fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
När lönar det sig att ha elbil?

När lönar det sig att ha elbil?

När lönar det sig att ha elbil uträkning

I tider med höga elpriser samt diesel och bensinpriser kan det vara svårt att orientera sig på bilmarknaden och ta reda på vad som är mest ekonomiskt lönsamt för just dig. När lönar det sig att ha elbil? Det finns många faktorer att ta med i beaktning när man ska köpa en ny bil och därför vill vi bena ut en del av dessa för att underlätta beslutet.

Kostnader att ha koll på

Ser man till kostnaden mellan att köpa en elbil eller en fossildriven bil är elbilar fortfarande dyrare på marknaden. Trots att elbilar har ett dyrare utgångspris än bilar med förbränningsmotor i nuläget, kan detta komma att sjunka i takt med att tillverkare ställer om sin produktion för elbilar. Dock är det viktigt att ta in alla kostnader som kan tillkomma, hur mycket bilen kostar i drift och en hel del andra aspekter för att ta reda på vad som är det mest kostsamma alternativet för en själv i det långa loppet. Nedan tar vi upp en del av de främsta och mest självklara kostnaderna att ta med i beräkningen före köpet. 

Lägre eller samma drivmedelskostnad

Om man jämför drivmedelskostnaden per mil för elbil och fossilbil är det elbilen som vinner med den lägre kostnaden. Trots att elpriset kan variera beroende på i vilket län i Sverige man är bosatt i så är drivmedelskostnaderna för elbil fortfarande billigare. För befolkningen i norra Sverige är fossila bilar attraktiva sett till de längre distanserna, men eftersom elen är billigare norrut blir det ännu billigare med elbil. Med höga elpriser är det bra att ha koll på när elen är som billigast och att välja en laddbox som stöder schemaläggning till hemmet så att du kan reglera vilken tid och hur effektivt du laddar din elbil.  

Mindre kostsam i drift

Kostnaden för en elbil när man ser till driftskostnader såsom service, underhåll och slitage så är de betydligt lägre för en elbil än en motsvarande bil med förbränningsmotor. Kostnaderna kan vara så mycket som 30-40% lägre för en elbil. En elbil har färre delar som kan utsättas för slitage. Elbilens batteri går också att vara skonsamt mot och därmed öka livslängden på, om du vet hur du bäst tar hand om ditt elbilsbatteri. Ett elbilsbatteri har lång livslängd, men att byta elbilsbatteri kan kosta ca. 120 000-200 000 kr. Därför är det viktigt att ha koll på hur man bäst tar hand om batteriet för att undvika att det behöver bytas ut i förtid. Här kan du läsa vidare om allt om elbilsbatteri.

Skatt

Skatten för fordon som drivs med fossila bränslen beräknas utifrån hur högt koldioxidutsläpp fordonet har. Den 8 november 2022 tog regeringen beslut om att ta bort klimatbonusen, vilket innebär att bilköpare inte längre har tillgång till det statliga stödet för att köpa elbil. Valet att slopa klimatbonusen har dessvärre påverkat det ekonomiska fördelen för laddbara bilar. Fordonskatten beräknas främst utifrån drivmedel och koldioxidutsläpp eller drivmedel, fordonsslag, och skattevikt. Du kan räkna på din fordonskatt hos Transportsyrelsen för att få en bättre överblick för vad som gäller för dig.

Körmönstret kan påverka

Ditt körmönstret kan ha stor betydelse för vilken bil som är det rätta alternativet för dig. Om du för det mesta i vardagen använder din bil till att köra kortare sträckor och har möjlighet att ladda din elbil med laddstolpe eller laddbox hemma är el elbil eller laddhybrid för det mesta det ekonomiska alternativet. Om du däremot kör en hel del längre sträckor vardagligen och inte har möjlighet till hemmaladdning, kan en bil med förbränningsmotor vara kortsiktigt mer ekonomiskt.

