fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Är det farligt att ladda elbilen i regnet?

Är det farligt att ladda elbilen i regnet?

elbil som laddas

När man hör el och vatten så är mångas första tanke att de inte hör ihop. Därför är det inte konstigt att frågan har väckts om det är farligt att lada elbilen i regnet. De flesta har sedan barnsben fått höra hur farliga eluttagen hemma är, hur man ska undvika bestick i brödrosten och hårtorken i vasken. Därför förstår vi att när laddboxar kommer på tal så finns det frågetecken kring hur regnet kan påverka. Vi finns här för att klara upp hur det hela fungerar, och för att svara på frågan är det säkert att ladda elbilen i regnet?

Kan man ladda elbilen i regn?

En laddbox är inte bara byggd och konstruerad för att vara så bra som möjligt för bilen den laddar, utan ingenjörerna som konstruerat laddboxarna har gått in i varje viktig detalj. Laddboxarna har olika säkerhetsklassificering vilket innebär att de är olika tåliga för utomhusmiljön och klimatet. Med det sagt finns det ingen laddbox på marknaden som utgör en fara att ladda i regnet. 

Ingenjörerna som står bakom tillverkningen har haft i åtanke problematiken som kan uppstå när elektricitet möter vatten, därför är fordonen och tillbehören konstruerade mot vattenintrång.

Det finns olika krav och bestämmelser för var laddstationer får byggas och även vilken standard och teknik som måste uppfyllas beroende på miljön och plats. Därför är svaret ja – det går bra att ladda ditt elfordon även när det regnar. Läs mer hur det fungerar att ladda elbilen i åskväder

Olika säkerhetsklassning

Elektriska fordon, pluggar och laddkablar har olika IP-klassning, vilket står för Ingress Protection Mark. IP-klassningen på fordonet eller objektet finns för att tala om vilken nivå av skydd som objektet har gentemot olika intrång, så exempelvis smuts, regn, eller fukt. IP-klassning består oftast av 2 olika siffror varav den första indikerar skyddet för användaren, smuts och damm och den andra indikerar skydd mot väderförhållande och fukt. En hög IP-klassningen kan ge en större trygghet för användaren även om produkten eller fordonet har en vattentät stämpel. Det är viktigt att välja laddbox och tillhörande produkter med en IP-klass som passar de behov som du har. Beroende på var din laddbox ska installeras kan det vara avgörande vilken IP-klass som behövs. Ska laddboxen exempelvis sitta ute vid garageporten eller på en laddstolpe kan det vara viktigt att ha i åtanke att en högre IP-klass är att rekommendera för säkraste laddningen. 

Exempel på hur IP-klassning för laddboxar kan se ut:

 • Om laddboxen har IP-klass IP54 – skyddad mot vattenstänk från alla vinklar och även mot damm.
 • Om laddboxen har IP-klass IP55 – skyddad mot vattenstänk från alla vinklar, mot damm, och även mot strålande vatten. 

IP-klass guide – de två siffrornas betydelse

Det kan vara svårt att veta vad de olika siffrorna signalerar. Nedan är en guide för vad siffrorna betyder för att lättare kunna hitta rätt efter dina behov.

Första siffran:

Siffra Skyddnivå mot fasta föremål
0 Inget skydd
1 Skyddad mot intrång av fasta föremål större än 50mm
2 Skyddad mot intrång av fasta föremål större än 12mm
3 Skyddad mot intrång av fasta föremål större än 2,5mm
4 Skyddad mot intrång av fasta föremål större än 1mm
5 Skyddad mot damm
6 Dammtät

Andra siffran:

Siffra Skyddnivå mot inträngande av vatten
0 Inget skydd
1 Skyddad mot droppande vatten
2 Skyddad mot droppande vatten, maxvinkling på 15 grader
3 Skyddad mot strilande vatten, maxvinkling på 60 grader
4 Skyddad mot vatten som spolar från munstycke
5 Skyddad mot vatten som spolar kraftigt
6 Skyddad mot kraftig överspolning
7 Skyddad mot tillfällig nedsänkning i vatten
8 Skyddad mot långvarig nedsänkning i vatten, utgå från tillverkarens anvisningar
9 Skyddad mot vatten med hög värme och högt tryck

Läs mer om hur IP-klassningen är utformad på Elsäkerhetsverket

Hög säkerhet med standard IP-44

ladda elbil i regnet
Bild: Juice, Unsplash

En laddkabel bär en hel del ström och därför kan det vara farligt att tappa en kabel i en pöl av vatten precis vid laddning då den kan ha hög effekt i sig som leds genom vattnet. Däremot är laddningen mellan laddkabel och elfordonet inte farlig eftersom anslutningen mellan de båda har en standard klassning på IP44 som innebär att den är tätad mot vattenstänk. Det finns fortfarande risker vid extremare förhållande så exempelvis översvämning eller vid en vattenstråle från högtryckstvätt.

Laddinfrastrukturen är byggd av ingenjörer som konstruerat olika elektriska skyddsanordningar. I elfordon finns även ett jordstift som fungerar som ett skydd för att leda strömmen ut i jorden. Skulle en elbil upptäcka en kortslutning finns det inbyggda skyddssystem i laddningsutrustningen som stänger av laddningen. Om du har en något läge IP-klassning på dina produkter så kan man täcka kontakter och kablar med egna skydd som en laddhandske som går att köpa, för att vara säkrare vid kraftigt regn. Moderna smarta laddboxar är alltså utformade så att du kan känna dig säker i att ladda din elbil när det regnar. 

Vädertåliga laddboxar

De flesta laddboxar är konstruerade för många olika väderförhållanden och yttre påfrestningar. Vid valet av laddbox är det viktigt att väga olika faktorer mot varandra beroende på vilka behov man har. De flesta laddboxar installeras i utomhusmiljö och behöver därför vara tåliga för olika påfrestningar beroende på var i världen man bor. En laddbox som har en högre IP-klassning skyddar bättre vilket också gör att den kan ha en längre livslängd. I längden blir det ett mer ekonomiskt val att välja en laddbox som har ett högt skydd då den inte behöver bytas ut lika snabbt på grund av yttre slitage. Det finns laddboxar som inte är utrustade för utomhusmiljö. På elbilsvaruhuset.se kan du alltid komma i kontakt med experter som hjälper dig hitta rätt laddbox efter dina behov.

Är du ute på vägarna och behöver ladda i regnet kan du vänta dig felfri laddning på publika laddstationer också. Här kan du läsa vår kompletta guide om snabbladdning.

Korrekt installation

För att de skydd som finns i laddboxarna ska fungera är det också viktigt att laddboxen installeras korrekt. Därför är det viktigt att boxen installeras av en certifierad elektriker så att inga oväntade problem uppstår. Vi på elbilsvarhuset erbjuder installation med en certifierad elektriker vid köp av alla laddboxar så att du med säkerhet får en korrekt installation och kan nyttja all säkerhet i din laddbox. Hör av dig om du har några frågor angående köp eller installation av laddbox och kolla in vår Laddbox bäst i test guide för att göra det valet ännu enklare när du ska köpa laddbox.

Slutsats

Att ladda din elbil i regn är helt säkert och enkelt att göra. Elbilar och laddningsstationer är konstruerade för att tåla regn och fukt, vilket eliminerar risken för kortslutning eller brand. För extra säkerhet är det dock alltid bra att kontrollera att laddkontakten är ren och torr innan du kopplar den till din bil.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.