fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Tänk på det här när du kör elbil på vintern

Tänk på det här när du kör elbil på vintern

laddning och köra elbil på vintern

Det är ingen nyhet att olika väderförhållande kan påverka elbilar och elbilsladdning, men hur problematiskt är det med elbil på vintern? När snöovädret verkligen slår till riskerar elbilarna att bli stående längs vägarna. Fler köper elbil, men utan vana och utan att vara pålästa vilket gör att fler löper risk för att elbilen ska påverkas onödigt mycket av kylan. Vad är det egentligen som händer med elbilen när det blir kallt och hur ska du tänka?

Elbil i snön – både för- och nackdelar

Det har blivit mycket populärt med elbil och allt fler väljer nu en laddbar bil som sitt förstahandsval vid köp av ny bil. Men i takt med att elbilarna blir allt fler på vägarna växer även frågorna kring vad som påverkar dem negativt. Enhetschef för elektromobilitet vid forskningsinstitutet RISE, Stefan Pettersson, konstaterar att det är ett faktum att kyla och snö påverkar elbilens räckvidd men att det hela bör sättas i ett större perspektiv. Han menar att det finns både för- och nackdelar med elbil under vinterförhållanden och att det är viktigt att se båda sidorna.

Kortare räckvidd vid kyla

elbil vinter
Bild: Andreas Brun, Unsplash

Det är förståeligt att det finns en osäkerhet kring hur långt laddningen räcker, speciellt under skiftande väderförhållanden. Risken med elbilen under vintern är att vid riktigt låga temperaturer riskerar elbilen att bli stillastående i kylan. Runt 40% av de som kör elbil idag har inte kört i kraftig vinterkyla tidigare vilket gör att de saknar erfarenhet och det kan ha bidragit mycket till att många elbilar blev stillastående i vinterkylan. Om föraren är van vid hur elbilen fungerar så minskar risken att bli fast.

När man kör elbil på vintern så drar den mer ström än den gör på sommaren, planeringen inför en resa med elbil blir därför ännu viktigare. Enligt Fredrik Sandberg, chefredaktör på tidningen Elbilen i Sverige så har elbilen i genomsnitt en tredjedel kortare räckvidd när rejäl kyla slår till. När det är kallt går mer el åt att värma elbilens kupé och själva batteriet vilket i sin tur påverkar bilens räckvidd. Därför kan det vara klokt att förvärma elbilen med ström från elnätet. Det blir även en större friktion mot snön. När det blir verkligt kallt, runt minus 20 grader, blir luften tjockare, det ökar luftmotståndet vilket också har en viss inverkan på bilens räckvidd.

Elbilen i vinterväglag – säkrare?

Elbilen släpper inte ut samma avgaser som en bensinbil när det står stilla i exempelvis en bilkö vilket är bättre för miljön men också tryggare för dem i bilen då utsläppen är långsiktigt skadliga för hälsan.

Elbilsbatterierna är för tillfället relativt dyra på marknaden, men i takt med utvecklingen kommer batterierna både komma ner i pris och bli allt effektivare.

Det finns olika tankar och planer på hur man kan lösa problemet och riskerna med ett urladdat batteri på vägarna. En möjlighet är att koppla en sladd från en elbil till en annan. Tyvärr finns det inte så många alternativ ute ännu men fler förmodas komma. Det finns även mindre portabla laddboxar du kan ladda upp i förväg som fungerar likt en power bank, den laddningen kan räcka för att ta dig till närmsta laddstation.

Få ut längsta räckvidden när det är kallt

elbil räckvidd vinter
Bild: Alexander Zezegov, Unsplash

Det är allmänt känt att kyla och snö påverkar elbilsbatteriet och minskar elbilens räckvidd, men det finns en del saker du kan göra för att maximera räckvidden vid kyla för att ändå få ut så mycket som möjligt. Nedan kommer några tips på vad du själv kan göra.

 1. Ladda innan avfärd – Ett tips är att ladda elbilen precis fram tills det är avfärd, om elbilsbatteriet är varmt är det effektivare än när det är kallt.
 2. Värm upp bilen innan – Passa även på att använda energin från elnätet och värm därför upp bilen i samband med laddningen. 
 1. Parkera bilen under tak – Det kan hjälpa att parkera bilen i ett garage eller under tak, då håller sig batteriet varmare från början. 
 1. Anpassa körhastighet – En elbil förbrukar mer el vid höga hastigheter och därför kan det gynna räckvidden att köra lite långsammare. Att hålla sig runt 90km/h är både säkrare vid vinterförhållande och kan öka räckvidden. 
 2. Klä dig varmare – Det drar mycket el att värma upp bilen med rattvärmare och kupévärmare. Klär man på sig ordentligt och sänker några grader kan man öka räckvidden med kilometer.

Ladda billigt i vinterkylan

Nästan alla biltyper påverkas av årets alla årstider, och vintern slår hårdast. Vad du som elbilist kan göra är att optimera dina förutsättningar, förslagsvis med en smart laddbox. Med funktioner som schemalagd laddning kan du se till att ladda bilen så nära inpå din planerade avresa som möjligt. Har du en längre resa planerad så kan det vara klokt att ge sig ut förberedd, här kan du läsa vår kompletta guide om snabbladdare. Hos elbilsvaruhuset.se hittar du mer än bara laddboxar, du hittar den kompletta lösningen för elbilsladdning. Vi hjälper såklart till med installation och hantering av ditt Grön Teknik bidrag, så vad väntar du på? Vi väntar bara ett samtal bort!

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.