fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Liten elbil – 7 bästa små elbilarna

Liten elbil – 7 bästa små elbilarna

liten vit fiat 500 elbil

Idag finns det inte bara elbilar på marknaden för den föredrar större, nu finns alla möjliga storlekar att välja på. Allt fler gör idag valet av att investera i en elbil och med en större efterfrågan krävs det variation. Vill du köra bil, men bor eller jobbar mitt i stadskärnan? Då kan en liten elbil vara precis det rätta valet för dig. Smidiga och enkla att både manövrera och parkera och dessutom till ett bra pris. Nedan listar vi några av de små elbilar som är populärast och bäst på elbilsmarknaden just nu.

Topp 7 små elbilarna på marknaden

  • Smart EQ ForTwo
  • Renault Zoe
  • Seat Mii Electric
  • Peugeot e-208
  • Mini Electric
  • BMW i3
  • Fiat 500 Electric

Smart EQ ForTwo

smart EQ liten elbil
Bild: Smart
  • Räckvidd: 160 km
  • Pris: ca. 219 000 kr

Smart EQ ForTwo är en liten elbil som är utformad för stadskörning. Den är utrustad med en elmotor som ger en räckvidd på upp till 160 km på en enda laddning. Bilen har plats för två personer och är lätt att parkera på trånga platser. Smart EQ ForTwo har också en mängd funktioner som gör den till en smart och bekväm bil, inklusive en 7-tums pekskärm, Apple CarPlay och Android Auto-stöd. Smart EQ ForTwo en liten, lätt och smidig elbil som är idealisk för stadskörning.

Renault Zoe

Renault Zoe elbil små
Bild: Renault
  • Räckvidd: 395 km
  • Pris: ca. 360 000 kr

Renault Zoe är ett klockrent alternativ för den som vill ha möjligheter och flexibilitet att resa en bit men ändå hålla nere kostnaderna. Det är en mycket liten och smidig bil med en längd på 4 meter, vilket underlättar parkering i trängre miljöer, exempelvis i mitten av en storstad eller i ett trångt garage. En elbil till ett mycket bra pris med smarta funktioner och bra komfort trots sin storlek. Elbilen har en räckvidd på upp till 395 km vid full laddning och är därför ett bra alternativ för föraren som önskar mer flexibilitet.

Seat Mii Electric

seat mii electric liten elbil
Bild: Seat
  • Räckvidd: 260 km
  • Pris: ca. 265 000 kr

Seat Mii Electric är en elbil som har en räckvidd på upp till 260 km på en enda laddning, och är utrustad med en 61 kW elmotor som ger en smidig och tyst körupplevelse. En snyggt och smart designad elbil som tar dig dit du vill. Elbilen har, trots sin lilla storlek, ett bagageutrymme på 250 liter som möjliggör för lite större packning. Men det som verkligen utmärker Seat Mii Electric är dess stilrena och moderna design, som gör den till en riktigt snygg bil att köra runt i. Sammanfattningsvis är Seat Mii Electric en smart, smidig och snygg elbil som är idealisk för stadskörning.

Peugeot e – 208

peugeot e-208 liten elbil på marknaden
Bild: Peugeot
  • Räckvidd: 362 km
  • Pris: ca. 380 000 kr

Peugeot e-208 är en elbil som har blivit en stor favorit bland den svenska befolkningen. Inte bara det, den har också vunnit pris för Årets Bil 2020 av motorjournalister över hela Europa. Peugeot e-208 är ett bra alternativ för alla som letar efter en elbil som tar en långt. Med en räckvidd på upp till 362 km (WLTP), tar denna lilla elbil dig dit du vill i en mycket omtyckt och snygg design.  Ett annat plus med Peugeot e-208 är att den finns tillgänglig både som elbil och som fossildriven bil. Detta gör att den riktar sig till flera målgrupper, oavsett om man vill minska sin miljöpåverkan eller bara letar efter en pålitlig och praktisk bil. Med sin tillgänglighet som både elbil och fossildriven bil passar den perfekt för en bred målgrupp av konsumenter.

