fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Vilken är den bästa elbilen för familjen 2024?

Vilken är den bästa elbilen för familjen 2024?

bästa elbilarna för familj 2023

Vilka egenskaper i en elbil passar just din familj? Det är viktigt att hitta rätt familjeelbil som underlättar och gör vardagen smidigare och roligare. Elbil har blivit ett självklart val för allt fler när man ska köpa bil. Det tillkommer ständigt nya alternativ att välja på och modellerna utvecklas hela tiden. Med all denna nya teknik och innovation kan det vara svårt att veta vilken bil som är rätt val för dig. Vi på elbilsvaruhuset tipsar om några modeller och listar de egenskaper vi anser vara bra för att du ska kunna göra rätt beslut.

Vad påverkar valet av elbil som familjebil?

Vilka faktorer påverkar ditt val av elbil? Det är viktigt att en bil uppfyller de behov som köparen har, elbilar har många liknande egenskaper men kan skilja sig markant för föraren. I takt med att antalet elbilar växer på marknaden, växer också behovet av olika slags modeller. Under de senaste åren, från det att den första bilen introducerades på marknaden på 1800-talet, har vi sett en spännande utveckling. Från den vardagliga bilen vi såg under 70-talet ända till 90-talet då minibussar tog sig fram. Idag finns allt från minibussar till sportigare modeller av bilar att hitta och det går att se att samma trend även gäller för elbilar. 

Utvecklingen sätter press på att elbilar ska bli tillgängliga för flera målgrupper. Det har legat stort fokus på att utveckla elbilar med starka motorer och innovativ interiör. Men elbil lockar allt fler köpare, mycket på grund av att många idag är mer måna om miljön, men även på grund av andra fördelar med att välja elbilBiltillverkare fortsätter kämpa för att ta fram en elbil som är familjers förstaval när det kommer till att välja en ny bil. 

Har du en stor eller liten familj, kommer du endast göra kortare resor eller längre semesterresor? Egenskaper som är viktigt för en elbil som familjebil är exempelvis att elbilen har en bra räckvidd, tillräckligt med bagageutrymme samt även användarvänlighet och kördynamik. En familjebil behöver vara anpassad efter familjens vardagsliv och behov. Den ska inte bara kunna transportera familjemedlemmar från en plats till en annan, utan även rymma eventuell sportutrustning efter träningen, barnvagn i bagaget eller kanske till och med extra plats för en hundbur. Bilen ska underlätta de kortare resorna och även de lite längre, så som elbilssemester eller utflykter. Att det finns ett välutvecklat säkerhetssystem är av hög prioritet speciellt när det finns barn i bilen. 

 • Utrymme
 • Bagageutrymme
 • Räckvidd
 • Prisvärdhet
 • Komfort
 • Säkerhet

Bästa elbilen för familjen 2024

Det finns många populära elbilar på marknaden som är bra alternativ som familjebil redan. Det kan vara bra att ta reda på vad just du är ute efter. Utifrån egenskaper och faktorer så som räckvidd, utrymme, användarvänlighet och dynamik så presenterar vi nedan några bra alternativ på elbilar för just familjen.

Modell Pris Räckvidd Antal säten
(max)
Bagageutrymme
Volkswagen ID.4 fr. 584 900 kr 525 km 5 st 540 liter
Kia Niro EV fr. 530 500 kr 650 km 5 st 451 liter
Skoda Enyaq iV fr. 589 900 kr 539 km 5 st 585 liter
Hyundai IONIQ 5 fr. 569 900 kr 507 km 5 st 551 liter
Kia Ceed PHEV fr. 392 700 kr 50 km 5 st 437 liter
Mercedes Benz EQV fr. 878 700 kr 328 km 7 st 1030 liter
Volvo EX90 fr. 1 085 000 kr 600 km 7 st 655 liter

Volkswagen ID.4

volkswagen id.4 familjeelbil
Foto: Volkswagen
Bagageutrymme540 liter
Räckvidd520 km
Antal säten5 st
Prisfr. 584 900 kr

