fbpx
SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          SUPERKAMPANJ - 🔋⚡️ Allt-i-ett fr. 6 990 kr 🛍️ *Gäller de första 500 kunderna. Passa på innan lagret är slut.          

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Elbil som tjänstebil – nytt förmånsvärde 2022

Elbil som tjänstebil – nytt förmånsvärde 2022

audi elbil

Intresset för elbilar ökar i stadig takt och för varje dag tar den en större andel av nybilsförsäljningen. Bensin- och dieselbilar fasas ut medan elbilen kan ses som en investering för framtiden. Både för dig som arbetsgivare eller anställd är det viktigt att vara medveten om fördelar och nackdelar i valet av förmåns- eller tjänstebil. För miljömedvetna kunder blir förmånsvärdet en stor besparing och till betydande fördel för både arbetsgivare och privatpersoner. Därför är det bra för dig att ha koll på fördelarna med att välja en elbil som din nya tjänstebil 2022.

Skillnaden mellan förmånsbil och tjänstebil

För dig som kör tjänstebil till jobbet, kan det vara fördelaktigt att veta hur förmånsvärdet skiljer sig för dig som kör elbil eller bil som drivs på fossila bränslen som bensin eller diesel. Många använder tjänstebil i arbetet för att ha möjlighet att ta sig främst till jobbet eller till och från möten, därför erbjuder många arbetsgivare tjänstebil. Med en förmånsbil finns möjligheten att använda bilen både i arbetet och i privat bruk, vilket är den största skillnaden mellan tjänstebil och en förmånsbil. Arbetsgivaren står som ägare för en tjänstebil och betalar samtliga kostnader för fordonet. Det finns undantag i reglerna för att köra en tjänstebil privat, men körsträckan får inte överskrida 100 mil eller 10 körtillfällen per år, enligt Skatteverket. 

För det mesta har det ansetts vara fördelaktigt för den anställda att köra en förmånsbil istället eftersom företaget står för kostnaden av bilen och den anställde endast för beskattningen av den. Om den anställde har behov av en bil i privatlivet är en förmånsbil ett mindre kostsamt alternativ än att ha både tjänstebil och privatbil.  

Förmånsbil

 • Företaget står för kostnader för bilreparationer med mera
 • Företaget står för drivmedel när bilen används i arbetet
 • Förmånsbil kan användas privat och till arbetet

Tjänstebil

 • Företaget står för samtliga kostnader för fordonet
 • Bilen får inte användas i privat bruk bortsett från eventuellt 100 mil eller 10 körtillfällen per år

Varannan tjänstebil är elbil idag

Trots att den mest körde tjänstebilen idag är en fossildriven bil, så kan man se en tydlig och fortsatt minskning av detta. Allt fler väljer att hellre köra en elbil som tjänstebil. Från föregående år har det redan skett en 10% förändring i hur många som väljer en dieselbil före en miljöbil och i år 2022 är det nere på 40% enligt LeasePlans årliga tjänstebilsundersökning. Från 2015 då 90% av tjänstebilarna var dieselbilar har det skett en tydlig förändring på marknaden. Volvo är fortfarande den populäraste tjänstebilen men Tesla tar hem en första plats när det kommer till nöjdaste förarna, med 4,4 i helheltbyg av 5 ligger de i toppen för tredje året i rad.

Volkswagen ID.4
Bild: Volkswagen

Populära elbilar som tjänstebil 2022

Bland privata elbilar ser listan på de populäraste elbilarna lite annorlunda ut än listan för tjänstebilar. Det kan vara ett svårt val att veta vilken bilmodell som passar just dig och även vilka produkter som fungerar bäst till. Vi tipsar nedan om några populära och välkända alternativ i ditt val av eldriven tjänstebil.

Volkswagen ID.4

En familjesuv som rymmer hela familjen, med 5 000 nyregistreringar i år. En lättkörd SUV med hög komfort och räckvidd, med gott om utrymme för alla. Förmånsvärdet för denna elbil hamnar från ca. 4 300kr i månaden.

Tesla Model Y

Model Y har blivit en populär modell av Tesla som tjänstebil. Förmånsvärdet på denna elbil hamnar på från ca. 5600 kr/månaden. Den långa modellen har en kraftfull motor och en fantastisk räckvidd, snäppet vassare än Teslas Model 3.

Polestar 2

Polestar 2 är en elbil som erbjuder hög komfort och med en avantgardisk interiör med innovativa material. Polestar 2 är räknas som en halvkombi och ligger på ett nypris på 519 000 kr. Förmånsvärdet för en Polestar 2 ligger på 4 100 kr/månaden. 