Mini Electric

Mini cooper electric
Bild: Mini
  • Räckvidd: 229 km
  • Pris: ca. 365 000 kr

En liten men mycket populär elbil med plats för fyra passagerare är Mini Electric. Denna elbil kan variera mycket både i funktion och i pris beroende på vilken modell du väljer. En mer utdaterad modell går att få till ett bra pris. Mini’n är kompakt och rör sig smidigt i svängar i trafiken. Om du vill ha en liten bil som fungerar bra i stan men behöver plats för fler passagerare än två så är Mini Electric ett klockrent val. Bilen går att få med olika uppdateringar och layouter som passar din smak. Den klassiska designen från Mini gör det roligt att köra runt i denna smarta elbil. Mini Electric kombinerar den härliga känslan av go-kart tillsammans med utsläppsfri körning.

BMW i3

Btw i3 liten elbil
Bild: BMW
  • Räckvidd: 310 km
  • Pris: ca. 445 000 kr

BMW i3 är elbilen som tar dig långt trots sin storlek. Med en räckvidd på 310 km tar du dig inte bara från punkt A till B, utan kan även ta längre utflykter. Elbilen är tillverkad i många miljövänliga material och har god komfort. BMW i3 har funnits på marknaden ett bra tag jämfört med elbilar i liknande klassning, men finns i fler uppdaterade versioner. En sportig och rolig körning drar många till valet av BMW i3, elbilen med en elmotor på 170 hästkrafter. Elbilen passar bra för stadskörning såväl som landsbygd. Den tydliga hållbarhetssatsningen gör att BMW i3 verkligen är en bil för framtiden och är ett bra val som privatbil och företagsbil.

Fiat 500 Electric

fiat 500 liten elbil
Bild: Fiat
  • Räckvidd: 460 km
  • Pris: ca. 385 000 kr

För stadskörning kan Fiat 500 Electric komma upp i hela 460 km räckvidd. Den tidlösa designen gör denna lilla elbil populär på marknaden. Trots bilens smarta och populära design, går det inte att säga annat än att det är en liten bil. Elfordonet är utformat för två passagerare med minimalt bagageutrymme. Elbilen kan ses som en uppdatering av den klassiska 500 modellen från Fiat. Det är en rolig elbil med en söt design och smart interiör. Det går att rymma fyra passagerare i bilen men det är ett begränsat utrymme i baksätet och rekommenderas därför att inte nyttjas för maximalt antal passagerare på en daglig basis. Många små design specifikationer ger elbilen en annorlunda touch och flera smarta tillval går att få. 

Fördelar med liten elbil

En liten elbil har många fördelar jämfört med en stor elbil. För det första är det mycket lättare att parkera en liten elbil, vilket gör den perfekt för stadskörning. En annan fördel med en är att den är mycket mer bränsleeffektiv än en stor elbil. Detta eftersom mindre bilar kräver mindre energi för att köra, vilket innebär att de är mer miljövänliga och billigare. Dessutom är mindre bilar ofta billigare att köpa och underhålla än större bilar. En annan fördel med små elbilar är att de är lättare att manövrera i trafiken. De är smidigare och mer flexibla än större bilar, vilket gör dem lättare att köra på trånga gator och i tät trafik. Det är ett smart val att välja en liten elbil för dem som vill ha en miljövänlig, bränsleeffektiv och lättmanövrerad bil som passar utmärkt för stadskörning.

Nackdelar med liten elbil

Trots de många fördelarna med små elbilar finns det också några nackdelar att överväga. En av de största nackdelarna med små elbilar är att de oftast har mindre utrymme än större bilar. Detta kan göra det svårt att transportera större föremål, och det kan också göra det trångt för passagerare som sitter i baksätet. En annan nackdel med små elbilar är att de ofta har kortare räckvidd än större bilar. Detta innebär att du behöver ladda bilen oftare om du kör längre sträckor. Slutligen kan det kännas mindre säkert i en liten elbil, särskilt om du kör på motorvägar eller i höga hastigheter. Det är därför viktigt att överväga både fördelar och nackdelar med små elbilar innan du bestämmer dig för att köpa en.