Volkswagen iD4 är en rymlig familjeelbil med lång räckvidd och mycket bagageutrymme. Den lockar med hög komfort och bra dämpning. Det är inte den sportigaste elbilen men en trygg bil som tar dig och familjen dit ni vill. Elbilen har många fina köregenskaper och går smidigt att manövrera. Med minimalistisk designad interiör, mjuka säten och många praktiska lösningar är Volkswagen iD4 ett bra alternativ som familjebil. Beroende på behovet av högteknologi och avancerad modell kan priset variera en del på denna elbil. Elbilen är utformad för långa resor med familjen.

Läs mer om Volkswagen laddboxar.

Kia e-Niro

KIA e-Niro familjeelbil
Foto: Kia
Bagageutrymme451 liter
Räckvidd650 km
Antal säten 5 st
Prisfr. 530 500 kr

Kia e-Niro har länge varit populär som crossover och nu ren elbil. Elbilen erbjuder samtliga passagerare upphöjt sittplats och mycket smart planerade ytor i bilen och även i bagaget. Kia e-niro konkurrerar med dyrare elbilar på grund av sin långa räckvidd på 455 km. En kombination av en kraftfull motor, ett vridmoment på 395 Nm och smart teknologi i designen är Kia e-Niro en populär bil bland konsumenterna. Det stora utrymmet och möjligheterna i bilen gör den anpassad även för familjer.  

Läs mer om Kia laddboxar

Skoda Enyaq iV

Skoda ENYAQ elbil som familjebil 2023
Foto: Skoda
Bagageutrymme585 liter
Räckvidd539 km
Antal säten5 st
Prisfr. 589 900 kr

Skoda Enyaq är en rymlig SUV med hög komfort för familjen. Modell vann pris som Årets familjebil 2021. Elbilen erbjuder väldigt välutvecklad interiör och smarta förvaringsutrymmen, däribland ett mycket generöst bagageutrymme från 585 liter. Elbilen har en räckvidd på upp över 500 km och fungerar därför utmärkt för längre resor. Skoda Enyaq ligger även i en bra prisklass jämfört med konkurrerande elbilar, den går att få från 589 900 kronor. Materialen som bilen är gjord av är samtliga miljövänliga och det finns många bra tillämpningar som fyrhjulsdrift och tillval i form dragkrok för tunga lass.

Läs mer om Skoda laddboxar.

Hyundai IONIQ 5

HYUNDAI IONIQ 5 ELBIL FAMILJEBIL
Foto: Hyundai
Bagageutrymme551 liter
Räckvidd507 km
Antal säten5 st
Prisfr. 569 900 kr

Bilen som överraskar efter många test är just Hyundai Ioniq 5 som ger en bekväm körning och uppför sig mycket mjukt. Elbilen har en fräsch och aningen sportigare exteriör men är mycket praktiskt och rymlig på insidan. Även Ioniq 5 har en räckvidd upp till 507 km och laddkapaciteten är på samma nivå som för Kia EV6. Modellen är en crossover-suv med en djärv design men med funktioner som lever upp till många krav. 

Läs mer om Hyundai laddboxar.

Kia Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid

kia ceed plug in hybrid mest sålda laddhybriden
Foto: Kia
Bagageutrymme437 liter
Räckvidd50 km
Antal säten5 st
Prisfr. 392 700 kr

Kia Ceed är laddhybriden för den aktiva familjen. Med ett imponerande bagageutrymme på 1506 liter blir Kia Ceed en bil att lita på när familjen ska packa till semester. Modellen är den näst mest sålda laddhybriden i landet och har Många smarta uppkopplingsfunktioner går att hitta i denna familjekombi och bilen är fullmatad med teknik. Allt från trötthetsvarnare, backkamera och autobroms med fotgängare och cyklist-skydd. En rymlig och högteknologiska laddhybrid med ett sportigt utseende för din familj.