Det finns dieselmotorer och bensindrivna bilar som drar mindre än andra och det kan vara ett alternativ. Har du möjlighet att ladda hemma är en eldriven bil lika bra för en vardag med längre resor och sträckor. Batteri och laddkapacitet för elbilar blir allt bättre med tiden vilket möjliggör längre resor i framtiden. Det är dock viktigt att ha i åtanke att det för samhället är mer miljövänligt med en eldriven bil och att i det långa loppet är det viktigt att vara med och bidra till att minska koldioxidutsläppen i samhället. En satsning på en eldriven bil är en tryggare investering ur ett samhällsperspektiv. 

Långa resor

Om man vill undvika mycket laddning på laddstationer men har behov av att resa långt i vardagen kan det vara att i nuläget föredra en fossilbil. Räckvidden på de flesta elbilar sträcker sig till omkring 30 mil efter full laddning. Olika elbilar har olika lång räckvidd, vilket kan vara bra att ha koll på om detta är en viktig del av din vardag. Läs vår guide om topp 10 elbilar med längst räckvidd.

Skulle batteriet börja sina när du är ute på vägarna kan du behöva besöka en snabbladdare. Dessa är dock betydligt dyrare än hemmaladdare, så se de mer som ett komplement.

Släpvikt

De flesta elbilar utvecklas att klara en högre släpvikt och allt fler modeller går att få med dragkrok. Dock påverkas räckvidden kraftigt av vikten på släpet. Därför är elbilen kanske inte, i dagsläget, den ideala bilen för köparen med hästsläp, stor husvagn eller behov av vanligt släp i vardagen. Speciellt inte om man behöver färdas längre sträckor.

Tillgänglighet till ström

När lönar det sig att ha elbil?
Bild: Shutterstock

Viktigt att tänka på ur ett helhetsperspektiv är att möjlighet till hemmaladdning utgör en stor faktor till varför elbilen ligger i framkant mot fossilbilen ur en ekonomisk synvikel. Att åka runt och leta upp tillgängliga laddstationer kan vara både tröttsamt och besvärande. Det ekonomiska övertaget som elbilen har blir betydligt mindre om man enbart kan ladda sin bil på laddstationer runt om i landet. Dessa är oftast dyrare än hemmaladdning från exempelvis en säker laddbox.

Det byggs allt fler laddstationer i Sveriges infrastruktur vilket ökar tillgängligheten att ladda även för den som är på resande fot en hel del. Trots detta är hemmaladdning det bästa och minst kostsamma alternativet för att ladda elbil eller laddhybrid. Med hemmaladdning blir elbilen alltså ett ekonomiskt smart drag för både långpendlaren och den som föredrar kortare sträckor. 

Så, när lönar det sig med elbil?

Att välja en elbil kan vara ekonomiskt fördelaktigt på många sätt. Jämfört med dieselbilar har elbilar betydligt lägre bränslekostnader och kostnader för vägtullar. Trots dagens elpriser är elbilar fortfarande billigast, vilket gör dem till ett kostnadseffektivt val för många bilägare.

I det långa loppet är det elbilen som är det rätta valet för en mer klimatvänlig framtid. Infrastrukturen i landet byggs ut fördelaktigt för eldrivna fordon med fler möjligheter till laddning i BRF:er, på allmänna platser, samt fler har i nuläget laddboxar eller laddstolpar vid hemmet. Trots argumentation för det höga utgångspriset på en elbil går detta att, med de rörliga kostnaderna, räkna in på ett par år. Det gäller att ha ett långtidstänk när det kommer till val av ny bil.

Det är också mycket viktigt att se över flera olika modeller då priset över flera år kan variera mycket. Ett av de bästa sätten att spara in på kostnaderna kopplade till elbilsägande är med en smart laddbox. På elbilsvaruhuset.se hittar du marknadens bästa laddboxar komplett med kvalitativa tillbehör, givetvis med installation där du vill! Kontakta oss redan idag så tar vi fram en skräddarsydd lösning efter dina behov.

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.