fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

För elbilsägare är det avgörande att ha en klar bild av laddningstiderna för sina fordon. I denna artikel kommer vi att utforska viktiga faktorer som påverkar laddningsprocessen för elbilar, inklusive fordonsmodell, batteriteknik och laddningsmetoder. Häng med när vi tar en närmare titt på faktisk laddningstid för elbilar.

Olika sätt att ladda elbilen på

Laddningstiden för en elbil är främst beroende av laddhastigheten och batterikapaciteten hos fordonet. En elbils laddhastighet mäts i kilowatt (kW), och den tillgängliga laddningskapaciteten för en elbilsförare är starkt kopplad till fordonets strömkapacitet och laddarens effekt. Den faktiska laddningstiden varierar beroende på val av laddningsmetod. Den vanligaste, och säkraste, metoden är genom att ladda med laddbox.

person kollar tiden på apple watch
Bild: Unsplash

Vägguttag

Att ladda elbilen med ett vanligt vägguttag är möjligt men inte en hållbar långsiktig lösning. Det är viktigt att komma ihåg att begränsa strömmen till högst 10 ampere på enfas, vilket ger en laddningskapacitet på cirka 2,3 kW. Detta motsvarar ungefär en mils körsträcka per laddtimme. Det rekommenderas inte att kontinuerligt ladda via vägguttag på grund av de kopplade riskerna. Elsäkerhetsverket rekommenderar att du som elbilist väljer att ladda via laddbox.

Snabbladdning

Snabbladdning har blivit allt vanligare i takt med att laddinfrastrukturen har byggts ut. Det finns nu laddstationer runt om i Sverige, oftast vid drivmedelsstationer eller i samband med rastplatser eller i stadens kärna. Publika snabbladdare kan hantera så mycket som mellan 50 kW till cirka 150 kW. På grund av den höga laddeffekten kan de många elbilar laddas upp på mellan 20 – 30 minuter.

Det är viktigt att veta att laddtiden kan variera beroende på vilken elbil det gäller och även batteriets storlek. Offentliga snabbladdningsstationer har externa laddare vilket betyder att omvandligen från växelström till likström sker utanför bilen, vilket möjliggör snabbare laddning. Att ladda elbilen med snabbladdning är ett bra alternativ, men bör inte ske regelbundet då det sliter mer på elbilsbatteriet än laddning med laddbox, samt blir betydligt mer kostsamt i längden.

Laddbox

Det vanligaste och rekommenderade sättet att ladda sin elbil på är med en laddbox. De flesta moderna laddboxar på marknaden har olika funktioner som finns till för att laddningen ska vara så säker som möjligt. Exempelvis har många laddboxar inbyggda strömbrytare utifall att det skulle ske en överbelastning vid laddningen. Det är även populärt att installera en lastbalanserare i samband med laddboxen för att inte överbelasta elnätet hemma.

En laddbox enfasladdning ger cirka 7,4 kW vilket ger ungefär 4 mil i timmen medan trefasladdning kan ge upp till 22 kW, vilket ger cirka 11 mil i timmen. Med en laddbox kan batteriet laddas på allt mellan 2 – 15 timmar. De flesta väljer att ladda sin elbil över natten när elen är som billigast och för att ha en laddad bil till morgonens resor.

Vad mer kan påverka laddtiden

laddningstid för elbilar
Bild: Unsplash

Förutom vilken typ av laddning du väljer finns det även ett par andra faktorer att hålla koll på för att veta hur lång tid det tar att ladda en elbil.

Batteriet 

Laddtiden i din elbil är även beroende av hur stort batteri elbilen har. Större batterikapacitet ger fler mil. Ett mindre batteri går snabbare att ladda upp men det rymmer då även färre “mil”. Batteriet i en elbil laddas som snabbast under de första 80% och tar aningen längre tid under de sista 20%. För att bäst ta hand om batteriet rekommenderas det att inte ladda det till 100%. 

Laddkapaciteten

Ett större batteri tar oftast längre tid att ladda upp, men detta stämmer inte i alla fall. Vissa elbilar har större elbilsbatteri men en högre laddningskapacitet. Vid snabbladdning som stöder hög laddkapacitet kan alltså en elbil med ett stort batteri laddas snabbare än en med ett mindre som har en lägre laddningskapacitet i kW. 

Väderförhållande

Väder och temperaturer kan spela roll när det kommer till laddtiden. Elbilsbatteriet påverkas till viss del av för låga eller för höga temperaturer och laddningen kan ta längre tid. Vid körning under vintern är det viktigt att tänka på att batteriet påverkas av temperaturskillnader. Batteriet påverkas som mest när temperaturen ligger på +25°C eller högre eller vid -10°C eller lägre. Det kan vara bra att ha koll på hur du kan få ut den längsta räckvidden när det är kallt ute.

Förutsättningar

En laddbox med hög maxladdningseffekt räcker inte enbart för att elbilen ska kunna laddas upp snabbt. Det krävs även att laddkabeln som används klarar samma mängd ström och det samma gäller för elbilen. Det är därför viktigt att se till så att samtliga komponenter i laddningen kan hantera samma mängd ström så att en av delarna inte orsakar onödiga begränsningar.

Beräkna ungefärlig laddningstid för elbilar

För att själv kunna räkna ut ungefär hur många timmar det kommer att ta att ladda din elbil kan man dividera batteriets storlek i kWh med laddeffekten i kW. I tabellen nedan visas undefärliga siffror för laddtiden av elbilar med olika batterikapacitet. De olika storlekarna kan avläsas som 25 kWh, liten elbil, 50 kWh, vanlig elbil, 75 kWh, stor elbil, 100 kWh, lätt kommersiell.

Laddeffekt 25 kWh batteri 50 kWh batteri 75 kWh batteri 100 kWh batteri
2,3 kW 10h30m 24h30m 32h45m 43h30m
7,4 kW 3h45m 7h45m 10h00m 13h30m
11 kW 2h00m 5h15m 6h45m 9h00m
22 kW 1h00m 3h00m 4h30m 6h00m
50 kW 36m 53m 1h20m 1h58m
120 kW 11m 22m 33m 44m
150 kW 10m 18m 27m 36m

Vilka är de bästa laddboxarna?

Det säkraste, rekommenderade sättet att ladda din elbil är genom hemmaladdning  med en laddbox. Men vilken laddbox ska du välja? Det finns flera moderna, högkvalitativa laddboxar ute på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst. Vi på elbilsvaruhuset.se har gjort en granskning där vi ger tips på vilka laddboxar vi tycker ligger i toppen på vår sida Laddbox Bäst i Test. Tveka inte att höra av dig till oss om du har fler frågor redan idag, eller spana in vår kunskapsbank och se om svaren redan finns.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.