fbpx

Vilken laddbar bil ska jag välja?

Hybridbil eller elbil

Elbilen blir allt vanligare på svenska gator, men valet mellan olika typer av laddningsbara bilar inte helt enkelt. Vet du redan nu hur du kommer använda din bil blir valet av modell betydligt enklare. Planerar du att köra korta eller långa distanser? Behöver du en stor eller liten bil? Köra i stadsmiljö eller ute på landet? Nu benar vi ut skillnaderna och fördelarna mellan elhybrid och elbil.

Är elbilen rätt för dig?

Det mesta tyder på att framtidens bilar drivs på el. På så sätt kan elbilen ses som en framtidssäkrad investering. Idag finns det fortfarande en viss begränsning av körfrihet med elbil eftersom laddnätverket (på vissa håll) är begränsat, detta är något som konstant byggs ut och förbättras och idag finns det över 2 700 publika laddstationer. Av alla nyregistrerade bilar i den svenska personbilsflottan 2022 är närmre 30 procent renodlade elbilar. I år har det även rullat ut fler bilar som kör på el än bensin. Med den utvecklingen banar det väg för att elibilen i framtiden kommer vara billigare att köpa, köra och underhålla.

Hybrid eller elbil diagram

Vad menas med hybrid?

Ja vad betyder egentligen begreppet hybrid. Ordet i sin renaste mening betyder blandart eller korsning, och ja så fungerar en hybridbil också. En hybridbil är en bil som både har en vanlig förbränningsmotor samt en eller flera elmotorer, alltså en korsning mellan olika kraftkällor. Hybridbilen kan ses som en viktig pjäs i övergången till eldrift och många biltillverkare lägger stora resurser på att utveckla dem. Det finns i huvudsak två hybridmodeller, självladdande- och laddbara hybrider.

Hur fungerar självladdande hybrider?

Den enkla förklaringen är att bilen genererar ström direkt från körningen. Denna modell fungerar optimalt vid start-stop körning. Motorn avgör på egen hand om bilen ska köra på elmotorn eller förbränningsmotorn, men du kommer vanligtvis omkring 1 till 2 mil på ett fullt laddat batteri. En bra tumregel att komma ihåg är att bilen inte laddas från ingenstans utan eftersom den inte går att koppla in behöver energin komma från förbränningsmotorn.

Laddbara hybrider, längre på el

Kort och gott går en laddbar hybrid att koppla in och ladda upp där möjligheten finns, vid exempelvis station eller laddbox hemma. Modellen har även samma självladdande funktion som den självladdande hybriden. De laddbara hybriderna tar dig betydligt längre på el (ofta omkring 5-10 mil på fulladdat batteri) samt att du inte är beroende av återvunnen energi från förbränningsmotorn. En laddbar hybrid tillåter dig att pendla kortare sträckor på daglig basis och behöver du ta dig en längre sträcka finns förbränningsmotorn direkt i bilen. Värt att tillägga är att tack vare den större batterikapacitet blir bilen tyngre vilket gör förbränningsmotorns bränsleförbrukning ökar betydligt.

Värt att tänka på med din elbil

Ska du kunna köra på el behöver den laddas, enklast och billigast med hemmaladdning. På elbilsvaruhuset.se finns flera av marknadens mest populära laddboxar som garant kommer göra jobbet. Hos oss får du 50% på alla laddboxar med tillbehör och installation tack vare att vår process är utformad så du nyttjar hela statliga Grön Teknik bidraget. Har du några som helst frågor som rör laddning för din el- eller hybridbil, tveka inte att höra av dig till oss!

Hugo Flygare Marketing
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.