Kostnader att ha koll på
Ser man till kostnaden mellan att köpa en elbil eller en fossildriven bil är elbilar fortfarande dyrare på marknaden. Trots att elbilar har ett dyrare utgångspris än bilar med förbränningsmotor i nuläget, kan detta komma att sjunka i takt med att tillverkare ställer om sin produktion för elbilar. Dock är det viktigt att ta in alla kostnader som kan tillkomma, hur mycket bilen kostar i drift och en hel del andra aspekter för att ta reda på vad som är det mest kostsamma alternativet för en själv i det långa loppet. Nedan tar vi upp en del av de främsta och mest självklara kostnaderna att ta med i beräkningen före köpet.
Lägre eller samma drivmedelskostnad
Om man jämför drivmedelskostnaden per mil för elbil och fossilbil är det elbilen som vinner med den lägre kostnaden. Trots att elpriset kan variera beroende på i vilket län i Sverige man är bosatt i så är drivmedelskostnaderna för elbil fortfarande billigare. För befolkningen i norra Sverige är fossila bilar attraktiva sett till de längre distanserna, men eftersom elen är billigare norrut blir det ännu billigare med elbil. Med höga elpriser är det bra att ha koll på när elen är som billigast och att välja en laddbox som stöder schemaläggning till hemmet så att du kan reglera vilken tid och hur effektivt du laddar din elbil.
Mindre kostsam i drift
Kostnaden för en elbil när man ser till driftskostnader såsom service, underhåll och slitage så är de betydligt lägre för en elbil än en motsvarande bil med förbränningsmotor. Kostnaderna kan vara så mycket som 30-40% lägre för en elbil. En elbil har färre delar som kan utsättas för slitage. Elbilens batteri går också att vara skonsamt mot och därmed öka livslängden på, om du vet hur du bäst tar hand om ditt elbilsbatteri. Ett elbilsbatteri har lång livslängd, men att byta elbilsbatteri kan kosta ca. 120 000-200 000 kr. Därför är det viktigt att ha koll på hur man bäst tar hand om batteriet för att undvika att det behöver bytas ut i förtid. Här kan du läsa vidare om allt om elbilsbatteri.
Skatt
Skatten för fordon som drivs med fossila bränslen beräknas utifrån hur högt koldioxidutsläpp fordonet har. Den 8 november 2022 tog regeringen beslut om att ta bort klimatbonusen, vilket innebär att bilköpare inte längre har tillgång till det statliga stödet för att köpa elbil. Valet att slopa klimatbonusen har dessvärre påverkat det ekonomiska fördelen för laddbara bilar. Fordonskatten beräknas främst utifrån drivmedel och koldioxidutsläpp eller drivmedel, fordonsslag, och skattevikt. Du kan räkna på din fordonskatt hos Transportsyrelsen för att få en bättre överblick för vad som gäller för dig.
Körmönstret kan påverka
Ditt körmönstret kan ha stor betydelse för vilken bil som är det rätta alternativet för dig. Om du för det mesta i vardagen använder din bil till att köra kortare sträckor och har möjlighet att ladda din elbil med laddstolpe eller laddbox hemma är el elbil eller laddhybrid för det mesta det ekonomiska alternativet. Om du däremot kör en hel del längre sträckor vardagligen och inte har möjlighet till hemmaladdning, kan en bil med förbränningsmotor vara kortsiktigt mer ekonomiskt.
Det finns dieselmotorer och bensindrivna bilar som drar mindre än andra och det kan vara ett alternativ. Har du möjlighet att ladda hemma är en eldriven bil lika bra för en vardag med längre resor och sträckor. Batteri och laddkapacitet för elbilar blir allt bättre med tiden vilket möjliggör längre resor i framtiden. Det är dock viktigt att ha i åtanke att det för samhället är mer miljövänligt med en eldriven bil och att i det långa loppet är det viktigt att vara med och bidra till att minska koldioxidutsläppen i samhället. En satsning på en eldriven bil är en tryggare investering ur ett samhällsperspektiv.
Långa resor
Om man vill undvika mycket laddning på laddstationer men har behov av att resa långt i vardagen kan det vara att i nuläget föredra en fossilbil. Räckvidden på de flesta elbilar sträcker sig till omkring 30 mil efter full laddning. Olika elbilar har olika lång räckvidd, vilket kan vara bra att ha koll på om detta är en viktig del av din vardag. Läs vår guide om topp 10 elbilar med längst räckvidd.
Skulle batteriet börja sina när du är ute på vägarna kan du behöva besöka en snabbladdare. Dessa är dock betydligt dyrare än hemmaladdare, så se de mer som ett komplement.
Släpvikt
De flesta elbilar utvecklas att klara en högre släpvikt och allt fler modeller går att få med dragkrok. Dock påverkas räckvidden kraftigt av vikten på släpet. Därför är elbilen kanske inte, i dagsläget, den ideala bilen för köparen med hästsläp, stor husvagn eller behov av vanligt släp i vardagen. Speciellt inte om man behöver färdas längre sträckor.
Tillgänglighet till ström
Viktigt att tänka på ur ett helhetsperspektiv är att möjlighet till hemmaladdning utgör en stor faktor till varför elbilen ligger i framkant mot fossilbilen ur en ekonomisk synvikel. Att åka runt och leta upp tillgängliga laddstationer kan vara både tröttsamt och besvärande. Det ekonomiska övertaget som elbilen har blir betydligt mindre om man enbart kan ladda sin bil på laddstationer runt om i landet. Dessa är oftast dyrare än hemmaladdning från exempelvis en säker laddbox.
Det byggs allt fler laddstationer i Sveriges infrastruktur vilket ökar tillgängligheten att ladda även för den som är på resande fot en hel del. Trots detta är hemmaladdning det bästa och minst kostsamma alternativet för att ladda elbil eller laddhybrid. Med hemmaladdning blir elbilen alltså ett ekonomiskt smart drag för både långpendlaren och den som föredrar kortare sträckor.
Så, när lönar det sig med elbil?
Att välja en elbil kan vara ekonomiskt fördelaktigt på många sätt. Jämfört med dieselbilar har elbilar betydligt lägre bränslekostnader och kostnader för vägtullar. Trots dagens elpriser är elbilar fortfarande billigast, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt val för många bilägare.
I det långa loppet är det elbilen som är det rätta valet för en mer klimatvänlig framtid. Infrastrukturen i landet byggs ut fördelaktigt för eldrivna fordon med fler möjligheter till laddning i BRF:er, på allmänna platser, samt fler har i nuläget laddboxar eller laddstolpar vid hemmet. Trots argumentation för det höga utgångspriset på en elbil går detta att, med de rörliga kostnaderna, räkna in på ett par år. Det gäller att ha ett långtidstänk när det kommer till val av ny bil.
Det är också mycket viktigt att se över flera olika modeller då priset över flera år kan variera mycket. Ett av de bästa sätten att spara in på kostnaderna kopplade till elbilsägande är med en smart laddbox. På elbilsvaruhuset.se hittar du marknadens bästa laddboxar komplett med kvalitativa tillbehör, givetvis med installation där du vill! Kontakta oss redan idag så tar vi fram en skräddarsydd lösning efter dina behov.