fbpx

StjärnbetygRing 08-502 350 61 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
kr 0

Shopping Cart

0
No products in the cart.

HemNyheter & artiklar /

Aktuella elbilstrender på marknaden 2022

Aktuella elbilstrender på marknaden 2022

Elbilsmarknaden växer kraftigt både i Sverige och globalt, i den här artikeln diskuterar vi de senaste elbilstrenderna. Under 2021 dubblerades antalet elbilar på den svenska marknaden, och trenden har fortsatt in på 2022. De senaste 12 månaderna har elbilsmarknaden sett en tillväxt på hela 55 procent. Med det sagt har elbilen fortfarande mycket mark att hämta, idag utgör de endast sju procent av Sveriges totala bilflotta.

Elbilarna må vara betydligt färre till antalet men sett till nyregistreringar ser verkligheten annorlunda ut, hittills i år är i stort sett var annan bil laddbar. Både elbilen och en mer miljömedveten levnadsstil blir allt vanligare på den svenska marknaden, och fler ”traditionella biltillverkare” börjar skifta sin produktion mot nya elbilar. Över hälften av alla biltillverkare vars bilar återfinns på den svenska marknaden har kommunicerat att de planerar en total övergång till elektriska modeller.

Den globala marknaden växer

Bara i år har det registrerats fler bilar med möjlighet till laddning än vad som fanns i Sverige Q1 2019. Globalt sett har Kina fortfarande den största elbilsmarknaden men sedan 2020 är den snabbaste tillväxten i Europa. Den globala elbilsmarknaden förväntas fortsätta växa med över 50% i försäljning årligen fram till 2025.

Bättre infrastruktur

En förutsättning för att elbilsmarknaden ska kunna växa är att det finns tillräckligt med laddstationer utspridda runt om i landet, och världen. I maj 2022 fanns 2 744 publika laddstationer och totalt 15 211 laddpunkter. Nya regleringar, krav och incitament har införts på senare år för att främja övergången till förnybara drivmedel, bland annat Grön Teknik Bidrag.

Många destinationer har egna incitament till att installera laddstationer för att attrahera besökare, såsom restauranger, hotell och nöjesattraktioner. Under 2021 infördes dock även ett EU direktiv i Sverige som sätter krav på nybyggnationer av flerbostadshus eller kommersiella fastigheter. Lagen lyder att om det finns fler än 10 parkeringsplatser i anslutning till flerbostadshus eller kommersiell fastighet, måste laddinfrastruktur dras till samtliga parkeringsplatser. Om det är vid en kommersiell fastighet behöver 20% av parkeringsplatserna ha laddinfrastruktur, och det måste finnas minst en laddpunkt. År 2025 förväntar man implementera ytterligare krav och regleringar.  

5G

5G
Bild: Pixabay

Den snabba utvecklingen av 5G innebär också många nya möjligheter för elbilar. 5G ger elbilen bland annat extra säker uppkoppling för snabb och säker kommunikation med laddstationer och interna system, särskilt om uppkopplingen skulle bli hotad av exempelvis en storm. 5G blir också en viktig förutsättning för självkörande bilar; den snabba kommunikationen och reaktionen som krävs för att självkörande bilar ska fungera på ett säkert sätt kan bara uppnås med hjälp av 5G.

Ökad medvetenhet bland konsumenter

ladda elbil smart
Bild: Myenergi, Unsplash

Fler och fler börjar göra aktiva val för att minska på sina klimatavtryck, och det blir dessutom allt lättare att göra sådana val. Elbilen, som tidigare varit en nishad marknad med höga priser, har successivt börjat öppna upp sig och bli tillgängligt för den breda massan. I takt med att marknaden i allt större utsträckning styrs om mot eldrift pressar inköpspriserna både produktionsled och mot konsument

Elbilar blir allt billigare, men konsumenter får också en ökad medvetenhet om fördelarna med elbil. Förutom miljömedvetenhet och de många smarta funktioner som elbilar kan vara utrustade med, är kostnaden per mil också billigare med elbil jämfört med en vanlig förbränningsbil, framförallt i den värld vi ser nu där fossilbränslet skenar i pris. Tidigare har det även funnits en stor oro över att bilens batteri inte skulle räcka till och att man skulle bli stående mitt ute i ingenstans, men allt fler börjar inse att den rädslan är obefogad i takt med att Sveriges laddnätverk byggs ut.

Enligt en studie av Goldman Sachs förutspås det att elbilar kommer vara billigare än bränslebilar 2030. Med allt fler tillgängliga elbilar, bättre infrastruktur och växande global marknad ser framtiden för elbilar onekligen ljus ut. Elbilsvaruhuset finns för dig och din nya, eller framtida, elbil som en komplett leverantör av laddbox samt installation och drar full nytta av det statliga Grön Teknik-bidraget.

hugo 500a
Hugo Flygare Marketing
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
  • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
  • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
  • 7M fast kabel: +500 SEK
  • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

  • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
  • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
  • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
  • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.