Skillnaden – stor vs liten elbil

Både stora och små elbilar har sina fördelar och nackdelar, men det finns några viktiga skillnader mellan dem. Det kan vara bra att överväga dina behov och preferenser när du väljer mellan en stor och en liten elbil. Nedan är några av de större och mer påtagliga skillnaderna mellan olika storlekar på bil.

Utrymme – En av de största skillnaderna är givetvis storleken och utrymmena. Stora elbilar har mer utrymme för passagerare och last, vilket gör dem mer mångsidiga och praktiska för familjer och personer som behöver transportera större föremål. Å andra sidan är små elbilar mer lättmanövrerade och smidiga, vilket gör dem perfekta för stadskörning och parkering på trånga platser.

Räckvidd – En annan skillnad är räckvidden. Stora elbilar har ofta längre räckvidd än små elbilar, vilket gör dem lämpligare för längre resor. Små elbilar har dock ofta kortare laddningstid, vilket gör dem mer praktiska för kortare resor och stadskörning.

Pris – Slutligen är priset en annan viktig skillnad. Stora elbilar är oftast dyrare än små elbilar, vilket kan göra dem mindre tillgängliga för många konsumenter. Små elbilar är överlag billigare att underhålla och ladda än stora elbilar. Det går betydligt snabbare att ladda en liten elbil jämfört med en stor.

Bästa lilla elbilen – vinnare

På delad förstaplats för bästa lilla elbilen ser vi en perfekt kombination av kompakthet, räckvidd och prestanda för stadskörning och pendling. Modellerna Renault Zoe och BMW i3 sticker ut med sina smidiga och effektiva designar, perfekt för trånga stadsgator och enkla parkeringsmöjligheter. Med avancerade funktioner och imponerande räckvidd på upp till 300 km eller mer, är dessa små elbilar ett idealiskt val för miljömedvetna förare som inte vill kompromissa med prestanda eller stil.

Vad kostar en liten elbil?

Priset på en liten elbil varierar beroende på märke, modell och funktioner. Generellt sett är kostnaden för en liten elbil högre än för en motsvarande fossildriven bil. Men det finns några faktorer som kan göra en elbil mer prisvärd på lång sikt. Det är svårt att säga ett exakt pris på en liten elbil då många faktorer avgör priset, så som modell och bilmärke. Det påverkar även om man köper en ny bil, begagnad eller väljer att privatleasa bilen.
För det första kan man spara mycket pengar på bränslekostnader, eftersom elpriserna är lägre än bensin- eller dieselpriserna. Dessutom har elbilar lägre underhållskostnader, eftersom de har färre rörliga delar och inte behöver regelbundet oljebyte. När det gäller priset på en liten elbil kan man förvänta sig att betala mellan 200 000 och 400 000 kronor. Men det finns också billigare alternativ på marknaden. Allt fler företag satsar nu på elbilar som tjänstebil. En begagnad elbil kan vara ett bra alternativ för dem som vill spara pengar, men man bör vara försiktig och se till att bilen är i bra skick.

Hur långt kommer man med en liten elbil?

Det varierar relativt mycket i räckvidd beroende på vilken liten elbil det är. Många små elbilar som finns ute på marknaden kan ta dig förhållandevis långt och erbjuder en bra räckvidd, speciellt för stadskörning. Flera arbetsplatser och hem erbjuder också möjligheten att ladda elbilen smidigt och enkelt med laddbox så att bilen är redo för vägarna precis när det är dags. Sverige bygger successivt även ut laddinfrastrukturen vilket gör det ännu tryggare att köpa en liten elbil då det finns fler och fler laddmöjligheter längs med vägarna om man vill ta sig på en längre tur och inte har behovet av stort utrymme för flera. Elbilar blir allt populärare och därför tar nu även många bostadsrättsföreningar beslutet att installera laddstationer för sina boende, vilket gör att allt fler kan undvika oron över att inte ha ett tillräckligt laddat batteri för sin körning. Med Chargefinder kan du enkelt och smidigt hitta laddstationer runt om i Sverige och planera din resa på bästa sätt.

Små elbilar tar dig dit du vill, med ett begränsat utrymme för passagerare men perfekt för den som behöver en bra och miljövänlig liten bil. Det är viktigt att välja en bil som passar dina behov och förväntningar.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

  • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
  • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +500 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.