fbpx

StjärnbetygRing 031-180 180 för personlig rådgivning

Våra kunder säger
Ladda elbil på jobbet – tillfälligt skattefritt

Ladda elbil på jobbet – tillfälligt skattefritt

ladda elbil på jobbet

Elektrifieringen i samhället och de nya miljömålen har skapat ett större driv att göra klimatsmarta satsningar för att göra valet enklare för privatpersoner och företag. Juli kommer med glädjande besked för dig som vill ladda elbil på jobbet. Flera arbetsgivare har redan tagit steget och installerat laddpunkter för eldrivna fordon på arbetsplatsen. Arbetsgivaren kan välja att bekosta laddningen och nu är den dessutom skattefri! Med detta tillfälliga beslut ska elektrifieringen kunna påskyndas.

Regeringens förslag

Regeringen tog beslutet att under perioden 1 juli 2023 – 30 juli 2026 införa en tillfällig skattefrihet för förmån av ladd-el på arbetsplatsen. Detta gäller inte vid privatladdning hemma trots att det finns en del egenföretagare som arbetar hemifrån. Denna förmån gäller när laddningen sker via eluttag eller laddstation som tillhandahålls av arbetsgivaren vid arbetsplatsen. Syftet med regeringens förslag är att det ska bli smidigare och lättare att ställa om till fossilfria alternativ. Beslutet kommer att tillämpas på de förmåner som ges efter startdatumet den 1 juli och till och med slutdatumet enligt Skatteverket.

Vilka fordon gäller beslutet?

När den anställda laddar ska denna slippa förmånsbeskattning av el för följande fordon:

 • Personbil klass I
 • Lätt lastbil
 • Motorcykel
 • Moped
 • Cykel

Ladda elbil på jobbet

För den anställda kan beslutet att gå över till ett klimatsmart val av fordon bli ännu mer lockande med den slopade förmånsbeskattningen. Det innebär helt enkelt att du som anställd som kör eldriven bil kommer att kunna ladda ditt fordon helt skattefritt på din arbetsplats. Även för arbetsgivaren underlättar detta, då arbetsgivaren slipper en hel del administrativt genom slippa räkna på anställdas resor från och till jobbet.

Allt fler företag tar steget att installera laddstationer på arbetsplatsen och med det nya beslutet är hoppet att ännu fler ska följa med i samma riktning. Som privatperson finns det redan en del förmånsbeslut att nyttja när man väljer ett fossilfritt fordon, som exempelvis Grön Teknik bidraget. Då klimatbonusen slopades i november 2022, kan detta nya beslut bli ett litet plåster på såren för de som väljer ett klimatsmartare val. Elbil som tjänstebil har också blivit vanligare i takt med elektrifieringen. Det kan vara bra att ha koll på för de som har elbil som förmånsbil, att det enbart är laddningen som sker i anknytning till arbetsplatsen som täcks av beslutet. Laddar du på valfri laddstation hemma eller på annan plats så kan det inte skickas in kvitto på detta till arbetsgivaren för att få detta skattefritt. Det finns många fördelar med att välja en eldriven bil som tjänstebil och privatbil och detta nya beslut är ett av dem. 

Gäller förmånen för företag i privatbostaden?

Det nya beslutet gäller inte för företag som arbetar hemifrån, alltså från sin privata bostad. Laddpunkter innefattar laddboxar eller laddstolpar där du laddar ditt eldrivna fordon. För att du ska kunna nyttja förmånen krävs det att arbetsgivaren är den som tillhandahåller laddpunkten. Det är arbetsgivaren som ansvarar för elkostnaderna kopplade till laddpunkterna, oberoende om parkeringen hyrs eller ägs av arbetsgivaren. 

För att skattefriheten ska gälla för den anställda måste laddningen ske på de laddpunkter som ligger i anslutning till arbetsplatsen. En laddstation som ägs av samma arbetsgivare men ligger på en annan plats räknas inte och skatteförmånen täcker inte det.

Fördelar med det nya beslutet

ladda elbil på jobbet
Bild: Unsplash

Visste du att vissa arbetsgivare redan erbjuder drivmedelsförmåner för elbilar? Det innebär att arbetsgivaren betalar för elen som används som drivmedel, medan arbetstagaren betalar skatten för det. Det är ett smart sätt att spara pengar och minska din klimatpåverkan samtidigt. Med det nya beslutet kan det bli ännu mindre kostnader för dig som privatperson. 

