fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Varför elbil? – Vi listar fördelarna

Varför elbil? – Vi listar fördelarna

elbil som laddas med laddbox på vägg

Fossila drivmedel blir mer och mer en del av det förflutna, elbilen är här för att stanna. Men som så ofta förr följer med ny, banbrytande, teknik ofta någon grad av oro eller skepsis. Även om det ofta är hälsosamt att ha ett kritiskt perspektiv till större omställningar vill vi i denna artikel visa på fördelarna med elbil och förklara varför elbilen är bra för både miljön och dig.

Varför elbilar är bättre för miljön

Elbilen får ses som det miljövänliga alternativet mot traditionella bränslebilar. Anledningarna är många, men den främsta är de minimala utsläppen. När elbilen är i rullning är de enda utsläppen de som uppstått vid elproduktionen. Genom att köra på helt ren grön energi, som solenergi från hustaket, blir utsläppen icke existerande. Elbilen är förvisso mer påfrestande på klimatet än bränslebilen på grund av batteriet. Men denna differens i utsläpp raderas ut på kort tid, här kan du läsa om elbil vs dieselbil.

Vi har kokat ner fördelarna med elbil till 5 kategorier:

  • Miljöpåverkan: Elbilen är ett hållbart val som bidrar till minskade utsläpp
  • Priset: I drift är elbilen flera gånger billigare än diesel eller bensinmotsvarigheterna
  • Körglädje: Drivsystemet levererar konstant vridmoment från stillastående ända upp till höga varvtal. Det betyder att en elbil kan accelerera mycket snabbare än en bil som drivs med förbränningsmotor
  • Ljudet: Med en elbil får du uppleva helt tyst körning och bidra till hållbar ljudnivå
  • Enkelt: Vakna till en fulladdad bil varje morgon med en laddbox vid parkeringen.

Miljöpåverkan

Den största drivkraften bakom omställningen från fossildrift till el är klimathotet. Elbilens framfart är ett stort kliv i rätt riktning för en hållbar framtid. Laddas elbilen helt och hållet med förnyelsebar energi blir utsläppen i drift icke existerande. Värt att poängtera är elbilens batteri, en av de absolut viktigaste delarna men som står för förhållandevis stort utsläpp. Utsläppet från batteriet varierar otroligt mycket, en genomsnittlig elbilsproduktion motsvarar omkring 14,6 ton CO2 medan bensinbilsproduktionen hamnar omkring 9,2 ton CO2. Bensinbilen står för ett genomsnittligt utsläpp på 3 ton CO2 per år, medan en elbil inte släpper ut någonting i drift om den går på förnyelsebar el. I tabellen förutsätts ett visst utsläpp i drift för elbilen och då tar det endast omkring 1 till 2 år för att komma ikapp med utsläpp. Mycket viktigt att notera är att dessa siffror skiljer sig drastiskt mellan olika modeller, produktionsland, hur strömmen produceras med mera. Eftersom medellivslängden för personbilar i Sverige är omkring 17 år är elbilen totalt sett ett miljövänligare alternativ.

Produktion ton CO2 från produktion och årlig förbrukning

År 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Totalt
Elbil 15 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 0,2 16,6
Bensin 9,2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 39,2

Hur farligt är elbilsbatteriet?

Batterierna är avgörande för helt eldrivna fordon (BEV) och laddhybrider (PHEV). Tillverkningen av elbilarnas litiumjonbatterier är definitivt inte klimatpositiv, både brytning av essentiella metaller och själva produktionen står för i snitt 61 till 106 kg koldioxid per kilowattimme. Med det sagt blir elbilen över sin livstid ändå det klimatsmarta valet.

Återvinning av batterier blir allt viktigare med ökande antal eldrivna fordon. Det skulle förhindra farliga ämnen från att förorena miljön vid avfallshantering och återinföra kritiska material i leveranskedjan. Batteriåtervinning kan ske genom smältning, där värdefulla metaller återvinns, direktåtervinning som är en energisnål process för material av batterikvalitet, eller mellanliggande processer som hanterar olika batterityper.

