Teknik bidraget.
Det finns två typer av laddboxar, enkel eller smart laddbox. Den mest grundläggande typen av laddbox är en enkel laddbox. Dessa har inga särskilda funktioner utan levererar el till din elbil, oftast säljs de för ett lite billigare pris.
Smart laddbox är en mer avancerad laddbox där du kan koppla upp den och få tillgång till olika funktioner. Laddboxar från elbilsvaruhuset.se är smarta.
Fortfarande frågvis?
Vår kunskapsbank är under ständig utbyggnad, vi ursäktar att vi inte hunnit svara på din fråga. Våra experter finns dock tillgängliga ett samtal eller mail bort, klicka på knappen för att komma dit.