Att beräkna drivmedelskostnaden för en elbil kan vara lite mer komplicerat jämfört med bensin- eller dieselbilar. Ibland krävs tekniska lösningar för att spåra elförbrukningen, medan andra gånger krävs det manuella rutiner och uträkningar. Det kan också vara svårt att veta exakt hur mycket det kommer att kosta eftersom elpriset varierar under dygnets timmar. Men med lite planering och koll på elpriserna kan man spara pengar genom att välja en elbil.

Dessa nya förmåner för elbilsägare är skattefriheten för laddning på arbetsplatsen. Detta innebär att arbetsgivaren inte behöver spåra elkostnaden noggrant och istället betalar för all el som laddstationerna förbrukar. Detta är ett enklare och billigare alternativ för både arbetsgivaren och arbetstagaren. På så sätt finns det något att vinna i detta för både arbetsgivare och anställd, det kan göra beslutet att gå över till ett klimatvänligt alternativ blir enklare.

Smarta laddboxar för arbetsgivaren

Att ta beslutet att installera laddplatser på arbetsplatsen är ett steg i rätt riktning, men då kvarstår frågan vilken laddbox man ska välja. Det finns en hel drös smarta laddboxar på marknaden som kan passa bra för båda privatbruk och för jobbparkeringen. Beroende på behovet kan det variera mycket vilken laddbox som är det rätta alternativet. Finns det ett stort behov kan det vara fördelaktigt att välja laddboxar som erbjuder dubbla uttag, som exempelvis Charge Amps Aura eller Alfen Eve Double för att slippa installation av flera boxar.

Är du osäker på vad som passar bäst utifrån dina behov och möjligheter? Kontakta oss direkt så kan vi hjälpa dig och guida dig rätt i ditt beslut!

Den rätta elbilen för dig

När det blir dags för dig att kliva in i förarsätet och trampa på gasen i en elbil kan det vara svårt att veta hur dina alternativ ser ut, här kan du läsa om 20 nya elbilar, eller är vill du hellre jämföra de 18 bästa elbilarna eller de 10 billigaste elbilarna?

lisa copywriter
Lisa Persson Copywriter
Kom igång och ladda din bil idag!
Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!
Senaste artiklar
Marknadens mest prisvärda elbilsladdare

Sveriges mest prisvärda elbilsladdare installerad och klar när det passar dig!

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Nav bar

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Form Test

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Få offert – Publik Laddare

Prata med en expert

Gratis rådgiving / Om Oss
greenely-kampanj

Tillsammans med Greenely kan vi på elbilsvaruhuset erbjuda marknadens bästa pris på installerad Zaptec Go. För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

Greenelys timprisavtal baseras på de faktiska priserna på elmarknaden, vilket innebär att du får du en laddningsplan som visar hur mycket du sparar, när ditt fordon kommer att laddas och när den kommer att vara pausad. Det vill säga vi optimera din energianvändning för att spara pengar

Genom att ansluta din elbil med Greenelys smarta elbilsladdning kan du spara upp till 50 % på dina laddningskostnader.

Ta del av dagens och morgondagens spotpriser och se din estimerade faktura direkt i appen.

Vi säger upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely

Villkor för kampanjen:

För att ta del av erbjudandet krävs det att man är eller blir en aktiv kund hos Greenely och kopplar upp laddboxen i Greenely-appen inom 30 dagar från installation.

I vår checkout fyller du i om du är ny eller befintlig Greenely-kund.

 • Vill du registrera dig som ny Greenely-kund kan du enkelt registrera dig till Greenely i kassan när du beställer laddbox.
 • För befintliga Greenely-kunder anger man sitt kundnummer i kassan.

Efter installation är genomförd kopplar du upp laddboxen mot Greenelys app och kan börja ladda smart. I samband med installation kommer du få instruktioner om hur du kopplar upp laddboxen. I samband med att du väljer att byta till Greenely säger Greenely upp ditt gamla elavtal och fixar ett smidigt byte till Greenely.