För att maximera återvinningspotentialen är batteridesign med tanke på demontering och återvinning viktig. Standardisering av batterier, material och cell-design skulle också underlätta och effektivisera återvinningsprocesserna för att göra eldrivna fordon än mer hållbara.

Priset

Kör du på el gör du inte enbart miljön en god gärning, du gör även dig själv en ekonomisk gärning. Med el som drivmedel sparar du in omkring 10 kronor milen jämfört med bensin och diesel. I uträkningen är priserna på bensin och diesel från juli månad 2022 medan elpriset är ett genomsnitt för 2021. Förbrukningssiffrorna för bensin och diesel är snitt hämtade från Naturvårdsverket. Utöver att elbilen är betydligt billigare i drift betalar du mindre skatt samt att servicen blir billigare och enklare tack vare färre rörliga delar. Idag är priset för en ny elbil fortfarande förhållandevis högt, men i takt med att elbilsflottan byggs ut och biltillverkarna ställer om sin produktion kommer dessa priser sjunka under de kommande åren.

Bensin Diesel El
Pris 21,93 kr/l 25,26 kr/l 1,75 kr/kWh
Förbrukning per 100km 5,8 l 5,2 l 20 kWh
Kostnad per mil 12,72 kr 13,14 kr 3,50 kr

Körglädje

Att köra elbil är både smart och spännande. Spännande eftersom sättet elbilsmotorn är konstruerad på finns det inga delar som behöver ”varvas upp”, vilket betyder snabb acceleration. Smart blir den genom att erbjuda dig som förare så mycket, rent systemtekniskt och prestandamässigt, samtidigt som du kan köra med gott samvete för elbilens miljöpåverkan. Inte nog med det, med en elbil får du uppleva känslan att köra på framtidens energi.

Ljudet

Bortsett från hjulen som rullar fram över asfalten och minimalt motorljud tillåter elen dig att rulla fram i tystnad. Körningen blir på så sätt inte bara hållbar ur miljöperspektiv utan det tysta ljudet bidrar även till hållbar ljudnivå i exempelvis stadsmiljö, tätort eller var som helst egentligen. Elbilarna är faktiskt så tysta att det i vissa modeller har installerats en funktion som skickar ut ljud vid lägre hastigheter för att göra cyklister och fotgängare uppmärksamma.

Enkelt

I snitt står svenska personbilar parkerade 23h om dygnet, med andra ord finns gott om tid för laddning. En fulladdad bil tar dig längre än vad snittpersonen kör dagligen och skulle batteriet ta slut finns det över 15 211 laddpunkter i Sverige idag, varav 1 665 erbjuder snabbladdning, och fler kommer det bli. Med en komplett laddlösning från elbilsvaruhuset.se har du en färdigladdad bil utanför dörren varje morgon. Vi hjälper dig hitta rätt laddbox och ser till att den blir installerad precis som du vill ha den, plus att vi ser till att du drar full nytta av Grön Teknik bidraget.

Är elbilen framtidens bil?

Varför elbil? kvinna laddar tesla model 3
Bild: Jenny Ueberberg, Unsplash

Elbilen blir alltmer populär och är viktig för en fossiloberoende fordonsflotta år 2030. Ekonomiska stöd som grön teknik eller det tidigare bonus malus stödjer elbilens genomslag. Fler laddstolpar och laddningsplatser behövs för att göra det bekvämt att använda elbilarna fullt ut. Forskning på batteriteknik och utökat modellutbud pågår för att förbättra elbilarnas räckvidd och attraktivitet. Kostnaderna för elbilsproduktion minskar och förväntas konkurrera med fossildrivna fordon så snart som år 2026. Prisutvecklingen gör elbilen till ett hållbart och överkomligt alternativ för framtidens fordonsflotta.

hugo 500a
Hugo Flygare Content Manager
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

  • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
  • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +500 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.