BMW X2 Drive E

BMW X2 Drive är ett smart alternativ som elbil.  Laddhybriden som tjänstebil landar på ca 4 500 kr/månaden. Laddhybriden har mycket innovativ teknik och väldigt dynamiska köregenskaper. Miljöbilen är en alert bil att köra och har många fräscha egenskaper i både exteriör design och teknik.

Förmånsvärde 2022

Förmånsvärdet är en förmån som du får av arbetsgivaren. Får man en bil som man kan använda i arbetet och privat blir förmånsvärdet den besparing man gör om man jämför med vad det hade kostat att äga bilen privat. Istället för att du som anställd betalar något för din förmånsbil så läggs bilförmånen till som tilläggsbelopp på din lön och innebär därmed en högre procentuell skatt. 

Skatteverkets regler säger att förmånsvärdet ska sänkas för den som kör miljöbil/elbil. Oftast är nypriset för en miljöbil betydligt högre än för en jämförbar fossildriven bil och därför har förmånsvärdet satts ner för miljöbilar till en motsvarande nivå av den fossildrivna bilen. Dock har nya regler börjat gälla efter 1 juli 2022 som innebär att man utgår från ett schablonbelopp vid nedsättningen av förmånsskatten. Beloppet för aldrig överstiga 50% av bilens nypris. För elbilar ligger beloppet på 350 000, för laddhybrider 140 000 och för gasbilar 100 000 kronor. Det går enkelt att räkna ut din förmånsskatt på din elbil här Skatteverket.

Fördelar med att köra elbil som företagsbil

Det finns många tekniska fördelar med att köra elbil både privat och i sitt arbete. Så varför borde man egentligen välja elbil som tjänstebil? 

Den nya tekniken som finns i eldrivna bilar utvecklas ständigt och flera fördelar går att hitta i de flesta elbilar på marknaden idag. Den första och kanske mest självklara anledningen är miljöpåverkan. Med elbilar tar man ett steg i rätt riktning när det kommer till en mer hållbar framtid. En annan fördel med elbilen är att trots avancerad teknik är bilen väldigt ljudlös, vilket ger behaglig körning. Tekniken i motorn är också välutvecklad och gör att bilen accelererar mycket fort. Läs mer om ytterligare fördelar med elbil i vår artikel “Varför ska du välja en elbil?”.

För många är elbilen fortfarande dyr på grund av de dyra batterierna kan tjänstebil vara ett bra alternativ för att snabbare kunna gå över till elbil. För både dig som privatperson, men också arbetsgivare, är el som drivmedel billigare än bensin eller diesel. Det är däremot upp till arbetsgivarna själva att bestämma vilka förmåns-, eller tjänstebilar anställda får välja. En viktig aspekt att tänka på är hur möjligheterna är för att kunna ladda bilen i vardagen. Företag som erbjuder elbilar som förmånsbilar behöver förslagsvis också erbjuda laddstationer på jobbet så att det blir ekonomiskt gynnsamt för löntagaren att välja elbil som förmåns-, eller tjänstebil. Skattesystemet har förändrats till att de som väljer en bil med låga utsläpp får en bonus och de som istället väljer en med höga utsläpp får förhöjd fordonsskatt under 3 år. Därför blir det en stor fördel att välja elbil som tjänstebil eller privatbil. Laddar du din elbil hemifrån betalar du ofta mindre än halva priset jämfört med om du laddar på publika laddstationer.

Ladda tjänstebilen hemma

En stor fråga som många undrar över är tillgängligheten och enkelheten i laddning av elbil. Lösningen är inte svårare än att du kan ladda den hemma. Det går smidigt och enkelt att ladda sin elbil hemma till exempel under natten när du sover då elpriset oftast är som lägst. Det är som tidigare nämnt även billigare att ladda sin elbil hemma än på offentliga laddstationer. Svenska personbilar står parkerade under majoriteten av dygnet vilket skapar många möjligheter att ladda upp sin elbil. 

Har du inte möjlighet att ladda hemifrån finns det redan över 15 000 publika laddstationer i Sverige. Däribland vissa erbjuder snabbladdning upp till 80% på under 40 minuter. Det går med andra ord smidigt att ladda upp sin elbil under arbetstid, när man handlar eller kanske när man är på gymmet. Vill man hitta dessa laddstationer kan man använda sig utav Chargefinder där man enkelt och smidigt får en karta över laddstationerna. Behöver du hjälp att hitta rätt laddbox till hemmet? Vi på Elbilsvaruhuset hjälper dig med alla frågor och funderingar.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.