fbpx

Elpriserna rusar, vad händer med min elbilsladdning?

Elmaster

Elpriserna har under vintern 2021/2022 rusat uppåt och sett rekordhöga siffror. Anledningarna är komplexa, men generellt kan det förklaras av en ökad efterfrågan och en allmän brist på el runtom i Europa. Det finns en växande oro bland existerande och potentiella elbilsägare om vad detta innebär för elbilsladdningen.

Varför rusar elpriserna just nu?

Anledningen till att det är så höga elpriser är många och det finns inte ett entydigt svar. I Sverige skiljer sig elpriserna beroende på vart i landet du är. Norra Sverige har gott om el från egen produktion, vilket resulterar i billigare el. Medan mellersta och södra Sverige är beroende av el från Europa, där elpriserna just nu rusar.

De höga priserna beror delvis på grund av rekordhöga priser på bränsle, bland annat gas, olja och kol. Även om Sverige nästan bara använder fossilfritt bränsle, påverkar de stigande elpriserna i övriga Europa även oss i Sverige. Utöver det har vi även sett en torr sommar som påverkat vattenkraften, svagare vindar för vindkraft, och en ökad efterfråga till följd av kallare temperaturer, för att nämna några. Hur det kommer se ut under 2022 återstår att se, men varmare väder och märkbart bättre väderförutsättningar i övriga Europa verkar lovande för elpriserna den närmsta tiden.

Hur påverkar det mig med elbil?

Laddstation

De ökade elpriserna påverkar såklart även kostnaden för att ladda din elbil, men hur mycket dyrare beror på hur du planerar din laddning.

El går inte att lagra i stora mängder, därför måste elen konsumeras direkt när den producerats. Av den anledningen kostar el olika under olika tider på dygnet. Om du laddar din elbil när det är som dyrast, oftast dagtid och när folk kommer hem från jobbet, kan kostnaden för din elbilsladdning rusa iväg. Om du däremot planerar smart och laddar din bil när elpriserna är som lägst, dvs mitt på natten, behöver kostnaderna inte alls bli särskilt dyra.

Som exempel är el dyrt under dagen när folk är vakna, där priset numera kan kosta runt 3 kr per kWh, men blir som dyrast när alla åker hem runt 17-19 och ska laga mat och tvätta kläder, då kostnaden kan landa på över 4 kr per kWh. Under natten när alla sover blir den dock som billigast och landar på runt 1 kr per kWh, vilket är ungefär samma nivåer som innan elpriserna började skena.

Elbil laddning hemma

Är det billigare för mig att köra med vanlig förbränningsmotor?

Som du säkert förstått vid det här laget beror det på. Fördelen med elbil är att du kan bestämma att ladda bilen när elpriset är som billigast under dygnet; du kan inte åka upp till en bensinstation när du behöver tanka och sedan vänta där i 2 timmar i hopp om att bensinpriset ska sjunka. Om du väljer att ladda din elbil under de två dyraste timmarna under dygnet kan din elbil absolut bli dyrare per mil jämfört med en bensinbil, men som tur är kommer du sällan vara begränsad till att ladda din elbil under enbart de timmarna på dygnet. Om du då har timpris på din el och planerar din laddning kan du enkelt få en milkostnad på 3 kr per mil, trots de höga elpriserna. Detta går att jämföra med exempelvis Volvo XC40 som drar 13 kr per mil.

En kostnadsjämförelse mellan bensinbil och elbil

  • Kostnaden för el, nät och skatter är uppskattningsvis ca 1,5-2,5 kronor per kWh för en konsument.
  • Elbilar förbrukar, beroende på storlek och årstid, i genomsnitt mellan 1 och 3 kWh per mil. Elbilen har därmed en bränslekostnad på 1,5 – 4,5 kronor per mil.
  • Motsvarande bränslekostnad för en bensinbil ligger uppskattningsvis mellan 8 – 11 kronor per mil, när bränslekostnaden är normalpris. Din bil drar 0,5 liter/mil i snitt
  • Den genomsnittliga körsträckan för personbilar ligger runt 1200 mil per år

Laddboxen hjälper dig ladda bilen när elpriserna är som billigast.

Alla laddboxar hos elbilsvaruhuset.se är så kallade smarta laddboxar. Detta innebär att de kan koppla upp sig mot Wi-Fi, där du med hjälp av en app enkelt kan styra och schemalägga din elbilsladdning så att den inte laddar när elen är som dyrast. Det gör att du också slipper gå ut till bilen innan du går och lägger dig för att koppla in sladden. Inte nog med elbilsvaruhuset.se erbjuder smarta laddboxar, vi lägger dessutom till installation samt hantering av Grön Teknik bidraget i priset – allt i samma paket!

Cecilia Tran Operations Manager
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar

Billigaste elbilarna 2022

Situationen i världen fortsätter påverka marknaden och inflationstakten fortsätter öka, detta smittar givetvis av sig även på elbilsmarknaden. Eftersom priserna

Läs mer
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!