fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Elbilsladdare till företaget: En komplett guide!

Elbilsladdare till företaget: En komplett guide!

EV laddare på gatan

I en värld där hållbarhet och grön el blir allt viktigare, står företag inför nya möjligheter och utmaningar. I takt med att allt fler företag strävar efter att minska sitt koldioxidavtryck och främja hållbara transportalternativ, blir installationen av elbilsladdare på arbetsplatsen allt viktigare och näst intill ett nödvändigt ont. Med det sagt uppkommer många frågor och funderingar till hur det ska gå till och hur man bör gå tillväga för att få dessa på plats. Ska man installera alla samtidigt? Ska man passa på nu? Vad kostar det? Varför ska vår arbetsplats erbjuda det?

Vi har tagit fram en enkel guide om hur vi gör det möjligt för ditt företag att hoppa på elbilståget – och hur ni kan hoppa på det enkelt!

Att implementera laddboxar för elbilar på arbetsplatsen blir alltmer ett måste för moderna företag. Detta initiativ är inte bara ett sätt att visa upp ett företags engagemang för hållbarhet och miljövänlig teknik, utan det erbjuder också praktiska fördelar för både de anställda och arbetsgivaren.

Elbilsvaruhuset står redo att assistera företag genom hela processen, från idé till färdig installation. Vi har därför tagit fram en guide för att förstå varför laddboxar på företaget är värt investeringen, vad man bör tänka på, kostnadsindikationer och hur man går tillväga för att implementera dessa lösningar.

Varför Installera Laddboxar på Företaget?

Förbättrad företagsimage: Att erbjuda elbilsladdare på företaget signalerar att ditt företag är framåtblickande och tar sitt ansvar för miljön på allvar. Det förstärker varumärkets image och attraktionskraft för såväl kunder som för de anställda

Förmåner för anställda: Att tillhandahålla laddningsinfrastruktur på arbetsplatsen är en uppskattad förmån som kan locka och behålla talanger på längre sikt. Idag är det för många en självklarhet att också kunna ladda elbilen på jobbet, men långt ifrån alla arbetsgivare har ännu hunnit införskaffa elbilsladdare för samtliga anställda.

Bidrar till hållbarhet: Genom att underlätta övergången till eldrivna fordon bidrar ditt företag aktivt till att minska koldioxidutsläpp och främjar en grönare framtid.

Elbilsladdare hos Svenska Kyrkan
Referenskund: Elbilsladdare hos Svenska Kyrkan

Vad bör man tänka på vid installation av laddboxar på företaget?

Installation och placering: Överväg noggrant var laddboxarna ska placeras för att vara mest tillgängliga. Tänk på antalet fordon som behöver laddning samtidigt och eventuella framtida expansionsbehov. Vi har givetvis experter som kan ge support och rådgivning till ett bra setup vad gäller antal laddpunkter, typ av hårdvara och om det kan behövs operatörssystem för en effektiv hantering av laddboxarna.

Tekniska förutsättningar: Se över företagets nuvarande elkapacitet för att säkerställa att den kan hantera den extra belastningen från laddboxarna. Det kan krävas en uppgradering av elinfrastrukturen och huvudsäkringen på plats. Även här hjälper vi gärna till och åker alltid ut på platsbesök för att säkerställa att era förutsättningar är rätt innan vi påbörjar ett arbete.

Val av laddbox: Marknaden och vi erbjuder en mängd olika laddboxar. Välj en modell som passar företagets specifika behov gällande laddhastighet, användarvänlighet och smarta funktioner som lastbalansering och fjärrstyrning. Vi säkerställer självklart att ni har rätt anpassad elbilsladdare för ert behov.

Elbilsladdare Gothia Towers/Svenska Mässan Göteborg
Referenskund: Elbilsladdare Gothia Towers/Svenska Mässan Göteborg

Prisindikation

En av de viktigaste aspekterna när de kommer till att installera elbilsaladdare på företaget är givetvis vad de kommer att kosta. Kostnaden för att installera laddboxar på företaget varierar beroende på flera faktorer. Givetvis är en av de viktigaste aspekterna antalet laddplatser, sedemera val av laddboxar, samt hur el-infrastrukturen och mark förutsättnignarna ser ut på plats. En generell prisindikation ligger mellan 8 000 och 30 000 kronor per laddpunkt efter tillämpning av tillgängliga bidrag.

Så går det till!

Kostnadsfri rådgivning: Börja med att kontakta Elbilsvaruhuset för en inledande konsultation. Vi hjälper er att bedöma era behov och föreslå lämpliga lösningar. Vi börjar med ett samtal för att sedan vid behov skicka ut våra elektriker för att mer detaljerat platsbesök.

Offert: Få en skräddarsydd offert baserad på företagets specifika krav.

Bidragsansökan: Det finns möjlighet i att ansöka om Ladda Bilen stödet från naturvårdverket både innan, under och efter att installationen är genomförd. Du som företag har möjlighet att få upp till 50% i bidrag för både installationen och hårdvaran. Här hjälper vi till så att ni får gjort ansökan.

Installation: Våra certifierade installatörer genomför installationen professionellt och effektivt, från norr till syd i hela Sverige.

Låt oss hjälpa er!

Elbilsvaruhuset har positionerat sig som en framträdande leverantör av laddinfrastruktur för företag över hela Sverige. Vår expertis har gjort det möjligt för oss att utrusta allt från hotell som Gothia Towers till Svenska Kyrkans församlingar med effektiva laddlösningar. Vår ambition är att fortsätta leda vägen mot en mer hållbar mobilitet för företag i alla storlekar och sektorer.  Genom vårt arbete har vi säkerställt att både anställda och besökare vid dessa institutioner enkelt kan ladda sina elbilar.

Vi strävar efter att fortsatt vara en drivande kraft i övergången till hållbar mobilitet för företag av alla storlekar inom olika branscher.

Ni är varmt välkomna att kontakta oss på Elbilsvaruhuset så hjälper vi er att hitta den rätta laddlösningen för ert företag. Tillsammans utforskar vi era specifika behov och skräddarsyr en laddinfrastruktur som matchar er verksamhets krav och ambitioner.

hugo300
Hugo Flygare Content Manager
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.