Mercedes-Benz EQV

Mercedes Benz EQV elbil van för familjen
Foto: Mercedes-Benz
Bagageutrymme1030 liter
Räckvidd328 km
Antal säten7 st
Prisfr. 878 700kr

EQV är bilen som passar den lite större familjen. Med plats för upp till 8 passagerare vid behov och en mycket hög säkerhetsnivå är modellen perfekt för familjen. EQ står för Electric Intelligens och är Mercedes nya satsning på bland annat innovation inom eldrift och ekosystem av produkter. Batteriet är även placerat under bilen vilket ger mycket plats över till packningen eller dylikt. EQV har en lyxig design och exteriör med mycket praktiska och lättanvända funktioner. Den eldrivna minivanen är extra lång med plats till allt inför semestern och ger mycket körglädje.  

Läs mer om Mercedes-Benz laddboxar.

Volvo EX90

Nya elbilen Volvo EX90 familjeelbil
Foto: Volvo
Bagageutrymme655 liter
Räckvidd600 km
Antal säten7 st
Prisfr. 1 085 000 kr

Volvos 7-sitsiga SUV Volvo EX90 har inte funnits på marknaden så länge ännu men den gör ingen besviken. EX90 ska vara Volvos säkraste modell hittills och har en ”säkerhetssköld” av kameror, lidar och radarsensorer som håller koll på omgivningen och ger passagerare och förare en tryggare körning. Modellen är praktisk med många tekniska innovationer. Bland annat ska elbilen kunna öppnas med mobilen och på så sätt anpassas efter vilka förarinställningar man vill ha på exempelvis förarstolen. Volvo EX90 har en snabbladdningseffekt på 250 kW med en räckvidd på 60 mil. Batterier går snabbt att ladda från 10-80% på cirka 30 minuter och SUV:en stöds också av ”Plug and Charge”. En modell med hög komfort och många tekniska tillägg bra för den stora familjen. Leveranstiden för den helelektriska SUV:en ligger på 16-18 månader i nuläget.  

Läs mer om Volvo laddboxar.

Vad passar din budget?

Priset är också en faktor som väger in i valet av familjebil och är något som skiljer bilar generellt och de olika modeller åt. Om det är en bil som ska användas dagligen kan det även förekomma större slitage och servicekostnader. Därför kan det vara bra att ha koll på fördelarna med en bil som drivs på el, då kostanden för en fossildriven bil lätt kan skena iväg vid påfyllning av drivmedel. Som tur är finns det smarta laddboxar som hjälper dig dra ner på kostnaderna, exempelvis favoriten Zaptec Go.

Tillval som är bra för familjeelbilen

I valet av nästa familjeelbil kan det vara till fördel att ha koll på vilka tillval och tillbehör som passar till den tilltänka bilen. Du kanske behöver ha en dragkrok på bilen för att koppla husvagn eller släp, då är det viktigt att ha koll på att dragvikten påverkar elbilens räckvidd. Det finns därför ett mer begränsat utbud av elbilar med monterad dragkrok. Om det är viktigt att ha en dragkrok kan det vara till fördel att kika lite extra på de elbilar med längst räckvidd och som skulle kunna passa bra för familjen. Det finns även andra tillval såsom ratt – och sätvärmare eller backkameror. En annan självklar produkt att införskaffa sig vid köp av elbil är en laddbox, så att bilen går smidigt och säkert att ladda hemma under de timmar då den inte används. Olika laddboxar fungerar bra med olika modeller, vi hjälper dig att hitta rätt laddbox till just din familjeelbil. 

Långresor med familjeelbilen

När det är dags att semestra kan tankarna hamna på hur laddning fungerar på färden. Det viktigaste att tänka på med elbilssemester är att planera i förväg, då exempelvis kyla och väder kan påverka laddkapaciteten. Det finns många bra alternativ för laddning, ett bra tips är att ha med en portabel laddare inför semestern.  Det kan också vara fördelaktigt att ha lite koll på bra appar som hjälper en att hitta laddstationerna innan man startar resan. 

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.