fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Räckviddsångest, vad är det?

Räckviddsångest, vad är det?

Räckviddsångest elbilsladdning

Hur långt kommer du egentligen med en elbil? Kommer du bli strandsatt mitt skogen med ett tomt batteri? Många känner en viss skepsis inför elbilismen, vilket är helt naturligt. Räckviddsångest är ett begrepp som främst handlar om människors rädsla inför att köpa elbil och bli stående på vägen med ett tomt batteri. Men är räckviddsångest en befogad oro och kommer du klara dig utan bensin- eller diesel?

Varför får man räckviddsångest?

Räckviddsångest är en oro eller känsla som kan uppstå, framförallt hos elbilster, att inte nå en laddplats eller sin destination innan batteriet är tömt. Till stor del kommer räckviddsångesten från att man inte har tillräckligt med information eller kunskap om hur batterierna i en elbil fungerar eller hur tillgängligheten för laddstationer ser ut. Det finns fler faktorer som kan orsaka känslan, såsom längre laddningstider jämfört med tankning av bränslebilar och frånvaro av kunskap om hur väderförhållande påverkar bilens räckvidd. Tekniken är i ständig utveckling och batterierna och laddinfrastrukturen har förbättrats avsevärt och därmed även minskat anledningen till att elbilsägare ska behöva känna räckviddsångest. Dessvärre har inte laddinfrastrukturen i Sverige hunnit komma ikapp den snabbt växande elbilsmarknadens framfart ännu. Myndigheter och fordonstillverkare arbetar för utbyggnaden av laddstationer och för att utveckla batterier som ska ha en högre energidensitet för att minska just räckviddsångesten.

Räckviddsångest elbilskörning
Bild: Unsplash

Faktorer att hålla koll på för att minska räckviddsångesten:

 • Planering – Planering blir en viktigare faktor för elbilsägaren än för föraren som kör en bil på fossilabränslen. Dels på grund av det, inte färdigutvecklade, laddnätverket i Sverige, men även på grund av att batteriert påverkas av hur laddningen utförs och hur väderförhållandena är. Ett elbilsbatteri kan ladda ur tidigare än man räknat med på grund av olika faktorer som körning under längre sträckor i en hastighet som överskrider den lagliga, att ha AC på hög effekt och användning av radio eller dylikt. Flera karttjänster har implementerat rekommenderade stopp på vägen för optimal körning med elbil, bland annat Google Maps.
 • Laddstationer – Att det inte finns tilllräckligt med offentliga laddplatser runt om i landet har blivit något som spritt sig som en “sanning”. Den egentliga sanningen är att det redan finns tusentals laddplatser runtom i Sverige och allt fler planeras att byggas. Sträckan mellan de olika laddplatserna krymper allt mer. Med smarta appar som ChargeFinder är det nu ännu lättare att hitta laddplatser och planera sin resa. 
 • Energieffektivitet – Elbilens batteristorlek är inte ensamt avgörande för hur långt du kommer på en laddning. Vad som är viktigt att tänka på är energieffektiviteten. Det vill säga hur mycket din elbil faktiskt drar per mil istället för hur mycket batteriet kan “tankas” upp.

Laddplatserna blir allt fler

Laddstationer elbilsladdning
Bild: Unsplash

För en diesel- eller besinbilsägare krävs det ytterst lite planering innan man ger sig ut på vägarna eftersom tillgängligheten för bensinstationer är mycket stor, och tanktiden är försumbar. Däremot blir planering innan avfärd avgörande för en elbilsägare vid längre resor. Laddinfrastrukturen i Sverige är fortfarande långt ifrån sin fulla potential och därför är det viktigt att planera och lära känna sin elbil. Som elbilsägare lär man sig relativt snabbt vart man kan hitta laddstationer och det finns även smarta appar som Charge Finder, som kan hjälpa en. 

Det är inte bara de offentliga laddplatserna som blir allt fler. Sedan regeringens förslag om att, under perioden 1 juli 2023 – 30 juli 2026, införa en tillfällig skattefrihet för förmån av ladd-el på arbetsplatsen har fler företag tagit beslutet att installera laddplatser på arbetsplatsen

Även fler bostadsrättsföreningar har börjat visa ett större intresse av installation av elbilsladdare i BRF:en för sina boende. Med en högre efterfrågan på laddplats vid sin bostad är det nu allt fler BRF:er som tar beslutet att bygga laddplatser för att ge sina boende en möjlighet att ladda via laddbox eller laddstolpe och därmed förhoppningsvis även öka värdet för bostäderna.

Allt fler privatpersoner har även en egen installerad laddbox i eller vid sin bostad för säker, smart och bra laddning. Möjligheterna till laddning blir med andra ord mycket mer tillgänglig på allt fler platser vilket kan bidra till att färre känner räckviddsångest eller ångest för att inte hinna till en laddplats i tid.

Behöver jag ha räckviddsångest?

I takt med att bilarna blir smartare och tillgängligheten på laddning ökar har fenomenet räckviddsångest börjat gå mot att bli ett uråldrigt begrepp. Det finns gott om laddmöjligheter och snabbladdningstationer i landet och de flesta använder bilen främst för att ta sig fram och tilllbaka på kortare vardagssträckor. Det ska dock tilläggas att situationen inte är lika ljus över hela landet. För dem som bor långt norrut i Sverige är det fortfarande ett större problem då sträckorna är längre och det är glesare med bebyggelse. Inför valet av bil är det därför viktigt att se på sin egna körning och hur den kommer se ut och vad behovet är. Vi på elbilsvaruhuset.se hjälper med tips på hur du kan tänka om du vill veta om det lönar sig för dig att köpa elbil eller inte.

Går du i köptankar men tvekar på om elbil är rätt val för dig? Om du har svårt att veta hur du ska tänka och hur dina alternativ ser ut kan du läsa om 20 nya elbilar 2024. Är du osäker på vad som passar bäst utifrån dina behov och möjligheter och behöver hjälp? Ring oss så hjälper vi dig!

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.