Kampanjpriset innebär en rabatt på 3 000 kr innan avdrag, (1 500 kr efter avdrag). Om din laddbox inte har blivit uppkopplad mot Greenelys app 30 dagar efter installationen anses rabatten ogiltig och du blir fakturerad mellanskillnaden till vårt ordinarie pris för Zaptec Go med installation. Detta skulle innebära att den totala kostnaden blir 3 000 kr mer. För att anses vara kvalificerad för rabatten krävs att den installerade laddboxen ska ha blivit uppkopplad mot Greenely-appen någon gång inom 30 dagar från installationsdatumet.

Erbjudandet på Zaptec Go gäller endast med installation.

anslutning till nyhetsbrev elbilsvaruhuset

Koppla upp dig mot vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och ta del av alla nyheter och få personliga erbjudenden.

Zaptecpaket

Mälarvillans Enkla Elbilspaket
Kvinna laddar elbil hemma med Zaptec Go laddbox
Zaptec Go är en av de mest sålda laddboxarna på marknaden och passar alla typer av elbilar och hus. Detta paket passar för dig som vill ha en prisvärd och snygg laddbox som passar till din laddningsbara bil.
Tillägg
 • Förläng till 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 10M kabel: +500 SEK
 • Färgalternativ: svart, vit, mossgrön, mörkblå, brun

Wallboxpaket

Wallbox paket
Wallbox Pulsar Max
Wallbox Pulsar Max är den laddbox som passar bäst för hus med solceller med hjälp av Eco-Smart Solar EV Charging. Vi har då tagit fram ett paket för om du har både laddningsbar bil och solceller.
Tillägg
 • 7M fast kabel: +500 SEK
 • Endast färgen vit finns i lager

Charge Ampspaket

Rebels dubbla paketet
Charge Amps Aura

Om du har fler än en elbil är det självklart att ni vill kunna ladda båda elbilarna samtidigt. I produkten finns en inbyggd dynamisk lastbalanserare som gör att den reglerar effekten två uttagen laddar på beroende på om det är en eller två bilar som laddar. Därför har vi tagit fram ett standardpaket för om ni har två elbilar:

Tillägg

 • Förläng till 1x 7M kabel: +150 SEK
 • Förläng till 1x 10M kabel: +500 SEK
 • Förläng till 2x 7M kabel: +300 SEK
 • Förläng till 2x 10M kabel: +1000 SEK

Regeringen eller Skatteverket har ännu inte informerat om hur framtiden för det gröna skatteavdraget kommer se ut. Vi har således ingen information om det kommer fortsätta under 2023 eller inte. Det finns en risk att avdraget tas bort, vilket skulle innebär att avdraget inte är berättigat och fulla priset behöver betalas.
 
Det nya gröna skatteavdraget trädde i kraft den 1 januari 2021 och gäller för alla installationer som slutförts mellan den 1 januari 2021 och den 31 januari 2023. För att kunna ta del av bidraget gäller det att din installation är betald innan den 31 december 2022.

För våra kunder ska känna sig trygga garanterar vi att om en order inkommer till oss senast 12:00 den 9 december 2022, kan vi säkerställa att vi hinner installera din laddbox innan sista ansökningsdag.

Det är viktigt att notera att nuvarande bestämmelser visar att privatpersoner bär ansvaret för betalningen och behöver själva se till att betalningen sker innan tidsfristen om det förmånliga skatteavdraget vill utnyttjas.
 
Branschen utgår idag från att regeringen kommer behålla skatteavdraget precis som det är utformat idag. Görs det inte kan det innebära att ditt köp blir dyrare då skatteavdraget inte längre kommer kunna nyttjas ifall installationen sker efter den 31 januari 2023.

Priset för vår standardinstallation inkluderad i priset. Denna kostnad täcker över 90% av alla våra installationer.

Alla delar av standardinstallation ovan ingår även i uppgraderingen till 22kW.

Du har möjlighet att uppgradera och framtidssäkra din laddbox till 22 kW (32 A trefas). Vid en uppgradering behövs det en grövre kabel som kostar mer än den som ingår i vår standardinstallation.

Det är alltså inte ett måste att ha 35 A huvudsäkring för att öka din effekt över 11kW. 35A är nödvändigt för att få ut 22 kW laddningseffekt men även med en huvudsäkring på 25 A kommer du att märka en skillnad med detta paket.

Du väljer till denna uppgradering i samband med ditt köp av laddbox.

När du väljer att även köpa till installation så får du möjlighet att ta del av ett statligt bidrag för grön teknik. Bidraget motsvarar 50% av det totala beloppet och appliceras automatiskt på din beställning.

Då vi vet att många av våra kunder har tidspress och kan få oväntad leverans av sin elbil tidigare än beräknat har vi nu valt att kunna erbjuda en express leverans och installation för de som önskar få sin box installerad snarast möjligt.

Express leverans innebär att våra installatörer måste lägga om sitt veckoschema och prioritera denna installation före andra. Därav den extra kostnaden för att snabbt få den installerad. Express innefattar i nuläget enbart Stockholm, Göteborg och Malmö regionen och innebär att du har en box installerad inom 5 arbetsdagar från det att ordern är lagt (innan 07:00 samma dag)

En lastbalanserare är en liten säkerhetsenhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att den känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset.

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedan går in i huset och startar tvätt- och diskmaskin, så sänker laddboxen laddeffekten. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till dina övriga energibehov.

Utan en lastbalanserare hade laddboxen fortsatt att ladda på samma effekt vilket hade riskerat ett överbelastat elsystem, oftast är det då ”proppen går”, men i värsta fall kan det leda till brand. Med en lastbalanserare behöver du inte tänka på att sätta i eller dra ut laddsladden när du gör olika hushållsaktiviteter, utan det räcker med att sätta in den direkt när du kommer hem.

Läs mer om lastbalanserare här

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar det alltid av säkerhetsskäl.

Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

De flesta hem i Sverige är säkrade mellan 16 – 25 Ampere. Med lastbalansering behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som din bil laddar så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.

Elförbrukning utan lastbalansering

Graf över total elförbrukning utan lastbalansering

Elförbrukning med lastbalansering

Graf över total elförbrukning med lastbalansering
Easee lastbalanserare Enegic

Lastbalanserare Enegic

Easee lastbalanserare Equalizer

Lastbalanserare Equalizer

Viktigt att känna till kring Kamstrup Elmätare

Har du en elmätare som har märket Kamstrup så fungerar lastbalanserare Equalizer om man lägger till en Kamstrup-Modul. Observera att det måste stå ”omnipower” på din Kamstrup-Elmätare för att det ska fungera. Se bild.

Kamstrup omnipower

Har du en Kamstrup-Elmätare där ”omnipower” INTE står med så kommer du att behöva välja en lastbalanserare Enegic.

Så kollar du om du har RJ12 eller RJ45-port

1. Kontakta din elleverantör

Ring din elleverantör och fråga om du har porten HAN RJ12 eller RJ45. Och om du har, bekräfta att den är/blir aktiverad. Detta brukar ta 2-3 dagar att få utfört.

2. Titta på din elmätare

Du kan själv kolla i ditt fasadskåp om du har någon av dessa två portar. Ofta finns de bakom en liten gummiflärp som skyddar dem. Porten ser ut som en vanlig nätverkskabel (sådan som du har till din router till ditt WI-FI hemma). Ofta sitter den dock bakom ett litet gummilock.

HAN port RJ12 RJ45

Exempel på elmätare och dess HAN-port placering :

En lastbalanserare är en liten enhet som installeras vid din elcentral alternativt din elmätare. I korthet innebär det att laddboxen den  känner av elförbrukningen i realtid och fördelar effekten till laddboxen så att du inte överstiger vad du har tillgängligt i huset. 

Detta innebär att om du exempelvis startar elbilsladdningen och sedna går in i huset och sätter igång tvättmaskinen och diskmaskinen, så sänker laddboxen laddeffekten. Utan en lastbalansering finns risk att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. Det gör också att du lättare kan styra laddningen till när det passar dig och ditt hus andra energibehov.

Det är inget krav med lastbalaserare. Men vi rekommenderar alltid att installera en lastbalanserare av säkerhetsskäl.
Elbilsladdning är väldigt kraftfullt och det är av den anledningen det krävs en certifierad elektriker för installationen. Av samma anledning rekommenderar vi att du installerar en lastbalanserare och säkerställer att din huvudsäkring inte går medan du laddar bilen.

Dessutom behöver du inte höja din huvudsäkring och betala ett onödigt dyrt elabonnemang varje år samtidigt som du ser till att du laddar din bil så snabbt som möjligt vid varje givet tillfälle.